Weather Icon

Ιωάννης Μάζης στον Γιώργο Σαχίνη

Ιωάννης Μάζης στον Γιώργο Σαχίνη

Ιωάννης Μάζης: Παγκόσμιες γεωπολιτικές δυναμικές – Μεσόγειος και Βαλκάνια

Το «θεσμικό οπλοστάσιο» της Ελλάδας για ευθεία αμφισβήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Η αναθεωρητική στρατηγική βάθους της Τουρκίας , με ή χωρίς τον Ερντογάν

#Σκόπια #Συμφωνία_των_Πρεσπών #Τουρκία #Ερντογάν #Μάζης

Στο στούντιο των «Αντιθέσεων» σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση- προσέγγιση των μεγάλων θεμάτων της Γεωπολιτικής και της αναδιάταξης Στρατηγικών, μεγάλων- μεσαίων και περιφερειακών παικτών ισχύος, ο Ιωάννης Θ. Μάζης , Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στην εκπομπή παρεμβαίνει για την « Συμφωνία των Πρεσπών» ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος με νομικές επισημάνσεις στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και των Διεθνών Συμβάσεων στα θέματα :

– Η αναθεώρηση του Συντάγματος της τότε «Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας» και η εμπεριεχόμενη στην Συμφωνία των Πρεσπών «Ρηματική Διακοίνωση».

-Η ερμηνεία των διατάξεων του άρθρου 19 της Συμφωνίας των Πρεσπών

-Το «θεσμικό οπλοστάσιο», από πλευράς Διεθνούς Δικαίου, της Ελλάδας σε μια ενδεχόμενη, μελλοντική, ευθεία αμφισβήτηση και παραβίαση των «essentialia nogotii» της Συμφωνίας των Πρεσπών.

– Οι προϋποθέσεις καταγγελίας, αποχώρησης από αυτή, λήξης ή αναστολής της εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών σε περίπτωση παραβίασής της.

-Το ρυθμιστικό πλαίσιο των διατάξεων των άρθρων 56 και 60 της Σύμβασης της Βιέννης.

– Ο Ιωάννης Μάζης ανοίγει θεματικές συζήτησης και προβληματισμού για :

– Τις Γεωπολιτικές Δυναμικές στον Αρκτικό Κύκλο, τον Ειρηνικό , την Μεσόγειο και το ρόλο «κλειδί» της Ανατολικής της λεκάνης.

– Προοπτικές, λεπτά σημεία και τα πραγματικά ερωτηματικά της Ελληνογαλλικής Συμφωνίας και της επέκτασης της Συμφωνίας Ελλάδας- ΗΠΑ , για την θέση της Ελλάδας.

– Η πολιτική κρίση με την παραίτηση Ζάεφ, η Συμφωνία των Πρεσπών και η επόμενη μέρα

– Η κινητικότητα ευρύτερα στα Δυτικά Βαλκάνια τι μπορεί να σηματοδοτεί

Κι ακόμη :

– Η αναθεωρητική στρατηγική βάθους της Τουρκίας , με ή χωρίς τον Ερντογάν

– Η πολιτική του «κατευνασμού» και ο αντίλογος της «αποτροπής» , τα όρια και τα προ-απαιτούμενα ενός διαλόγου , η Εθνική Στρατηγική και το σημαίνει δομικά η συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, οι πραγματικοί λόγοι που δεν συγκροτείται.

Ο καθηγητής γεωγραφικής οικονομίας και γεωπολιτικής επιστήμης, Ιωάννης Μάζης στον Κρήτη TV και στην εκπομπή Ανιχνεύσεις.

Συντονιστείτε στις 14:00 στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube