Weather Icon
Πυρηνική ενέργεια , Τουρκία 10 Νοεμβρίου 2021

Ερντογάν: Προχωράμε με τις προετοιμασίες για τα επόμενα δύο πυρηνικά εργοστάσιά μας

Ερντογάν: Προχωράμε με τις προετοιμασίες για τα επόμενα δύο πυρηνικά εργοστάσιά μας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι οι προετοιμασίες για το δεύτερο και το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας θα ξεκινήσουν μετά την ολοκλήρωση του πυρηνικού σταθμού Άκιουγιου.

«Είναι αδύνατο για κάποιον που τον ενδιαφέρει έστω και λίγο η οικονομική ανεξαρτησία της Τουρκίας και την ευημερία του τουρκικού έθνους να αντιταχθεί στην πυρηνική ενέργεια. Σχεδιάζουμε να ενεργοποιήσουμε την πρώτη μονάδα του πυρηνικού σταθμού Άκιουγιου το 2023. Έπειτα θα προχωρήσουμε με τις προετοιμασίες για το δεύτερο και το τρίτο πυρηνικό εργοστάσιό μας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος στις 9 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων κτιρίου που ανήκει στο Ινστιτούτο Ρύθμισης της Ενεργειακής Αγοράς (ΕΠΔΚ).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έβαλλε και εναντίον των επικριτών της ανάπτυξης πυρηνικής ενέργειας, λέγοντας ότι είτε είναι «προδότες», «αμελείς» και ότι «ενεργούν με γνώμονα την ατζέντα τους».

«Όταν 443 πυρηνικοί σταθμοί εξακολουθούν να δραστηριοποιούνται στις 32 χώρες του κόσμου, το να λες “Αφήστε την Τουρκία να μην κατέχει πυρηνική ενέργεια” είναι αμέλεια – αν δεν είναι προδοσία. Είναι προφανές ότι όσοι επικρίνουν τις προσπάθειες της Τουρκίας να αποκτήσει καθαρή πυρηνική ενέργεια, λειτουργούν με ατζέντα που δεν έχει να κάνει με την ευαισθησία για το περιβάλλον», είπε ο Τούρκος ηγέτης.

Τον Μάιο του 2010 υπογράφηκε διακυβερνητική συμφωνία για το εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Άκιουγιου μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας. Η τελετή θεμελίωσης του εργοστασίου πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου 2018, μετά την οποία ξεκίνησε η κατασκευή της πρώτης μονάδας στη νότια επαρχία της Μερσίνης, ενώ τα θεμέλια της δεύτερης τέθηκαν τον Απρίλιο του 2020.

Τα θεμέλια της τρίτης μονάδας τέθηκαν με μια τελετή στην οποία παρευρέθηκαν ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν μέσω τηλεδιάσκεψης στις 10 Μαρτίου.

Καθώς οι εργασίες συνεχίζονται ολοταχώς, τον περασμένο Μάιο έγινε αίτηση για την άδεια κατασκευής της τέταρτης και τελευταίας μονάδας, η οποία αναμένεται να ληφθεί φέτος.

Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού εργοστασίου έχει προγραμματιστεί για το 2023, όταν η χώρα θα γιορτάσει την 100η επέτειο από την ίδρυση του τουρκικού κράτους, με τις υπόλοιπες τρεις μονάδες να ξεκινούν τη λειτουργία τους έως το τέλος του 2026, με ρυθμό μίας ανά έτος.

Ο υπό κατασκευή πυρηνικός σταθμός Άκιουγιου στη Μερσίνη (Φωτ.: duvaR English)

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube