Weather Icon
ΝΑΤΟ , Ρωσία , Τουρκία 4 Νοεμβρίου 2021

Η Τουρκία διαψεύδει ότι μετέφερε τους S-400 σε βάση του NATO

Η Τουρκία διαψεύδει ότι μετέφερε τους S-400 σε βάση του NATO

Η Τουρκία διέψευσε τις αναφορές ότι έχει μεταφέρει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 σε βάση του NATO που χρησιμοποιείται επίσης για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, λίγες ημέρες μετά το νέο αίτημα της αμερικανικής κυβέρνησης η Άγκυρα να ξεφορτωθεί το ρωσικό σύστημα, μεταδίδει το Bloomberg.

“Οι αναφορές σε κοινωνικά δίκτυα ότι οι S-400 μεταφέρθηκαν στο Incirlik δεν είναι αληθείς”, αναφέρει σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, στο πλαίσιο παλαιότερης συμφωνίας με την Άγκυρα, επιτρέπει στην Τουρκία να χρησιμοποιεί τη βάση, εφόσον υπάρχει σχετική έγκριση από το κοινοβούλιο. Το Incirlik φιλοξενεί επίσης τακτικά πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ και λειτουργεί ως βασικός μεταφορικός κόμβος για την ανάπτυξη προσωπικού στην περιοχή.

Η Τουρκία αρνείται να ξεφορτωθεί το ρωσικό οπλικό σύστημα όπως ζητά η αμερικανική κυβέρνηση η οποία ανησυχεί ότι ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για να συγκεντρωθούν πληροφορίες για τα προηγμένα μαχητικά F-35. Η Τουρκία εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα των F-35 μετά την αγορά του ρωσικού συστήματος, με την Άγκυρα να ζητά στη συνέχεια από την Ουάσινγκτον την αγορά μαχητικών F-16 ως αποζημίωση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αξία της συμφωνίας για τα F-16 πιθανώς να αγγίζει τα $6 δισ. Ωστόσο το πράσινο φως από τις ΗΠΑ θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, δεδομένης της αντίθεσης στο Κογκρέσο. Αν δεν καταφέρει να αποκτήσει τα F-16, η Τουρκία δεν έχει αποκλείσει την πιθανότητα να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις, ενδεχομένως και από τη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει ξεκαθαρίσει στον Ερντογάν ότι η Τουρκία θα πρέπει να ακολουθήσει τις προβλεπόμενες διαδικασίες για την αγορά των F-16, αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί για να συζητήσει τη συνάντηση των δύο ηγετών στη σύνοδο των ηγετών της G20 στη Ρώμη την Κυριακή. Η κατοχή των S-400 από την Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί ζήτημα, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube