Weather Icon
Ουκρανία , Ρωσία , Τουρκία 30 Νοεμβρίου 2021

Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Η Μόσχα απέρριψε την προσφορά του Ερντογάν να μεσολαβήσει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Χωριανόπουλος Άγγελος

Η Μόσχα απέρριψε τη Δευτέρα την πρόταση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, λέγοντας ότι η μεσολάβηση της Άγκυρας δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, είπε ότι η Ρωσία δεν είναι η «πλευρά» της κρίσης στο Ντονμπάς και μια τέτοια σύνοδος κορυφής δεν θα διευκολύνει τη «λύση της κρίσης», ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο Ερντογάν είπε τη Δευτέρα σε δημοσιογράφους ότι η χώρα του ήταν έτοιμη να ενεργήσει ως μεσολαβητής μεταξύ Κίεβου και Μόσχας, σύμφωνα με το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV. «Είτε πρόκειται για διαμεσολαβητή είτε μιλώντας τους για το θέμα, πραγματοποιώντας αυτές τις συνομιλίες με την Ουκρανία και τον κ. Πούτιν, αν θέλει ο Θεός, θέλουμε να παίξουμε ρόλο στη λύση αυτού του προβλήματος», είπε ο Ερντογάν σε πτήση που επέστρεφε από το Τουρκμενιστάν. Η Τουρκία διατηρεί καλούς δεσμούς τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα, αλλά επέκρινε την κατάληψη της ουκρανικής χερσονήσου της Κριμαίας από τη Μόσχα τον Μάρτιο του 2014 και εξέφρασε την υποστήριξή της για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εν μέσω συνεχιζόμενης αυτονομιστικής σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας.

Οι αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Μόσχα πολεμούν τα κυβερνητικά στρατεύματα στην περιοχή Ντονμπάς της Ουκρανίας από το 2014 και πάνω από 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη σύγκρουση. Η Τουρκία και η Ουκρανία τα τελευταία χρόνια έχουν αυξήσει τη συνεργασία τους στον στρατιωτικό-τεχνικό και στον αμυντικό-βιομηχανικό τομέα. Η Τουρκία έχει εξάγει μέχρι σήμερα έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη TB-2 Bayraktar στον ουκρανικό στρατό και το Κίεβο και έχει εκφράσει την επιθυμία του να αποκτήσει περισσότερα. Η Ρωσία τον Απρίλιο προειδοποίησε την Τουρκία να μην ενθαρρύνει «μιλιταριστικές τάσεις» μέσω των αμυντικών της δεσμών με το Κίεβο. Η Άγκυρα είπε ότι δεν είναι υπεύθυνη για τη χρήση τουρκικών αεροσκαφών από το Κίεβο. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube