Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 30 Νοεμβρίου 2021

Λιβύη: Ανησυχεί ο Ερντογάν για τον αποκλεισμό Ντμπεϊμπά

Λιβύη: Ανησυχεί ο Ερντογάν για τον αποκλεισμό Ντμπεϊμπά

Η Τουρκία κινδυνολογεί και μιλά για εμφύλιο στη Λιβύη μετά τον αποκλεισμό του Ντιμπέιμπε από τις εκλογές

Αντιγράφουμε από την τουρκική ενημερωτική ιστοσελίδα haberler.com:

Η ακύρωση της τελευταίας στιγμής της υποψηφιότητας του πρωθυπουργού Abdulhamid Muhammed ed-Dibeybe πριν από τις εκλογές, έφερε στην ημερήσια διάταξη τον κίνδυνο του «εμφύλιου πολέμου».

Οι ειδικοί ερμήνευσαν την απόφαση της επιτροπής να μην συμπεριληφθεί στις εκλογές ο νυν πρωθυπουργός Ντιμπέιμπε, που είναι η ισχυρότερη εναλλακτική για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας, ως προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές στον Χάφταρ.

Επίσης, ειδικοί επί του θέματος στην Τουρκία ανέφεραν ότι ο Ντιμπέιμπε ήταν η σωστή επιλογή όσον αφορά το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας για τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Μέρες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές στη Λιβύη, απορρίφθηκε η υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Abdulhamid Muhammed ed-Dibeybe. Ο Tuğrul Oğuzhan Yılmaz, ειδικός ερευνητής σε θέματα που αφορούν τη Λιβύη, σχολίασε:

«Η αποδοχή της υποψηφιότητας του πραξικοπηματία στρατηγού Χάφταρ και η εξάλειψη του Ντιμπέιμπε θα παρασύρει τη Λιβύη σε έναν νέο εμφύλιο πόλεμο».

Η ισχυρότερη επιλογή για την ενότητα της Λιβύης, ακυρώνεται

Το Ντιμπέιμπε θεωρείται ως η ισχυρότερη εναλλακτική λύση για τη σταθερότητα της Λιβύης, την εξάλειψη του υπάρχοντος διχασμού και τη διασφάλιση της ακεραιότητας της χώρας. Εάν η κρίση συνεχιστεί, ως ισχυρό ενδεχόμενο θεωρείται και η αναβολή των εκλογών.

Η απόφαση που θα προκαλέσει «εμφύλιο» στη Λιβύη! Ακυρώθηκε η υποψηφιότητα του Ντιμπέιμπε, της ισχυρότερης εναλλακτικής για την ενότητα της χώρας. Σημειώνεται ότι ο Abdulhamid Muhammed ed-Dibeybe είναι Πρωθυπουργός της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης.

Ο Ντιμπέιμπε έκανε ένσταση στην απόφαση αποκλεισμού του

Ενώ η ο αποκλεισμός του Ντιμπέιμπε, που έγινε 26 ημέρες πριν από τις κάλπες προκάλεσε σχόλια μέχρι και ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να ακυρωθούν, ανακοινώθηκε ότι ο Ντιμπέιμπε αντιτάχθηκε στην απόφαση μέσω ένστασης. Ο ανταποκριτής του Anadolu Agency (AA) στη Λιβύη, Mücahit Aydemir, είπε ότι συναντήθηκε με ένα από τα μέλη του δικαστηρίου και ρώτησε για το λόγο της ακύρωσης της υποψηφιότητας. Το μέλος του δικαστηρίου είπε ότι  μη τήρηση της υπόσχεσής του να παραιτηθεί τρεις μήνες πριν τις εκλογές και η υπόσχεση που είχε δώσει πριν αναλάβει τα καθήκοντά του, ότι δεν θα είναι υποψήφιος, ήταν το αιτιολογικό που οδήγησε σητν απόφαση. Το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Λιβύης δεν έκανε επίσημη δήλωση σχετικά με το περιστατικό.

Βάζουν πλάτη στον Χαφτάρ

Ο Tuğrul Oğuzhan Yılmaz ερευνητής θεμάτων Αφρικής, είπε για το θέμα:

“Ο αποκλεισμός του πρωθυπουργού Ντιμπέιμπε θα ωφελήσει περισσότερο τον Χαφτάρ. Εάν αποκλειστεί ο Ντιμπέιμπε, τότε ο αντίπαλος του Χάφταρ θα είναι ο πρώην πρωθυπουργός Φετί Μπασάγκα. Η Μπασάγκα είναι ένα αμφιλεγόμενο άτομο λόγω των πεπαραγμένων του και δεν έχει ισχυρή λαϊκή στήριξη.  Ως εκ τούτου, αυτή η απόφαση μπορεί να θεωρηθεί ως μια κίνηση να αφήσουμε τον Χάφταρ χωρίς ανταγωνιστή κατά μία έννοια. Η νίκη του Χάφταρ σημαίνει  οικονομικές δυσκολίες και εξέγερση πολλών περιοχών. Το άτομο δίχασε τη Λιβύη και την οδήγησε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, προκαλώντας αιματοχυσία χιλιάδων ανθρώπων είπε. Πώς μπορεί να πάει ο Χαφτάρ στην Τρίπολη, τη Μισράτα, την Ταρχούνα, τον Μπένι Ουαλίντ όταν έχει διαπράξει αυτά τα πράγματα;”

«Ο Ντιμπέιμπε είναι ο ιδεώδης υποψήφιος για την Άγκυρα»

Τονίζοντας ότι κάθε απόφαση που λαμβάνεται από τον λαό της Λιβύης θα πρέπει να γίνεται σεβαστή, ο Γιλμάζ σημείωσε ότι ο Ντιμπέιμπε είναι η πιο σωστή επιλογή όσον αφορά το όραμα της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας (για τη Λιβύη και την Ανατολή Μεσόγειο).

Πόλεις όπως η Misrata, η Zileykim, η Tarhuna, η Zawiye και η Homs, ειδικά η πόλη Zawiya στα δυτικά της Λιβύης, αποφάσισαν να μην στήσουν κάλπες εάν ο Χαφτάρ είναι υποψήφιος. Στις δηλώσεις που έγιναν μέσω των τοπικών συνελεύσεων, ειπώθηκε ότι ο Χάφταρ θεωρήθηκε υπεύθυνος για τη δολοφονία 300.000 Λίβυων και θα έπρεπε να δικαστεί ως εγκληματίας πολέμου και προδότης.

Οδηγούν τη χώρα στο χάος

Η διαδικασία που ξεκίνησε με την επανάσταση του 2011 στη Λιβύη και αργότερα εξελίχθηκε σε εμφύλιο πόλεμο, οδήγησε στη διαίρεση της χώρας στα δύο.

Ενώ  στην Ανατολή ανακηρύχθηκε η κυβέρνηση του Τομπρούκ υπό τον Χάφταρ, η διεθνώς νομιμοποιημένη διοίκηση της Τρίπολης επιρκράτησε στα δυτικά της χώρας. Ο στρατηγός των ανταρτών Χάφταρ αναφέρεται ως η πηγή του διχασμού και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στη χώρα.

Ο Χάφταρ επιχείρησε πραξικόπημα κατά της νόμιμης κυβέρνησης το 2014, και μετά την αποτυχία της, έγινε ο πρωταγωνιστής μιας νέας ένοπλης εξέγερσης με την υποστήριξη της Γαλλίας, των ΗΑΕ, της Αιγύπτου και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με τη εφημερίδα Türkiye, ο Χάφταρ, ο οποίος είναι Αμερικανός πολίτης, δικάστηκε και καταδικάστηκε για προδοσία κατά τη διάρκεια του πολέμου Τσαντ-Λιβύης.

Σχόλιο: Από το άρθρο και τις απόψεις των Τούρκων “ειδικών”, φαίνεται ότι τα πράγματα στη Λιβύη δεν πηγαίνουν καλά για την Τουρκία, εν όψει των εκλογών της 24ης Δεκεμβρίου 2021.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube