Weather Icon
Τουρκία 29 Νοεμβρίου 2021

Σε αδιέξοδο Ερντογάν, ζητεί σανίδα σωτηρίας από Ισραήλ, Αίγυπτο

Σε αδιέξοδο Ερντογάν, ζητεί σανίδα σωτηρίας από Ισραήλ, Αίγυπτο

Στριμωγμένος ο Ερντογάν κάνει στροφή 180 μοιρών και επιχερεί επαναπροσέγγιση με το Ισραήλ και την Αίγυπτο

Την επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ θα επιχειρήσει η Τουρκία, τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας πως θα προχωρήσει σε βήματα για τη βελτίωση των δεσμών με αυτές τις χώρες, σε συνέχεια των συνομιλιών που είχε με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα ο Τούρκος πρόεδρος υποδέχθηκε στην Αγκυρα τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου των ΗΑΕ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Ζαγέντ αλ Ναχιάν, σε μία προσπάθεια αναζήτησης οικονομικών «σωσιβίων» και νέων πηγών επενδύσεων.

Μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, οι δύο πλευρές υπέγραψαν δέκα συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας και σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Α Haber, ο πρόεδρος του κρατικού επενδυτικού ταμείου του Αμπου Ντάμπι, Μουχάμαντ Χασάν αλ Σουαϊντί, ανακοίνωσε πως έχουν έτοιμο πακέτο 10 δισ. δολαρίων το οποίο θα επενδυθεί στην Τουρκία.

Παράλληλα, ως μέρος μιας «επίθεσης γοητείας» που ξεκίνησε πέρυσι, η Τουρκία κινείται για να «επιδιορθώσει» τις σχέσεις της και με τη Σαουδική Αραβία, αλλά αυτές οι συνομιλίες έχουν αποφέρει ελάχιστη βελτίωση, σύμφωνα με το Reuters.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Ναφτάλι Μπένετ μετά την απελευθέρωση από την Τουρκία ενός συλληφθέντος ζευγαριού Ισραηλινών.

«Παρόμοια βήματα -όπως με τα ΗΑΕ- θα κάνουμε και με τα άλλα κράτη (Ισραήλ και Αίγυπτο)», φέρεται να είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από το Τουρκμενιστάν, προσθέτοντας ότι θα επισκεφθεί τα ΗΑΕ τον Φεβρουάριο.

«Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει πριν τις εκλογές του 2023»

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Ερντογάν τόνισε πως δεν θα συμβιβαστεί ποτέ στο ζήτημα των επιτοκίων και επανέλαβε την άποψή του ότι τα επιτόκια προκαλούν την αύξηση του πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε ότι αναμένει πως θα μειωθεί πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «η πρόσφατη αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών δεν βασιζόταν σε θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη και ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη για την ενίσχυση των επενδύσεων, μέσω των κρατικών τραπεζών».

Το NTV ανέφερε επίσης ότι είπε ότι δεν είχε αλλάξει την ανορθόδοξη άποψή του ότι τα επιτόκια προκαλούν πληθωρισμό, προσθέτοντας ότι αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί πριν από τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2023.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι απώλειες της λίρας από την αρχή του έτους φθάνουν το 45%, ενώ τις τελευταίες ημέρες γίνονται προσπάθειες να μαζέψει μέρος των απωλειών. 

«Μπορούμε να αναλάβουμε ρόλο διαμεσολαβητή στην ρωσο-ουκρανική κρίση»

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «η Τουρκία είναι έτοιμη να ενεργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θέλει «να συμμετάσχει στην εύρεση λύσης».

Καθημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube