Weather Icon

Η Κύπρος θα συνεχίσει παρά την τρομοκρατική δράση του τουρκικού κράτους

Η Κύπρος θα συνεχίσει παρά την τρομοκρατική δράση του τουρκικού κράτους

Σάββας Καλεντερίδης: Φιλόδοξο σχέδιο η άσκηση «Νέμεσις 21»! Είναι ένα μήνυμα που δόθηκε στην Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί παρά την τρομοκρατική δράση του τουρκικού κράτους.

Την άσκηση «Νέμεσις 21» και τις προεκτάσεις της για Ελλάδα και Κύπρο ανέλυσε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, αφού οριοθέτησε ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ισραήλ, χώρισε τα οικόπεδα σε θαλασσοτεμάχια και προχώρησε σε τρεις αδειοδοτικούς γύρους. Όταν κέρδισε ένα από αυτά αμερικανική εταιρεία, η Τουρκία είχε αντιδράσει. Όταν έστειλε το πρώτο γεωτρύπανο στο θαλασσοτεμάχιο 12 η Τουρκία έστειλε πυραυλάκατο και φρεγάτα για να παρεμποδίσει το ερευνητικό πλοίο. Έστειλε και ένα ερευνητικό για να δημιουργήσει ισοδύναμα τετελεσμένα με την αμερικανική εταιρεία.

Τότε είχαμε τη δήλωση της τότε υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, που είπε, ότι «όποιος τολμήσει να παρεμποδίσει και δημιουργήσει προβλήματα σε αμερικανικά συμφέροντα, τότε οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με κάθε μέσο». Μετά από αυτά η Τουρκία αποχώρησε και έκτοτε το γεωτρύπανο έκανε τη δουλειά του.

Πλέον σύμφωνα με τον κυπριακό Τύπο είμαστε σε φάση ανάπτυξης του κοιτάσματος. Το φυσικό αέριο που θα εξορίσσεται θα μεταφέρεται με τη βοήθεια του βρετανικού γίγαντα BP στην Αίγυπτο. Όταν ένιωσε αυτό το σοκ η Τουρκία αποφάσισε να δημιουργήσει προϋποθέσεις, ώστε να αντιδρά περισσότερο αξιόπιστα και αποτελεσματικά στις επόμενες ενέργειες που θα γίνονταν στην κυπριακή ΑΟΖ. Προσπαθούσε να δημιουργήσει τετελεσμένα παρεμποδίζοντας την ENI και την Total.

Περιμένουμε στα μέσα Νοεμβρίου το γεωτρύπανο της ExxonMobil να ξεκινήσει δραστηριότητα στο τεμάχιο 10. Πριν γίνει αυτό συνέβη η αεροναυτική άσκηση Νέμεσις σε τέσσερα θαλασσοτεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Συμμετείχαν εκτός από πολεμικά και πλοία των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ.

Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής καμία αντίδραση από τουρκικής πλευράς. Τί σημαίνει αυτό; Για ένα διάστημα η Τουρκία αλώνισε την κυπριακή ΑΟΖ. Πλέον απειλεί αλλά δεν στέλνει.

Συμπέρασμα: Οι τρεις χώρες που εμπλέκονται, ΗΠΑ, Γαλλία και Ιταλία επιμένουν στο ενεργειακό πρόγραμμα. Απόδειξη είναι η άσκηση «Νέμεσις 21». Πρόκριμα για την πραγματοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η εξόρυξη που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες από την ExxonMobil. Εκεί είναι απίθανο να αντιδράσει η Τουρκία στην κατάσταση που βρίσκονται οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Εκτιμώ, ότι δεν θα ήθελε να προσθέσει άλλο ένα πρόβλημα.

Η Τουρκία εάν αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα για να επιστρέψει στο πρόγραμμα για τα F-35 θα αποφύγει να αντιδράσει ή να στρατικοποιήσει την κρίση στο γεωτρύπανο της ExxonMobil. Το κρισιμότερο σημείο όλης αυτής της διαδικασίας είναι το πως θα αντιδράσει η Τουρκία στα γεωτρύπανα της Total και της Eni που θα αναλάβουν δράση στις αρχές του 2022.

Η άσκηση Νέμεσις 21 ήταν ένα φιλόδοξο σχέδιο! Τελέστηκε με απόλυτη επιτυχία. Είναι ένα μήνυμα που δόθηκε στην Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχοντας εξασφαλίσει την υποστήριξη εταιρειών και κρατών που προέρχονται οι ενεργειακοί γίγαντες, θα συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμα όπως έχει σχεδιαστεί παρά την τρομοκρατική δράση του τουρκικού κράτους.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης στην εκπομπή ZOOM στις 5 Νοεμβρίου 2021.

Το ρεπορτάζ

Τον Νοέμβριο του 2021 πραγματοποιήθηκε η διεθνής αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις 21» στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου στην οποία συμμετείχαν με μέσα και προσωπικό η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, το Ισραήλ και η Ιταλία.

Σκοπός της «Νέμεσις 21», η οποία σχεδιάστηκε και συντονίστηκε από το κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) και το υφυπουργείο Ναυτιλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και από την Εθνική Φρουρά σε συνεργασία με τα Γενικά Επιτελεία Εθνικής Άμυνας των υπόλοιπων χωρών, ήταν η εξάσκηση και εκπαίδευση των συμμετεχόντων σε σενάρια Έρευνας και Διάσωσης, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και τρομοκρατικής ενέργειας σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, προστασίας θαλάσσιου περιβάλλοντος, μαζικής διάσωσης συνεπεία εγκατάλειψης της πλατφόρμας, νηοψίας σε ύποπτα πλοία, πυρόσβεσης σε πλοία, απεγκλωβισμού και αεροδιακομιδής τραυματιών, καθώς και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης.

Η Ελλάδα συμμετείχε με τη φρεγάτα «Κουντουριώτης», ένα αεροσκάφος C-130, προσωπικό από την 31η Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (31η ΜΕΕΔ) και το 747 Ειδικό Τάγμα Μηχανικού (ΕΤΜΧ).

Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε διμερές και πολυμερές πλαίσιο, καθώς και στην εξοικείωση τους σε επιχειρήσεις προστασίας κρίσιμων υποδομών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube