Weather Icon

Η Αρμενία σχεδιάζει κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού

Η Αρμενία σχεδιάζει κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού

Αρμενία: Κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού σχεδιάζει η κυβέρνηση. Ποιό είναι το εργοστάσιο για το οποίο “τρέμει” η Τουρκία.

Η κυβέρνηση της Αρμενίας σχεδιάζει να κατασκευάσει νέο πυρηνικό σταθμό. Προς αυτή την κατεύθυνση διεξάγονται συζητήσεις, δεδομένου ότι ο υπάρχων πυρηνικός σταθμός μπορεί να λειτουργήσει μέχρι το 2036. Τα παραπάνω σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ο υπουργός Εδαφικής Διοίκησης και Υποδομών της Αρμενίας Γκνέλ Σανοσιάν.

«Αυτό σημαίνει ότι μέχρι το 2036 πρέπει να προετοιμάσουμε και να πραγματοποιήσουμε την κατασκευή νέας μονάδας ισχύος», δήλωσε ο Σανοσιάν.

Ο υπουργός σημείωσε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς, η κατασκευή του νέου πυρηνικού σταθμού θα διαρκέσει περίπου 7-8 χρόνια.

«Αυτό σημαίνει ότι η κατασκευή νέου πυρηνικού σταθμού θα πρέπει να ξεκινήσει το 2026-2027, έτσι ώστε μετά τη λήξη της εργασίας του παλιού πυρηνικού σταθμού, να αρχίσει να λειτουργεί ο νέος σταθμός», κατέληξε ο Σανοσιάν.

Το Μετσαμόρ άνοιξε την όρεξη

Yπενθυμίζεται, ότι στις 17 Οκτωβρίου, επανσυνδέθηκε με το ενιαίο ενεργειακό σύστημα της Αρμενίας ο πυρηνικός σταθμός του Μετσαμόρ, που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 16 χλμ. από τα σύνορα με την Τουρκία.

Το Μετσαμόρ είναι o μοναδικός σταθμός πυρηνικής ενέργειας στον Νότιο Καύκασο. Παράγει περισσότερο από το ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στην Αρμενία, περίπου το 40%. Το σχέδιο εκσυγχρονισμού και επέκτασης της ζωής της δεύτερης ενεργειακής μονάδας της Αρμενίας είναι από τα πρότζεκτ κλειδιά για τη Ρωσία και την Αρμενία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Για τον σταθμό του Μετσαμόρ «τρέμει» η Τουρκία. Μάλιστα σε δηλώσεις του τον Δεκέμβριο του 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Γιλντίζ χαρακτήρισε το πυρηνικό εργοστάσιο «πραγματική απειλή»

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube