Weather Icon

ExxonMobil και προσδοκίες από το Οικόπεδο «10»

ExxonMobil και προσδοκίες από το Οικόπεδο «10»

Το γεωτρύπανο της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum θα εισέλθει στο οικόπεδο 10 της κυπριακή ΑΟΖ το Δεκέμβριο

Θεανώ Θειοπούλου   

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος στους τομείς του ηλεκτρισμού και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προβληματισμοί για τη διεθνή ενεργειακή κρίση και πληροφορίες για το θέμα της αναζήτησης υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου ανακοινώθηκαν και συζητήθηκαν στο 9ο ενεργειακό συμπόσιο που έγινε στη Λευκωσία, στο οποίο συμμετείχαν 20 ομιλητές και πολλοί άλλοι ακροατές/θεατές.

Από τις πιο ενδιαφέρουσες ομιλίες του συμποσίου ήταν αυτή της υπουργού Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας  Νατάσας Πηλείδου. Αναγνώρισε ότι «το τοπίο πλέον έχει αλλάξει», σημειώνοντας πως η πράσινη συμφωνία (της ΕΕ) μάς βάζει ιδιαίτερη πίεση για να γίνουν οι στόχοι μας πιο φιλόδοξοι και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το λάβουμε υπόψη στον σχεδιασμό μας για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου από το 40% στο 55%».

Από την ομιλία της υπουργού δεν θα μπορούσε να απουσιάζει το μεγάλο θέμα των τιμών του φυσικού αερίου, που απασχολεί ιδιαίτερα την Ευρώπη, αλλά και όλο τον πλανήτη. «Αν οι τιμές του φυσικού αερίου, που ειδικά στην ΕΕ έχουν εκτοξευτεί, συνεχίσουν την ανιούσα, σημαίνει ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να διαγραφεί (από το ενεργειακό μείγμα), όπως υποστηρίζουν κάποιες χώρες της ΕΕ, και η πράσινη μετάβαση πρέπει να περάσει από κάποια στάδια και επομένως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες για την Κύπρο», ανέφερε.

Σχετικά με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της χώρας, ανακοίνωσε ότι το τρυπάνι της κοινοπραξίας ExxonMobil και Qatar Petroleum θα εισέλθει στο οικόπεδο 10 της κυπριακή ΑΟΖ τον προσεχή Δεκέμβριο. Οι αρχικές εκτιμήσεις για το κοίτασμα στον στόχο «Γλαύκος», από την πρώτη γεώτρηση, μιλούν για ποσότητα μεταξύ 5 και 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου.

Όπως διευκρίνισε η κ. Πηλείδου, «o νέος γύρος ερευνητικών γεωτρήσεων, ο οποίος αναμένεται να ξεκινήσει τέλος του χρόνου με τη γεώτρηση ExxonMobil και της Qatar Petroleum στο τεμάχιο 10, είναι κάτι το οποίο αναμένουμε με υψηλές προσδοκίες ή με ανυπομονησία, διότι σίγουρα η ποσότητα των υδρογονανθράκων στα τεμάχια μας θα προσδιορίσουν σε μεγάλο βαθμό την ταχύτητα και τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιηθούν οι υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ενεργειακή μετάβαση

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) Ανδρέας Πουλλικκάς είπε πως η Αρχή έχει συμπεριλάβει στους στρατηγικούς της στόχους ενέργειας, που αφορούν την ενεργειακή μετάβαση, την εποπτεία και συνεχή ρύθμιση της ανταγωνιστικής αγοράς, της αναδυόμενης αγοράς φυσικού αερίου, την υλοποίηση ρυθμιστικού πλαισίου για την πράσινη συμφωνία της ΕΕ και τον προσαρμογή στον στόχο του 55% της ΕΕ, το γνωστό νομοθετικό πακέτο Fit for 55.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΕΥΚ) Δημήτρης Φεσσάς τόνισε πως το φυσικό αέριο θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, αντικαθιστώντας τον άνθρακα και το πετρέλαιο και μειώνοντας σημαντικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα και θα βοηθήσει στην διείσδυση ανανεώσιμων πηγών ενέργειες. 

Οφέλη από το τερματικό

«Τα οφέλη από το τερματικό και την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου είναι πολλαπλά και είναι ένα έργο το οποίο θα μεταβάλει και θα οδηγήσει στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, θα εμπλουτίσει τις πηγές ενέργειας, θα αυξήσει την διείσδυση των ΑΠΕ στον ενεργειακό μείγμα, θα διασφαλίζει την ασφάλεια της προμήθειας, θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους και θα υπάρχουν περιβαλλοντικά και τεχνολογικά οφέλη», είπε στην ομιλία του ο Συμεών Κασσιανίδης, πρόεδρος της Δημόσιας Εταιρείας Φυσικού Αερίου. 

Πιο καθαρές λύσεις

Ο Γιώργος Παπαναστασίου, διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της VTT Vasiliko, του τερματικού καυσίμων στο Βασιλικό, είπε πως στο πλαίσιο της πράσινης μετάβασης ο όμιλος VTTI θα μεταβεί σε πιο καθαρές λύσεις και ήδη ουσιαστικά εργάζεται σε προϊόντα με πιο καθαρές καύσεις, όπως το φυσικό αέριο και το υδρογόνο, ακόμη και στη αποθήκευση ηλεκτρισμού από παραγωγή πράσινης ενέργειας.

Ένωση δυνάμεων

Ο Κωστής Σταμπολής, πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ), ανέφερε πως καθώς οι υψηλές τιμές φυσικού αερίου αναμένεται να παραμείνουν για αρκετό καιρό ακόμη, αν η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ ενώσουν δυνάμεις μπορεί να αποτελέσουν τον δεύτερο πόλο προμήθειας της ΕΕ. Η περιοχή αυτή, είπε, μπορεί να έχει ένα δυνητικό δυναμικό που μπορεί να φτάσει τα 200 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (δκμ), ενώ η Ευρώπη καταναλώνει 440 δκμ, είπε.

Κριτική στην ΕΕ

Πυρά κατά των αποφάσεων της ΕΕ σε σχέση με την πράσινη μετάβαση εξαπέλυσε ο Κωνσταντίνος Νικολάου, αντιπρόεδρος της ελληνικής εταιρείας Εnergean. «Υπάρχει μια τάση να φύγουμε κατευθείαν στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ μπαίνει ειδικός φόρος κατά των εκπομπών αερίων», είπε, προσθέτοντας πως οι κινήσεις αυτές «μας οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση, με τις πολύ ψηλές τιμές ηλεκτρισμού σε όλη την περιοχή μας».

Στο ενεργειακό συμπόσιο μίλησε και η πρόεδρος της ΑΗΚ Δέσποινα Θεοδοσίου Παναγιώτου, η οποία αναφέρθηκε στις αλλαγές που προχωρεί ο Οργανισμός για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.

Τις απόψεις και τις ανησυχίες τους εξέφρασαν και οι σύνδεσμοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υδρογόνου.

Στους ομιλητές ήταν και η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, η οποία υπογράμμισε τη σημασία ανάληψης πρωτοβουλιών συνεργασίας και υλοποίησης των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών με Ελλάδα, Ισραήλ και Λίβανο. 

Ο Φοίβος Στασόπουλος, ανώτερος διευθυντής τραπεζικής της Ελληνικής Τράπεζας μίλησε επίσης στο συνέδριο.

Από την πλευρά των διοργανωτών, ο διευθύνων σύμβουλος της fmw financial media   Ιωσήφ Ιωσήφ, είπε ότι το ενεργειακό συμπόσιο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη σύναξη για τα ενεργειακά δρώμενα της Κύπρου, θα εκδώσει σύντομα τα πορίσματα του συμποσίου και θα τα αποστείλει στην κυβέρνηση για ενημέρωση γύρω από τις απόψεις των ειδικών για την ενέργεια.  

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube