Weather Icon

Milliyet: “Γκρεμίζονται τα όνειρα για απόκτηση F-35” από την Ελλάδα

Milliyet: “Γκρεμίζονται τα όνειρα για απόκτηση F-35” από την Ελλάδα

Τουρκία: Η Milliyet αναπαράγει ελληνικό δημοσίευμα για τις δυσκολίες αγοράς των F-35 από τη χώρα μας.

Το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Ελλάδας που είχε καταθέσει τον Ιούνιο ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, εντάχθηκε επίσημα στο πακέτο του αμυντικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ με τίτλο «Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας 2021».

Αυτή η εξέλιξη προκάλεσε θετικές αντιδράσεις στον ελληνικο Τύπο, αφού προβλέπει σημαντική οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας και ανοίγει τον δρόμο για αγορά F-35. Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021 κυκλοφόρησαν ρεπορτάζ στον ελληνικό Τύπο, τα οποία σημείωναν τις δυσκολίες απόκτησης των F-35 από την Ελλάδα.

Τα δημοσιεύματα δεν άργησαν να γίνουν σημαία από τον τουρκικό Τύπο. Την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 21, η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Milliyet έχει στα βασικά θεματά της πανηγυρικό θέμα με τίτλο «Γκρεμίζονται τα όνειρα για F-35» από την Ελλάδα. Η ανάρτηση αναπαράγει ρεπορτάζ του Βήματος, το οποίο αναφέρεται στα δεδομένα για τα μαχητικά της Lockheed Martin με τους Τούρκους να μεταφέρουν τα κόστη που καταγράφονται στο ελληνικό ρεπορτάζ.

«To ζήτημα των F-35, το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πηγές απασχόλησε και απασχολεί την Ελλάδα, έχει κάποια «απαγορευτικά» στατιστικά. Το F-35 Α που χρησιμοποιεί η αμερικανική Αεροπορία και ενδιαφέρει την Αθήνα (το B χρησιμοποιείται από τους πεζοναύτες, το C προσγειώνεται σε αεροπλανοφόρα) καίει 8.000 λίβρες καύσιμα ανά ώρα πτήσης, δηλαδή περί τις 15.000 δολάρια.

Το κόστος αγοράς ενός F-35 κυμαίνεται περί τα 80 εκατομμύρια δολάρια, αν και οι ιθύνοντες διατείνονται ότι η τιμή του θα μειωθεί κι άλλο. Σε περίπτωση που η Ελλάδα αγόραζε δύο μοίρες μαχητικών πέμπτης γενιάς, δηλαδή 24 αεροσκάφη, θα επρόκειτο για ένα κολοσσιαίο εξοπλιστικό πρόγραμμα, την ώρα μάλιστα που «τρέχουν» ήδη προγράμματα εκσυγχρονισμού και αγοράς νέων εξοπλισμών. Αν και οι γνωρίζοντες κάνουν λόγο ότι οι αποφάσεις για τα εξοπλιστικά είναι πολιτικές, τα οικονομικά δεδομένα εν προκειμένω είναι περιοριστικά. Κατά το πρόσφατο παρελθόν, πάντως, η χώρα μας απέστειλε αίτημα για διαθεσιμότητα υλικού και εκτιμώμενες τιμές για F35.

Πηγές από το ΓΕΕΘΑ σημείωσαν στο «Βήμα» ότι στην παρούσα φάση, με όλα τα εξοπλιστικά της χώρας να «τρέχουν», υπάρχει προτεραιοποίηση των αναγκών. Κάτι, που εκ των πραγμάτων, μεταθέτει την συζήτηση για τα F-35 σε επόμενο χρόνο».

Η τελευταία φράση του ρεπορτάζ προκάλεσε ενθουσιασμό στον Τούρκο συντάκτη που γράφει στο κείμενό του: «Τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης έγραψαν, ότι η διοίκηση της Αθήνας, η οποία επιδιώκει το πολεμικό αεροσκάφος που αγόρασε η Τουρκία, θα έχει δυσκολίες να πάρει αυτό που θέλει από την Ουάσινγκτον. Το κόστος των F-35 είναι επίσης ένα από τα σημεία που φοβίζει την Ελλάδα».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube