REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Ενεργειακά , Ρωσία 29 Νοεμβρίου 2021

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία αναζητά η Ελλάδα

Φθηνότερο φυσικό αέριο από τη Ρωσία αναζητά η Ελλάδα

Εντείνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι προσπάθειες της Ελλάδας να εξασφαλίσει από τη Ρωσία φυσικό αέριο με πιο ανταγωνιστικούς όρους, αρχής γενομένης από το 2022.

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Οι προκαταρκτικές επαφές μεταξύ ΔΕΠΑ και Gazprom έχουν ήδη ξεκινήσει ενώ σήμερα και αύριο θα διεξαχθεί στη Μόσχα η 13η Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή Ελλάδας Ρωσίας, ενόψει και της επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκεμβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

Σε ό,τι αφορά στα ενεργειακά, η ατζέντα περιλαμβάνει ευρεία γκάμα θεμάτων (στους κλάδους του πετρελαίου, της ηλεκτρικής ενέργειας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας), ωστόσο το ζήτημα του φυσικού αερίου βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα, λόγω και της εν εξελίξει ενεργειακής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση που έχει η ΔΕΠΑ με τη Gazprom λήγει το 2026 ωστόσο κάθε χρόνο διεξάγονται συζητήσεις για τον τρόπο τιμολόγησης και για τη διαχείριση της ρήτρας take or pay που περιλαμβάνει το συμβόλαιο.

Όσον αφορά την τιμολόγηση, το συμβόλαιο με τη Gazprom είναι 100% oil indexed δηλαδή απολύτως συνδεδεμένο με τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, τόσο για το 2020 όσο και για το 2021, υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα δύο μέρη για έκτακτη τροποποίηση, διότι το πετρέλαιο ήταν πολύ ακριβό και το LNG φθηνότερο, οπότε η ΔΕΠΑ ζήτησε και πήρε (όπως και άλλες εταιρείες στην Ευρώπη) την τιμολόγηση μεγάλου ποσοστού των ποσοτήτων Ρώσικου αερίου σε τιμές συνδεδεμένες με το δείκτη TTF και όχι με το πετρέλαιο.

Για εφέτος (δηλαδή για το αέριο του 2022), που τα πράγματα είναι ακριβώς ανάποδα, δηλαδή το LNG είναι ακριβό και το πετρέλαιο φθηνότερο, είναι οι Ρώσοι που ζητούν να μην ισχύσει το 100% oil indexed, αλλά να ακολουθηθεί ένα υβριδικό μοντέλο όπως το 2020 και το 2021 που να συνδέει μέρος των πωλούμενων ποσοτήτων με το TTF.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube