Weather Icon
ΗΠΑ , Τουρκία 2 Νοεμβρίου 2021

Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να είναι θεραπεία για τα προβλήματα του Ερντογάν

Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να είναι θεραπεία για τα προβλήματα του Ερντογάν

Φωτογραφία: Kayhan Özer- AP

Ο Ερντογάν έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να πλήξει την αξιοπιστία της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και να αποδυναμώσει τα ερείσματά μας στις ΗΠΑ

Στην Ουάσιγκτον, το επιχείρημα ότι «η Τουρκία είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική» έχει πλέον καταρρεύσει. Οι προσωπικές ιδιοτροπίες του Ερντογάν, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καταγγελίες εναντίον του έχουν κουράσει τους πάντες.

Γράφει ο Εργκούν Μπαμπαχάν

Ο Ερντογάν, αφού έκανε δημοσίως παράποντα, τελικά απέσπασε το ραντεβού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν. Η συνάντηση, που είχε προγραμματιστεί να διαρκέσει 20 λεπτά, διήρκεσε 70 λεπτά. Αν βγάλουμε το μεταφραστικό μέρος, οι δύο πλευρές είχαν λίγο περισσότερο από μισή ώρα για να συζητήσουν τα τρέχοντα θέματα.

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης είναι επίσης πολλά. Δεν γνωρίζουμε αν ο Ερντογάν έθιξε το ζήτημα της Halkbank σε αυτήν την συνάντηση, αλλά είναι σίγουρο ότι τέθηκαν τα ζητήματα είναι δύσκολο να επιλυθούν: το θέμα των S-400, η ​​αποβολή της Τουρκίας από τα F-35, η απαίτηση αγοράς 40 F-16, η κρίση των πρεσβευτών με αφορμή τα ανθρώπινα δικαιώματα και την υπόθεση Οσμάν Καβάλα, τη σχέση Ουάσιγκτον – PYD στη Συρία…

Το αμερικανικό σχέδιο είναι ξεκάθαρο: να κρατήσει την Τουρκία εντός του δυτικού συστήματος και του ΝΑΤΟ, χωρίς να την ρίξει εντελώς στην αγκαλιά της Ρωσίας, αλλά να κρατήσει και σοβαρή απόσταση απ’ αυτήν. Στην Ουάσιγκτον, το επιχείρημα ότι «η Τουρκία είναι απαραίτητη και πολύ σημαντική» έχει πλέον καταρρεύσει. Οι προσωπικές ιδιοτροπίες του Ερντογάν, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι καταγγελίες εναντίον του έχουν κουράσει τους πάντες.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να δούμε αυτό το γεγονός… Ο Μπάιντεν, ο οποίος ήρθε στην εξουσία μετά τον Τραμπ με μεγάλες προσδοκίες, πραγματικά απέτυχε αυτήν την περίοδο. Δεν είχε άλλη αξιοσημείωτη επιτυχία εκτός από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Μετά την καταστροφική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, το ποσοστό εκείνων που εγκρίνουν την διοίκησή του σημείωσε τα χαμηλότερα επίπεδά του στην ιστορία.

Ο Μπάιντεν δεν μπορεί να διεκδικήσει το όραμα που πρότεινε πριν από τις εκλογές, ούτε εντός ούτε εκτός. Είναι μια απογοήτευση για σημαντικά τμήματα, αλλά η ειρωνεία του αμερικανικού συστήματος έχει πολύ να κάνει με αυτήν την εικόνα. Ένας συντηρητικός εκλεγμένος δημοκράτης υπονομεύει ολόκληρη την προσπάθεια των μεταρρυθμίσεων.

Αυτή την Τρίτη γίνεται η εκλογή κυβερνήτη της πολιτείας της Βιρτζίνια, όπου βρίσκονται οι ρίζες της ρατσιστικής και αποικιακής κουλτούρας. Οι εκλογές αυτές είναι κατά κάποιο τρόπο η πρώτη σοβαρή δοκιμασία της διακυβέρνησης Μπάιντεν. Ενώ δύο υποψήφιοι κυβερνήτες ανταγωνίζονται, οι σκιές Μπάιντεν-Τραμπ είναι στο παρασκήνιο. Θα είναι ένα κακό μήνυμα για τις ενδιάμεσες εκλογές εάν οι Δημοκρατικοί χάσουν αυτές τις εκλογές.

Ο Μπάιντεν απέτυχε τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Δεν δίστασε να δείξει μια πολύ ειλικρινή εικόνα απέναντι στους αυταρχικούς ηγέτες, για τους οποίους είπε ότι θα λογοδοτήσουν, και η σύνοδος κορυφής για τη δημοκρατία που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει το φθινόπωρο αποδείχθηκε ένα ψέμα.

Το ξέσπασμα για τον Οσμάν Καβάλα, που εκφράστηκε με την κοινή δήλωση των δέκα πρεσβευτών δεν μπορούσε να αγνοηθεί και ο Ερντογάν ήταν πρόθυμος να κάνει μια δήλωση που θα δυνάμωνε τη θέση του στο εσωτερικό. Η κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία περιόρισε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε ένα μόνο άτομο, δεν μπορούσε να υπερασπσιτεί ούτε τους υπαλλήλους του προξενείου της…

Ο Ερντογάν, που βρίσκεται στην εξουσία 20 χρόνια, γνωρίζει τα αντανακλαστικά πολλών δυτικών ηγετών, βλέπει τις αδυναμίες τους και τις χρησιμοποιεί για να ενισχύσει την εξουσία του. Ωστόσο, υπάρχει ένα γεγονός που ο Ερντογάν δεν μπορεί να δει: ότι η Δύση, ειδικά η Αμερική, δεν είναι απλώς ο Πρόεδρος που κυβερνά.

Ακόμη και ο καλύτερος φίλος του Ερντογάν, ο Τραμπ, δεν μπόρεσε να αντισταθεί στην πίεση της κοινής γνώμης και του Κογκρέσου και αναγκάστηκε να εγκρίνει τις κυρώσεις για την Τουρκία. Αυτή τη στιγμή, ο αέρας στην Ουάσιγκτον και σε ολόκληρη την Αμερική είναι γεμάτος μίσος και θυμό προς τον Ερντογάν.

Αδιανόητες ομάδες μαζεύονται και γράφουν επιστολές κατά της Τουρκίας και τις στέλνουν στα μέλη του Κογκρέσου. Αυτή είναι μια αντίδραση που οι εκλεγμένοι δεν μπορούν να αγνοήσουν. Η έντονη αντίδραση της αρμενικής κοινότητας κατά τη διάρκεια του πολέμου Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας προκάλεσε την κυβέρνηση Τριντό να σταματήσει την πώληση καμερών που χρησιμοποιούνται σε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Η Άγκυρα θεωρείται πλέον ως μια δύναμη που απειλεί την Ελλάδα, ακολουθεί επεκτατική πολιτική σε μια ευρεία περιοχή από τη Συρία έως τη Λιβύη, είναι φίλη με τον Πούτιν και σκοτώνει τους Κούρδους, που είναι σύντροφοι της Αμερικής στον αγώνα κατά του ISIS.

Σε αυτόν τον πίνακα, ο Μπάιντεν δεν μπορεί να περάσει από το Κογκρέσο την πώληση των πολεμικών αεροσκαφών F-16, ακόμα κι αν το ήθελε. Γι’ αυτό, τόσο η Γερουσία όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων πρέπει να συναντηθούν και να προσπαθήσουν να πείσουν σημαντικά ονόματα ένα προς ένα. Όμως δεν είναι δυνατόν αυτά τα ονόματα να αγνοήσουν τις ομάδες ψηφοφόρων Αρμενίων, Ελλήνων, Ινδών και Κούρδων και τις ανάλογες αντιδράσεις στις εκλογικές τους περιφέρειες.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν μπορεί να αγνοήσει το ζήτημα των S-400, το οποίο έχει καταστεί νομικό ζήτημα, και δεν μπορεί να άρει τις κυρώσεις που προκύπτουν από αυτό. Οι σκανδαλώδεις πληροφορίες που θα διαδοθούν στην κοινή γνώμη μετά την έναρξη της δίκης της Halkbank θα περιπλέξουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση για Ερντογάν και Άγκυρα.

Τα χέρια του Μπάιντεν είναι δεμένα όταν πρόκειται για το θέμα της Συρίας, που είναι υπό τον έλεγχο του ΜακΓκουρκ, θέμα για το οποίο  τα μέσα ενημέρωσης είναι τόσο ευαίσθητα και το Κογκρέσο βρίσκεται σε ετοιμότητα. Η άγνοια της Τουρκίας για τις επιπτώσεις που θα έχει μια νέα επιχείρηση προς τη Συρία, θα έχει επίσης κόστος. 

Φυσικά, το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τον Μπάιντεν και την Αμερική. Η Μόσχα, η οποία ενέτεινε τις στρατιωτικές της ασκήσεις με τον Συριακό Στρατό, δεν άναψε το πράσινο φως σε μια νέα απόπειρα εισβολής, που εξυπηρετεί τους στόχους της εσωτερικής πολιτικής του Ερντογάν.

Η Τουρκία υπό την εξωτερική πολιτική του Ερντογάν δείχνει την ασυνεπή και αναξιόπιστη στάση της σε κάθε τομέα.

Από τη μια λέει “δεν αναγνωρίζουμε την προσάρτηση της Κριμαίας” και από την άλλη επιτρέπει στα εμπορικά πλοία του Άσαντ να εμπορεύονται με την Κριμαία μέσω τουρκικών λιμανιών.

Επίσης, δεν δεν βλέπει το κόστος που έχει στη Συρία η πώληση των Μπαϊρακτάρ στην Ουκρανία.

Ενώ η κατάσταση είναι αυτή που περιγράψαμε παραπάνω, η φωτογραφία του Ερντογάν με τον Μπάιντεν, την οποία θα χρησιμοποιήσει στην εσωτερική πολιτική, είναι επιτυχία για τον ίδιο, αλλά δεν είναι λύση στα προβλήματά του. Αν και δεν υπήρξε αποτέλεσμα από τη συνάντηση, ο Ερντογάν πήρε αυτό που πραγματικά ήθελε. Θα ζήσουμε και θα δούμε τα υπόλοιπα.

Πηγή: artigercek.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube