Weather Icon
Τουρκία 29 Νοεμβρίου 2021

Οι τουρκικές Πρεσβείες ως παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών;

Οι τουρκικές Πρεσβείες ως παγκόσμιο δίκτυο πληροφοριών;

Η Τουρκία έχει μετατρέψει τις ανά τον κόσμον πρεσβείες της σε μηχανισμούς παράνομης συλλογής πληροφοριών εις βάρος αντιφρονούντων και Κούρδων

Μιχάλης Σταυρή

Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσίευσε το Nordic Monitor (26 Νοεμβρίου 2021) αποδεικνύεται ότι η τουρκική Πρεσβεία στο Ναϊρόμπι της Κένυας συνέλεγε παράνομα πληροφορίες για άτομα που θεωρούνταν σχετιζόμενα με το κίνημα Γκιουλέν [Gülen] και, κατά συνέπεια, αντιτάσσονταν στο καθεστώς Ερντογάν.

Πάντα με βάση την ίδια ιστοσελίδα, στο στόχαστρο Τούρκων διπλωματών στην Κένυα ήταν καθηγητές, επιχειρηματίες, αντιπρόσωποι οργανισμών, καθώς και μέλη των οικογενειών τους. Τα συλλεγόμενα στοιχεία κοινοποιούνταν στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να στοιχειοθετηθούν κατηγορίες περί τρομοκρατίας. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι με απόφαση του Δεκεμβρίου 2018 κατηγορήθηκαν 65 Τούρκοι υπήκοοι που βρίσκονταν στην Κένυα ως συμμετέχοντες σε τρομοκρατικό κίνημα, χωρίς να υπάρχουν επαρκή στοιχεία εναντίον τους.

Σε σχέση με τη δράση των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών στην Κένυα (μέσω της τουρκικής Πρεσβείας), το Nordic Monitor αναφέρεται και στην εξαφάνιση από το Ναϊρόμπι του δασκάλου (και ανιψιού του Fethullah Gülen) Selahattin Gülen, τον φετινό Μάιο. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο τελευταίος απήχθη από μέλη της τουρκικής MIT, μεταφέρθηκε στην Άγκυρα και τέθηκε υπό κράτηση στη βάση κατηγοριών περί τρομοκρατίας, αλλά και σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου το 2007 (Yeni Safak, 18 Ιουνίου και 2 Σεπτεμβρίου 2021).

Λίγες μέρες προηγουμένως το ίδιο δίκτυο δημοσιοποίησε έγγραφα, βάσει των οποίων το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών έλαβε πληροφορίες από την Πρεσβεία στο Λάος, στη Λιβύη και στο Σουδάν για υποστηρικτές του Γκιουλέν (612 και 22 Νοεμβρίου 2021). Από το Σουδάν μάλιστα είχε απαχθεί το 2017 ο Memduh Çıkmaz, ο οποίος καταδικάστηκε σε δεκαετή φυλάκιση ως συνεργάτης του Γκιουλέν (Πρακτορείο Anadolu, 25 Μαΐου 2018).

Τα έγγραφα του Nordic Monitor αποτελούν συνέχεια σε δημοσιεύματα που φέρουν τις τουρκικές Πρεσβείες ανά το παγκόσμιο να λειτουργούν ως σύστημα συλλογής πληροφοριών για Τούρκους αντιπολιτευόμενους τον Ερντογάν και υποστηριχτές του κινήματος Γκιουλέν. Υπενθυμίζεται ότι το 2017, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε οδηγίες των τουρκικών Αρχών προς τις Πρεσβείες και τα Προξενεία της χώρας να αποστέλλουν εκθέσεις σχετικά με το κίνημα Γκιουλέν στις διάφορες χώρες όπου εδρεύουν (Spiegel, 31 Μαρτίου 2017 και ελληνικά: SigmaLive, 1 Απριλίου 2017). Την ίδια περίοδο, ο Αυστριακός βουλευτής των Πρασίνων, Peter Pilz, κατάγγελλε την «Τουρκο-Ισλαμική Ένωση για Πολιτισμική και Κοινωνική Συνεργασία στην Αυστρία» [ATIB], η οποία ελέγχεται από την τουρκική Πρεσβεία στη χώρα. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η ATIB «είναι όργανο σκληρής, αδίστακτης και, κατά την άποψή μου, απαράδεκτης τουρκικής πολιτικής στην Αυστρία», ενώ οι Ιμάμηδες που αποστέλλονταν στη χώρα προκειμένου να εργαστούν στην εν λόγω Τουρκο-Ισλαμική Ένωση, συνέλεγαν πληροφορίες σχετικές με υποστηρικτές του Γκιουλέν, Τούρκους αντιπολιτευόμενους και Κούρδους (Reuters, 14 Φεβρουαρίου 2017 και The Local, 15 Φεβρουαρίου 2017). Ο P. Pilz μάλιστα, δημοσιοποίησε έγγραφα που στοιχειοθετούσαν την ύπαρξη ενός παγκόσμιου δικτύου πληροφοριών της Τουρκίας μέσω των Πρεσβειών της χώρας (Reuters, 31 Μαρτίου 2017)

Στο Nordic Monitor παρατίθενται έγγραφα που καταδεικνύουν τη σχετική δράση πολλών τουρκικών Πρεσβειών και Προξενείων σε χώρες όπως: Αλγερία, Αργεντινή, Βενεζουέλα, Βουλγαρία, Γκάνα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Κολομβία, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Νότια Αφρική, Ολλανδία, Περού και Φιλιππίνες. Βλ. και το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2021, στο οποίο καταγράφονται 92 χώρες, στις οποίες οι τουρκικές προξενικές αρχές διεξάγουν επιχειρήσεις παρακολούθησης γκιουλενιστών

Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube