Weather Icon
Ιστορία , Τουρκία 25 Νοεμβρίου 2021

Πολιτικό μνημόσυνο στον Νίκο Καπετανίδη

Πολιτικό μνημόσυνο στον Νίκο Καπετανίδη

Ολοκληρώνοντας τον κύκλο των αφιερωματικών εκδηλώσεων με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από τον απαγχονισμό του Εθνομάρτυρα Δημοσιογράφου και εκδότη του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, το νεοσύστατο Σωματείο Δράσης «Νίκος Καπετανίδης», διοργανώνει Φιλολογικό – Πολιτικό Μνημόσυνο.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 18:00, στην Αίθουσα «Γεώργιος Καράντζας» της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνων (ΕΣΗΕΑ), Ακαδημίας 20, Αθήνα.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αφιερωματικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν στις 21 Σεπτεμβρίου με τα αποκαλυπτήρια του αδριάντα του Νίκου Καπετανίδη στο Δήμο Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκης.

Ο Νίκος Καπετανίδης, (1889 -1921) είναι μια από τις πλέον αγνές μορφές του αγώνα των Ελλήνων του Πόντου για ανεξαρτησία και ένωση με την Ελλάδα. Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «ΕΠΟΧΗ», της μαχητικότερης ελληνικής εφημερίδας της Τραπεζούντας. Πιστός στο δημοσιογραφικό του καθήκον δεν δείλιασε, υπηρέτησε μέχρι τέλους την αλήθεια και το φως. Συνελήφθη και καταδικάστηκε από τα κεμαλικά ψευτοδικαστήρια ανεξαρτησίας και απαγχονίσθηκε μαζί με άλλους Έλληνες πρόκριτους στην Αμάσεια του Πόντου σε ηλικία 32 ετών, στις 21 Σεπτεμβρίου 1921.

Στη ζωή και το έργο του θα αναφερθούν οι:

Κωνσταντίνος Φωτιάδης, Ομότιμος καθ. Ιστορίας ΑΠΘ

Κώστας Καπετανίδης, Ερευνητής Συγγραφέας, εγγονός του αδελφού του Εθνομάρτυρα

Λένα Νίτσου, Εγγονή του μαθητή του Νίκου Καπετανίδη, πολυγραφότατου Δημοσιογράφου, Χρονογράφου και Θεατρικού Συγγραφέα Δημήτρη Ψαθά.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube