Weather Icon

Κορυφώνεται η ένταση στον Νότιο Καύκασο! Μάχες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Κορυφώνεται η ένταση στον Νότιο Καύκασο! Μάχες στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Νέες προκλήσεις στην επαρχία του Σιουνίκ με αζέρικα πυρά σε αρμενικές θέσεις. Ανθρώπινες απώλειες και τραυματισμοί. Ποινική δίωξη για την εγκατάλειψη αρμενικών θέσεων.

Σε στρατιωτική κρίση μεγάλης κλίμακας εξελίσσεται η ένταση στα σύνορα της Αρμενίας με το Αζερμπαϊτζάν, όπως αναφέρουν αρμενικές πηγές, σε περιοχές που γειτνιάζουν με περιοχές του Αρτσάχ (Ναγκόρνο-Καραμπάχ) που πέρασαν υπό αζερική κατοχή μετά τον πόλεμο των 44 ημερών το φθινόπωρο του 2020.

Όπως σας ενημέρωσε τη Δευτέρα (15 Νοεμβρίου 2021) το infognomonpolitics.gr, υπήρξε νέα εισβολή των ένοπλων δυνάμεων του Αζερμπαίτζάν στην αρμενική μεθώριο την Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2021. O πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στα ανατολικά σύνορα της χώρας. Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας αρχικά αρνήθηκε τις διαρροές που υπήρχαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, όπου φαίνονταν αζερικά τεθωρακισμένα οχήματα να εισέρχονται σε αρμενικό έδαφος. Ωστόσο, το συμβούλιο ασφαλείας, επιβεβαίωσε την είδηση.

Ο Πασινιάν καρατόμησε τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Αρσάκ Καραπετιάν, τη θέση του οποίου ανέλαβε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σουρέν Παπικιάν, μία απόφαση που υπεγράφη και από τον πρόεδρο της Αρμενίας, Αρμέν Σαρκισιάν. Ο Πασινιάν έδωσε εντολή στον αρχηγό του στρατού, Στρατηγό Αρτάκ Νταβτιάν, να παραδώσει πλήρη αναφορά της κατάστασης.

Παράλληλα το Συμβούλιο Ασφαλείας της Αρμενίας κάλεσε τη Ρωσία και τον Οργανισμό της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) να δώσουν προσοχή στις “επιθετικές ενέργειες” των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στα ανατολικά της χώρας, απ’ όπου έχει διαρρεύσει οπτικοακουστικό υλικό με Αζέρους να καταλαμβάνουν τις θέσεις Αρμενίων στρατιωτών.

Οι μάχες όπως μεταδίδουν αρμενικές πηγές εντοπίζονται στο όρος Τσιτσερνακάρ

Την Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021, όπως ανέφερε το Υπουργείο Αμύνης της Αρμενίας οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν νέες προκλήσεις στην επαρχία του Σιουνίκ, ανοίγοντας πυρά σε αρμενικές θέσεις.

Στην περιοχή υπάρχει από το μεσημέρι ανάπτυξη πυροβολικού, τεθωρακισμένων οχημάτων και πυροβόλων όπλων διαφορετικού διαμετρήματος από πλευράς Αζερμπαϊτζάν!
Η αρμενική πλευρά άνοιξε πύρ για να εμποδίσει την προέλαση του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Από την ανταλλαγή πυρών καταστράφηκαν αζερικά τεθωρακισμένα οχήματα και εξοπλισμός. Νεώτερες πληροφορίες κάνουν λόγο και για απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό από πλευράς Αζερμπαϊτζάν. Από πλευράς Αρμενίας τραυματίστηκαν τέσσερις στρατιώτες. Οι μάχες όπως μεταδίδουν αρμενικές πηγές εντοπίζονται στο όρος Τσιτσερνακάρ, όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη. 

Αζερικές πηγές αναφέρουν, ότι η 2η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία του στρατού του Αζερμπαϊτζάν έχει κινηθεί προς την περιοχή “Λατσίν – Καλμπατζάρ”. Επίσης κάνουν λόγο για προπαγάνδα εκ μέρους των Αζέρων και υποστηρίζουν, ότι επιτέθηκαν πρώτοι σε αρμενικές θέσεις με τη χρήση πυροβολικού και τεθωρακισμένων οχημάτων.

«Το Ερεβάν απευθύνει έκκληση στη Μόσχα να υπερασπιστεί το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας σύμφωνα με τη διμερή συμφωνία του 1997», αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, TASS.

«Εάν η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τη βοήθεια της Ρωσίας και του ΟΣΣΑ, το Ερεβάν θα αναγκαστεί να στραφεί σε άλλους διεθνείς εταίρους», ανέφερε σε δήλωσή του ο Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Αρμενίας, Αρμέν Γκριγκοριάν.

Νέα ένταση στον Νότιο Καύκασο! Οι Αζέροι εισέβαλλαν ξανά στην Αρμενία – Ο Πασινιάν καρατόμησε τον Υπουργό Αμύνης

Ξεκίνησε έρευνα για την αζερική εισβολή

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Τύπου της Εισαγγελίας, η στρατιωτική εισαγγελία της φρουράς του Γεγκεζναντόρ, ( πόλης στα νότια της Αρμενίας, πρωτεύουσας της επαρχίας Βαγιότς Ντζορ, η οποία βρίσκεται 123 χλμ. νότια της πρωτεύουσας Ερεβάν, στις όχθες του ποταμού Σρκγονκ, σε ύψος 1194 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ) άνοιξε φάκελο για να διερευνήσει την εισβολή των Ενόπλων Δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στην αρμενική επικράτεια.

Η ποινική δίωξη ασκήθηκε  «σε συνδυασμό με τη διέλευση Αζέρων στρατιωτών, στα σύνορα της Αρμενίας σε περιοχή που γειτνιάζει με το κυρίαρχο αρμενικό έδαφος της κοινότητας Σισιάν του Σιουνίκ (βλέπε παρακάτω χάρτη), στις 14 Νοεμβρίου, οι οποίοι αναπτύχθηκαν εντός 1-2 χιλιομέτρων και πλησίασαν τέσσερις θέσεις μάχης των Αρμενικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «απειλές κατά των στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας», αλλά και προσπάθεια «εφαρμογής σχεδίου που αποσκοπεί στην παραχώρηση αυτού του εδάφους στο Αζερμπαϊτζάν, απαιτώντας από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις να εγκαταλείψουν το έδαφος».

Στον φάκελο της ποινικής υπόθεσης θα εξεταστούν, όπως αναφέρει η Εισαγγελία οι «συνθήκες που επέτρεψαν στις δυνάμεις του εχθρού να προσεγγίσουν τις εν λόγω θέσεις μάχης και έκαναν τους στρατιωτικούς του αρμενικού στρατού να αποσυρθούν από την περιοχή».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε οπτικοακουστικό υλικό που διέρρευσε από αζερικές πηγές και σας παρουσίασε το infognomonpolitcs.gr τη Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021, φαίνονται Αζέροι στρατιώτες να καταλαμβάνουν αρμενικές θέσεις, εκδιώχνοντας Αρμένιους στρατιώτες.

Οι τελευταίοι δεν έφεραν καμία αντίσταση και εγκατέλειψαν τις θέσεις τους! Η παντελής έλλειψη αντίδρασης δείχνει σε μεγάλο βαθμό την ύπαρξη τεράστιου προβλήματος εντός του στρατεύματος. Μάλιστα ανάμεσα στις εικόνες που διέρρευσαν ήταν και εγκατάλειψη στρατιωτικού οχήματος τύπου τζιπ, το οποίο έφερε πολεμικό εξοπλισμό.

Υπενθυμίζεται, ότι από τις 12-13 Μαΐου 2021 αζερικές ένοπλες δυνάμεις εισήλθαν στα νοτιοανατολικά σύνορα της Αρμενίας και στις περιοχές Σιουνίκ και Κεργακιουνίκ. Από τότε, οι Αζέροι, δεν έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους παρά την παρουσία του ρωσικού παράγοντα στην περιοχή.

Η δημιουργία επαγγελματικού στρατού και η άλλη όψη του νομίσματος

Η αδυναμία της Αρμενίας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο στην ηγεσία της χώρας, η οποία στα τέλη Οκτωβρίου εξήγγειλε ένα μεγαλόπνοο σχέδιο δημιουργία επαγγελματικού στρατού. Όπως σας είχε πληροφορήσει το infognomonpolitics.gr, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για τον κρατικό προϋπολογισμό της Δημοκρατίας της Αρμενίας για το 2022 ο πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν έκρινε επιτακτική τη δημιουργία επαγγελματικού στρατού για την προστασία των συνόρων.

Η απώλεια του 75% των εδαφών του Αρτσάχ στον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, στον οποίο το Αζερμπαϊτζάν νίκησε χάρη στη βοήθεια του τουρκικού παράγοντα που εξόπλιζε με drones και τζιχαντιστές μαχητές το Μπακού, είναι ένας επιπλέον λόγος για την ενίσχυση του στρατεύματος. Στην άλλη όψη του νομίσματος, βλέπουμε τον Πασινιάν να ανάβει το πράσινο φως για τον διάδρομο Ζανγκεζούρ ευνοώντας τους τουρκικούς σχεδιασμούς στην Υπερκαυκασία, μία είδηση που προηγήθηκε των ανακοινώσεων για επαγγελματοποίηση του αρμενικού στρατού και δημιουργεί προβληματισμό, καθότι οι βλέψεις των Αζέρων δεν σταματούν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ σε δηλώσεις του έχει απειλήσει ξεκάθαρα την ακεραιότητα της Αρμενίας και επανειλημμένως εξέφραζε τις προθέσεις του να φτάσει μέχρι το Ερεβάν… Και από τη στιγμή που ο Ερντογάν έχει μιλήσει για νέο status quo στην περιοχή, οι Αρμένιοι δεν είναι δυνατόν να κοιμούνται ήσυχοι τα βράδια.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube