REAL TIME |

Weather Icon

Κατεψυγμένη Deutschland

Κατεψυγμένη Deutschland

Pepe Escobar,  Strategic Culture. November 17, 2021

Mετάφραση: Μ. Στυλιανού

Μια «τέλεια καταιγίδα ρωσικής επιθετικότητας κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες» είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Παρακολουθήστε το στις οθόνες σας ενώ παγώνετε. Όσο και αν με το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ (copyright Emmanuel Macron) κανείς δεν έχασε ποτέ πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία στοιχηματίζοντας στην ανικανότητα, τη στενοκεφαλιά και δειλία των πολιτικών «ηγετών» σε ολόκληρη την Ατλαντική ΕΕ.

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για την τελευταία γερμανική νομική κίνηση αναστολής της πιστοποίησης του αγωγού Nord Stream 2.

  1. Αντίποινα, απευθείας κατά της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, «ενόχων» για το επαίσχυντο προσφυγικό δράμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας.
  2. Πολιτικοποίηση από τους Γερμανούς Πράσινους.

Ένα υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό στέλεχος ενέργειας μου είπε, «αυτό είναι ένα παιχνίδι όπου η Γερμανία δεν κρατάει νικηφόρο χέρι. Η Gazprom είναι πολύ επαγγελματική. Αλλά φανταστείτε αν η Gazprom αποφάσιζε να επιβραδύνει σκόπιμα τις παραδόσεις φυσικού αερίου. Η τιμή θα μπορούσε να δεκαπλασιαστεί, κατεδαφίζοντας ολόκληρη την ΕΕ. Η Ρωσία έχει την αγορά της Κίνας. Αλλά η Γερμανία δεν έχει εφαρμόσιμο σχέδιο έκτακτης ανάγκης».

Αυτό συνδέεται με μια πρόταση που βρίσκεται σε ένα κρίσιμο γραφείο στη Μόσχα για έγκριση εδώ και δύο χρόνια, όπως ανέφερα τότε: μια προσφορά από μια αξιόπιστη δυτική εταιρεία ενέργειας ύψους 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη Ρωσία να εκτρέψει τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα και σε άλλους ασιατικούς πελάτες, μακριά από την ΕΕ.

Αυτή η πρόταση ήταν στην πραγματικότητα ο βασικός λόγος για το Βερολίνο να εξουδετερώσει αποφασιστικά την κίνηση των ΗΠΑ να σταματήσουν τον Nord Stream 2. Ωστόσο, τα βασανιστήρια δεν σταματούν ποτέ. Η Ρωσία αντιμετωπίζει τώρα ένα πρόσθετο εμπόδιο: έναν φόρο άνθρακα στις εξαγωγές προς την ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει χάλυβα, τσιμέντο και ηλεκτρική ενέργεια. Αυτό μπορεί κάλλιστα να επεκταθεί στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Κάθε ευαίσθητο ον σε ολόκληρη την ΕΕ γνωρίζει ότι ο Nord Stream 2 είναι ο ευκολότερος δρόμος για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη, και όχι το τυφλό νεοφιλελεύθερο στοίχημα της ΕΕ για βραχυπρόθεσμη αγορά στην αγορά spot.

“Θα παγώσουν”

Φαίνεται ότι η Bundesnetzagentur, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας, ξύπνησε από έναν βαθύ ύπνο μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι η ελβετική εταιρεία Nord Stream 2 AG δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις για να είναι ένας «ανεξάρτητος φορέας εκμετάλλευσης μεταδόσεων» και θα μπορούσε να πιστοποιηθεί μόνο εάν «οργανωνόταν σε νομική μορφή σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο».

Το γεγονός ότι ούτε οι Γερμανοί ούτε η ελβετική εταιρεία το γνώριζαν κατά τη διάρκεια των μακρών, προηγούμενων, πάντα ταραχωδών σταδίων είναι πολύ δύσκολο να το πιστέψουμε. Έτσι, τώρα φαίνεται ότι η Nord Stream 2 AG θα πρέπει να ιδρύσει θυγατρική σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο μόνο για το γερμανικό τμήμα του αγωγού φυσικού αερίου.

Ως έχει, η εταιρεία δεν είναι «σε θέση» να σχολιάσει λεπτομέρειες και ειδικά «το χρονοδιάγραμμα έναρξης των εργασιών του αγωγού».

Η Nord Stream 2 AG θα πρέπει να μεταφέρει κεφάλαια και προσωπικό σε αυτή τη νέα θυγατρική, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να παρουσιάσει εκ νέου ένα πλήρες σύνολο εγγράφων για πιστοποίηση.

Μετάφραση: το φυσικό αέριο από τον Nord Stream 2 θα απουσιάζει κατά τη διάρκεια του ερχόμενου χειμώνα στην Ευρώπη και ο αγωγός, στην καλύτερη περίπτωση, μπορεί να αρχίσει να λειτουργεί μόνο μέχρι τα μέσα του 2022.

Και αυτό ασφαλώς συνδέεται με την πτυχή πολιτικοποίησης, καθώς οι γερμανικές ρυθμιστικές αρχές περιμένουν εκ των πραγμάτων την εμφάνιση του νέου γερμανικού κυβερνώντος συνασπισμού, συμπεριλαμβανομένων των νεοφιλελεύθερων Πρασίνων που είναι ενστικτωδώς κατά του Nord Stream και κατά της Ρωσίας.

Το ευρωπαϊκό ενεργειακό στέλεχος δεν μάσησε τα λόγια του για ένα πολύ πιθανό σενάριο: «Εάν η Γερμανία δεν αποκτήσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο από την ξηρά τώρα δεν μπορεί να διαμορφώσει μια  θέση αναδίπλωσης, καθώς δεν υπάρχει επαρκής ικανότητα αποθηκευμένου υγραερίου ή πετρέλαίου για να προμηθεύσει την ΕΕ αυτό το χειμώνα. Θα παγώσουν. Μεγάλο μέρος της οικονομίας τους θα αναγκαστεί να κλείσει. Η ανεργία θα εκτοξευθεί στα ύψη. Θα χρειαστούν τέσσερα χρόνια για να δημιουργηθεί δυναμικότητα  υγροποίησης για το φυσικό αέριο, αλλά ποιος θα την  κατασκευάσει για αυτούς;»

Η Γερμανία έχει μηδενικό περιθώριο ελιγμών για να υπαγορεύσει όρους στην Gazprom και τη Ρωσία. Το αέριο που η Gazprom δεν θα πουλήσει στη βόρεια Ευρώπη θα πωληθεί στην ανατολική και νότια Ευρώπη μέσω του Turk Stream, και κυρίως σε Ασιάτες πελάτες, οι οποίοι δεν επιδίδονται σε εκβιασμούς και πληρώνουν πολύ καλύτερα από τους Ευρωπαίους.

Αυτό που είναι επίσης σαφές είναι ότι εάν με μια λανθασμένη πολιτική απόφαση τελικά μπλοκαριστεί το αέριο Νord Σtream 2, τα πρόστιμα που θα εισπράξει η Gazprom από την ευρωπαϊκή κοινοπραξία- που παρακάλεσε για την κατασκευή του αγωγού -ενδέχεται να υπερβαίνουν τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ. Η κοινοπραξία αποτελείται από τις Engie, Shell, Uniper, Γουίντερσαλ Ντία και OMV.

Σε αυτό το πλαίσιο η προσφορά στο τραπέζι στη Μόσχα γίνεται κάτι περισσότερο από αλλαγή παιχνιδιού. Η τολμηρή εισήγηση στο Κρεμλίνο – με χρηματοδότηση ήδη σε ισχύ – είναι ότι οι φυσικοί πόροι της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, θα πρέπει να ανακατευθυνθούν στην Κίνα, στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ρωσίας-Κίνας.

Η πρόταση υποστηρίζει ότι η Ρωσία δεν χρειάζεται εμπόριο με την ΕΕ, καθώς η Κίνα είναι πολύ μπροστά από αυτές τις χώρες στις περισσότερες προηγμένες τεχνολογίες. Αυτό ασφαλώς παρέχει στη Μόσχα το πάνω χέρι σε οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε γερμανική κυβέρνηση. Όταν το ανέφερα στο ευρωπαϊκό εκτελεστικό όργανο ενέργειας, το  κφτό σχόλιό του ήταν, «Αμφιβάλλω αν θα επιθυμούν να αυτοκτονήσουν».

Για όλα φταίει ο Πούτιν.

Θα ήταν υπερβολικό να περιμένουμε από Γερμανούς και πολιτικούς της ΕΕ τη σαφή εικόνα της κυβέρνησης της Σερβίας, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο εισαγωγής 3 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου ετησίως για 10 χρόνια. Η Gazprom έχει καταγραφεί εδώ και χρόνια  για τις πρακτικές, αξιόπιστες και οικονομικά συνειδητές πτυχές των μακροπρόθεσμων συμβάσεων της.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρώφ, σχολιάζοντας τη μεταναστευτική κρίση στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας, σημείωσε πως «η Πολωνία συμπεριφέρεται εξωφρενικά, ενώ η ηγεσία στις Βρυξέλλες εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά που είναι τόσο εμφανή και γυμνά που δεν μπορούν να μην καταλάβουν ότι ντροπιάζουν τον εαυτό τους».

Η περίπτωση του Nord Stream 2 προσθέτει επιπλέον επιβαρυντικά στοιχεία στον αυτό-στιγματισμό  της ΕΕ, καθώς το ζήτημα αφορά την ευημερία των πληθυσμών που ζουν ήδη εντός της Ευρώπης-φρούριο. Ας παγώσουν, πράγματι – ή να πληρώσουν εικονικές περιουσίες για φυσικό αέριο που θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμο.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, η Γερμανία, ο Αγωγός Nord Stream 2,  Ουκρανία,  Λευκορωσία, είναι όλα αλληλένδετα. Και σύμφωνα με έναν Ουκρανό τρελό που επωφελείται από ένα  ατλαντικό βήμα λόγου είναι λάθος του Πούτιν – ενόχου για τη διεξαγωγή υβριδικού πολέμου κατά της ΕΕ.

Θα εναπόκειται στην «αποφασιστικότητα της Πολωνίας και της Λιθουανίας να αντιμετωπίσουν την απειλή του Κρεμλίνου». Το ιδανικό πλαίσιο σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι το Τρίγωνο του Λιούμπλιν – το οποίο ενώνει την Πολωνία και τη Λιθουανία με την Ουκρανία. Αυτές είναι οι γενεαλόγοι του νέου Σιδηρού Παραπετάσματος, που ανεγέρθηκε από τους Ατλαντιστές, από τη Βαλτική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα, για να «απομονώσουν» τη Ρωσία. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι Γερμανοί Ατλαντιστές αποτελούν κρίσιμο μέρος του πακέτου.

Φυσικά, για να είναι επιτυχείς, αυτοί οι παράγοντες θα πρέπει να επιδιώξουν επίσης μεγαλύτερη εμπλοκή των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, με κάθε κίνηση που να συμπληρώνει «το ρόλο του ΝΑΤΟ ως τελικού εγγυητή της ειρήνης στην περιοχή».

Έτσι, ιδού, οι θνητοί της ΕΕ: μια «τέλεια καταιγίδα ρωσικής επιθετικότητας κατά τους επόμενους χειμερινούς μήνες» είναι σχεδόν αναπόφευκτη. Παρακολουθήστε το στις οθόνες σας ενώ παγώνετε κυριολεκτικά.

Πέπε ΕΣΚΟΜΠΑΡ
Ανεξάρτητος γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας και δημοσιογράφος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube