Weather Icon

Δεκάδες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη για διαδηλώσεις εξαιτίας της πτώσης της λίρας! “Ερντογάν παραιτήσου – δεν τα βγάζουμε πέρα”

Δεκάδες συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη για διαδηλώσεις εξαιτίας της πτώσης της λίρας! “Ερντογάν παραιτήσου – δεν τα βγάζουμε πέρα”

Τουρκία: Περίπου 250 άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και διαδήλωσαν το βράδυ της Τετάρτης 24 Νοεμβρίου 2021 φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κυβέρνηση, παραιτήσου» και «Δεν τα βγάζουμε πέρα».

Για δεύτερη μέρα, μετά την υποτίμηση ρεκόρ της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, οι πολίτες αντιδρούν για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης τοποθετήθηκαν κιγκλιδώματα, καθώς η διαδήλωση είχε απαγορευτεί από τις αρχές

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε Καντίκιοϊ, Σισλί, Εγιουπσουλτάν, Μπακίρκιοϊ και Μπεϊλίκντουζού. Η αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις, ενώ στις 70 ανήλθαν οι συλλήψεις

Στην ανακοίνωση που έκανε το Αστυνομικό Τμήμα της Κωνσταντινούπολης αναφέρεται ότι συνελλήφθησαν 46 άνδρες και 24 γυναίκες, οι οποίοι αγνόνησαν τις προειδοποιήσεις γι’αυτό και τέθηκαν υπό κράτηση, ενώ έχει ξεκινήσει έρευνα για την υπόθεση.

Ιστορική πτώση της λίρας 

Η ιστορική πτώση της λίρας κατά 15% την Τρίτη προκάλεσε όλεθρο στις τιμές, ανέφερε το Reuters και έχει παγώσει το εμπόριο, ενώ κανένα δάνειο δεν χορηγείται από τις τράπεζες, λόγω της αβεβαιότητας για την ισοτιμία.

Χάος έχει επικρατήσει και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, με κολοσσούς της τεχνολογίας όπως η Apple να σταματούν τη διάθεση προϊόντων τους.

Το νόμισμα υποχώρησε προς το χαμηλό ρεκόρ του, εν μέσω ανησυχιών για ευρύτερες επιπτώσεις στην οικονομία, καθώς ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε τις πρόσφατες απότομες μειώσεις των επιτοκίων παρά τις εκτεταμένες επικρίσεις και τις εκκλήσεις για αντιστροφή.

Η λίρα έχει χάσει το 43% της αξίας της φέτος και πάνω από 22% μόνο από τις αρχές της περασμένης εβδομάδας.

Σε όλη τη χώρα, οργισμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι έκαναν ουρά στα βενζινάδικα, αναμένοντας αύξηση της τιμής των καυσίμων. Νωρίτερα η Ένωση Εργοδοτών Σταθμών Ενέργειας, Πετρελαίου και Αερίου (EPGIS) ανέφερε ότι η τιμή του αερίου μπορεί να αυξηθεί κατά 1,02 λίρα από τα μεσάνυχτα.

«Περιμένω εδώ και 20 λεπτά για να αγοράσω καύσιμα. Είναι δυνατόν, τέτοια γελοιότητα; Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία έφεραν την Τουρκία. Τι άλλο να πω;» διερωτήθηκε ένας οδηγός, ο Ιμπραχίμ Οζτούρκ.

«Σε αυτές τις σκληρές οικονομικές συνθήκες, οι άνθρωποι πιθανότατα περιμένουν στην ουρά για να γλιτώσουν 30 λίρες και υποθέτω ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας φαίνεται από αυτές τις συνθήκες», ανέφερε ένας άλλος, ο Σινάν Τσοσκούν, που περίμενε επίσης ανάμεσα σε μια θάλασσα από αυτοκίνητα.

Πολλοί Τούρκοι, έχοντας να αντιμετωπίσουν και τον πληθωρισμό που κυμαίνεται γύρω στο 20%, φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν. Σήμερα, ορισμένα διαδικτυακά καταστήματα λιανικού εμπορίου σταμάτησαν τις πωλήσεις ηλεκτρονικών ειδών.

Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο Ερντογάν ότι έσυρε τη χώρα στην κρίση.

«Να δούμε πού θα πάει η τιμή σε μια εβδομάδα-δέκα μέρες. Είναι αβέβαιο. Πιστεύω ότι θα φτάσει μέχρι εκεί που θα φτάσει» σχολίασε σαρκαστικά ο Σερκάν Τσεϊλάν, ενώ περίμενε να έρθει η σειρά του σε ένα βενζινάδικο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube