Weather Icon

Αποκαλύπτεται η στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά

Αποκαλύπτεται η στάση της Τουρκίας στο Κραν Μοντανά

Η έρευνα του «Φ», τα Ην. Έθνη και το τι έγινε στο Κραν Μοντάνα

Η Θέση του “Φ”   

ΑΠΟ σήμερα ο «Φιλελεύθερος» αρχίζει να παρουσιάζει τα γεγονότα, στη βάση των όσων καταγράφονται στα πρακτικά που τηρούσαν τα Ηνωμένα Έθνη, στη διάρκεια των συναντήσεων στη Διάσκεψη του Κραν Μοντανά, το καλοκαίρι του 2017. Είναι σημαντικό να παρουσιασθεί η εικόνα, όπως ακριβώς αυτή αναδεικνύεται μέσα από τα απόρρητα έγγραφα, στην προκειμένη περίπτωση τα πρακτικά τα οποία τηρούσε ο Διεθνής Οργανισμός. Όπως προκύπτει από το πρώτο ρεπορτάζ που δημοσιεύουμε σήμερα και αφορά την πρώτη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες και του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, η στάση της κατοχικής δύναμης στα θέματα της Ασφάλειας ήταν ξεκάθαρη. Είναι η γνωστή και διαχρονική θέση και προφανώς όχι εκείνη που κάποιοι θέλουν να παρουσιάσουν. Αυτό θα επιβεβαιωθεί και στη συνέχεια της έρευνας μας, όταν θα συνεχιστεί η παρουσίαση των όσων διαδραματίσθηκαν στο ελβετικό θέρετρο τον Ιούλιο του 2017. 

ΣΤΟΧΟΣ του «Φ» είναι να παρουσιασθεί η αλήθεια. Η πραγματικότητα. Όχι στη βάση του τι λέγεται στη δημόσια σφαίρα, τι υποστηρίζει η μια πλευρά και τι η άλλη. Παρουσιάζουμε την εκδοχή των Ηνωμένων Εθνών, μέσα από τα δικά τους πρακτικά των συναντήσεων. Γιατί είναι σημαντικό να γίνει τούτο; Πρωτίστως για να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το τι πραγματικά έγινε καθώς από το 2017 αποτελεί θέμα συζήτησης στη δημόσια σφαίρα εδώ και τέσσερα χρόνια. Και όχι μόνο συζητήσεων αλλά και αντιπαραθέσεων. Με τη δημοσιοποίηση των πρακτικών των Ηνωμένων Εθνών και μάλιστα με έναν ημερολογιακό τρόπο, ώστε να συμπληρωθεί σωστά το πάζλ των γεγονότων, θεωρούμε πως η εικόνα ξεκαθαρίζει. Αυτό θα το διαπιστώσει και ο αναγνώστης. Άλλωστε, στόχος μας δεν είναι να «επιβάλλουμε» τη δική μας αντίληψη -ο «Φιλελεύθερος» δεν το κάνει αυτό, δεν είναι της φιλοσοφίας του- αλλά ο ίδιος ο αναγνώστης μέσα από τη μελέτη των ρεπορτάζ, της δικής του ανάλυσης και αξιολόγησης, να καταλήξει σε συμπεράσματα. 

Η ΔΙΑΣΚΕΨΗ του Κραν Μοντάνα, το καλοκαίρι του 2017, ήταν ένας σημαντικός σταθμός για το Κυπριακό. Ήταν μια προσπάθεια, που συνιστούσε κορύφωση των διεργασιών από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών και της διεθνούς κοινότητας. Μιας προσπάθειας, που κατέρρευσε λόγω της στάσης την οποία τήρησε η κατοχική Τουρκία. Αυτό το είχαμε αναφέρει από τότε, στη βάση των πληροφοριών που υπήρξαν. Εκείνη η διαπίστωση, εκτίμηση, επιβεβαιώνεται και από τα Ηνωμένα Έθνη, ανεξαρτήτως τι αναφέρθηκε τότε και στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.  

Η ΕΡΕΥΝΑ του «Φ», στη διάρκεια της οποίας ανακαλύψαμε και τα πρακτικά των Ηνωμένων Εθνών, δεν αποσκοπεί στην παρελθοντολογία. Αποσκοπεί πρωτίστως να φωτίσουμε από τη μια την αλήθεια και από την άλλη, να αξιοποιήσουμε γεγονότα και εργαλεία για να προχωρήσουμε. Γιατί το Κυπριακό δεν έχει τελειώσει στο Κραν Μοντάνα. Τίτλοι τέλους για το Κυπριακό δεν μπορούν να υπάρξουν εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό. Και δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με όσα λέγει και υποστηρίζει η κατοχική Τουρκία, όπως προκύπτει και από τα όσα υποστήριξε στη Διάσκεψη του Κραν Μοντάνα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.  Συμφωνία θα υπάρξει εάν ανατραπούν πλήρως τα κατοχικά δεδομένα. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube