Weather Icon

Νέα ένταση στον Νότιο Καύκασο! Οι Αζέροι εισέβαλλαν ξανά στην Αρμενία – Ο Πασινιάν καρατόμησε τον Υπουργό Αμύνης

Νέα ένταση στον Νότιο Καύκασο! Οι Αζέροι εισέβαλλαν ξανά στην Αρμενία – Ο Πασινιάν καρατόμησε τον Υπουργό Αμύνης

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Ένταση στα σύνορα. Ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν “ξήλωσε” τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης.

Έντονη κινητικότητα επικρατεί στην Αρμενία μετά τη νέα εισβολή των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαίτζάν στην αρμενική μεθώριο την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021.

Τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021 ο πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας.

Υπενθυμίζεται, ότι οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν στις 12-14 Μαίου εισέβαλλαν σε διαφορετικά σημεία στα σύνορα, στις περιοχές του Σιουνίκ και του Κεργακιουνίκ. Από τότε αρνούνται να υποχωρήσουν, ενώ σχεδόν 12 Αρμένιοι στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους από αζέρικα πυρά με ανάλογο αριθμό τραυματιών.

Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αρνήθηκε την Κυριακή τις διαρροές που υπήρχαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου φαίνονταν αζερικά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται σε αρμενικό έδαφος. Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας, επιβεβαίωσε την είδηση τη Δευτέρα.

“Ως αποτέλεσμα της χθεσινής εξέλιξης, τέσσερις στρατιωτικές θέσεις των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων περικυκλώθηκαν. Παρ ‘ όλα αυτά, μετά από διαπραγματεύσεις, ο εχθρός αποσύρθηκε μαζί με τον εξοπλισμό, αλλά οι αρμενικές μονάδες αποσύρθηκαν επίσης από τις τέσσερις θέσεις που αναφέρθηκαν», ανέφερε μεταξύ άλλων το συμβούλιο ασφαλείας.

Γι’αυτόν τον λόγο, ο Πασινιάν καρατόμησε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Αρσάκ Καραπετιάν, τη θέση του οποίου αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σουρέν Παπικιάν, μία απόφαση που υπεγράφη και από τον πρόεδρο της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν.

«Ο σκοπός της συνάντησής μας σήμερα είναι να συνοψίσουμε τις συζητήσεις μας καθώς και να παραχωρήσουμε στο κοινό ολοκληρωμένη πληροφόρηση για τα περιστατικά που συνέβησαν», είπε ο Πασινιάν στο συμβούλιο, όπου τόνισε ότι προτάθηκε στον αρχηγό του στρατού, Στρατηγό Αρτάκ Νταβτιάν, να παραδώσει πλήρη αναφορά της κατάστασης.

«Θα αναλύσουμε την κατάσταση, θα προσπαθήσουμε να λάβουμ αποφάσεις σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οι προσπάθειές μας θα γίνουν για την προστασία της ασφάλειας,της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Αρμενίας», πρόσθεσε ο Αρμένιος πρωθυπουργός.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας κάλεσε τη Ρωσία και τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να δώσουν προσοχή στις “επιθετικές ενέργειες” των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά της χώρας, απ’ όπου έχουν διαρρεύσει οπτικοακουστικό υλικό με Αζέρους να καταλαμβάνουν τις θέσεις Αρμενίων στρατιωτών.

Στη λιμνή Καραγκόλ μάλιστα οι Αρμένιοι εγκατέλειψαν όχημα με οπλισμό, όταν αντιλήφθηκαν ότι πλησιάζουν Αζέροι στρατιώτες.

Η ένταση επικεντρώνεται στην περιοχή του Καλμπατζάρ που ανήκει πλέον στο Αζερμπαϊτζάν και βρίσκεται στην κοιλάδα του ποταμού Ταρτάρ. Είναι η περιοχή στα νότια της οποίας βρίσκεται ο διάδρομος του Λατσίν.

Το Υπουργείο Αμύνης του Αζερμπαϊτζάν έκανε λόγο για πυρά από την αρμενική πλευρά (από τους οικισμούς Γιούκαρι Σορτζά, Ζερκέντ, Αζιζλί και Γερμούκ της περιοχής Μπαρσάκεχεγιάρ) προς τις αζέρικες θέσεις και συγκεκριμένα τους οικισμούς Ζεϊλίκ, Γελίντζχα του Καλμπατζάρ.

Μάλιστα κυκλοφόρησαν εικόνες από δύο στρατιωτικά φορτηγά Kamaz του Αζερμπαϊτζάν και έναν εκσκαφέα που υπέστησαν ζημιές από σφαίρες των αρμενικών δυνάμεων στην περιοχή Καλμπατζάρ.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube