Weather Icon

Από το Κραν Μοντάνα, στα Σούσα του Αρταξέρξη

Από το Κραν Μοντάνα, στα Σούσα του Αρταξέρξη

Το 2018 και ενώ είχε προηγηθεί το φιάσκο του Κραν Μοντάνα με υπαιτιότητα της Τουρκίας,  ο τότε γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, συναντούσε τον Τσαβούσογλου

Αλέκος Μιχαηλίδης   

Τον Νοέμβρη του 2018 κι ενώ τα πράγματα στο Κυπριακό ήταν αρκετά ψυχρά, ο τότε Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, συνοδευόμενος από το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Τουμάζο Τσιελεπή, επισκέφτηκε την Άγκυρα και είδε τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, από τους πρωταγωνιστές του ναυαγίου των συνομιλιών, όπως επιβεβαιώνουν και τα ντοκουμέντα που βλέπουν σήμερα το φως της δημοσιότητας. Η συνάντηση του Άντρου Κυπριανού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε σε φιλικό κλίμα, όπως δήλωσε ο πρώτος, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες των συζητήσεων.

Όταν, λοιπόν, το 2018 και ενώ είχε προηγηθεί το φιάσκο του Κραν Μοντάνα και η έντονη προσπάθεια της Τουρκίας να τα τινάξει όλα στον αέρα, μπροστά σε έναν Αναστασιάδη που τα έδωσε σχεδόν όλα, ο τότε γ.γ. της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, συναντούσε ως «VIP» τον ΥΠΕΞ του Ερντογάν, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και δήλωνε πως «κάποια πράγματα καλύτερα να μη λέγονται δημόσια», δεν άνοιξε ρουθούνι. Για μιάμιση περίπου ώρα, ο ηγέτης της δεύτερης μεγαλύτερης παράταξης και το μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Τουμάζος Τσιελεπής, συζητούσαν με τον δεύτερο τη τάξει άνδρα της φασιστικής κυβέρνησης Ερντογάν και δεν απαίτησε ουδείς να μας πουν τι αναφέρθηκε. Ούτε καν αν ο Μεβλούτ (με το μικρό του, θαρρούμε, τον προσφώνησαν οι δύο άνδρες της κυπριακής αριστεράς) επιβεβαίωσε πως ο Αναστασιάδης του μίλησε για λύση δύο κρατών.

Μάλιστα, όπως είχε τότε γίνει γνωστό, ο Τσαβούσογλου έστειλε τους συνεργάτες του να παραλάβουν τον Άντρο Κυπριανού και τη συνοδεία του από το αεροδρόμιο και να τους μεταφέρουν στο σπίτι του, το βράδυ της 22ας Νοεμβρίου 2018. Μεβλούτ και Άντρος, Άντρος και Μεβλούτ, συζήτησαν ως καλοί φίλοι τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενώ ο τότε γ.γ. του κυπριακού κομμουνιστικού κόμματος δήλωσε πως ο κ. Τσαβούσογλου ήταν ειλικρινής. Τα συμπεράσματα δικά σας. Δικά σας, όχι που λέει ο λόγος, αλλά κυριολεκτικά, γιατί τα περισσότερα… κλειδώθηκαν στο «φιλόξενο» σπίτι του Τσαβούσογλου. 

Εμείς εξάγουμε τα εξής: Είναι αβάστακτη η άνεση με την οποία οι Κύπριοι ηγέτες ποζάρουν με τους Τούρκους ηγέτες, τρώνε και πίνουν, χαριεντίζονται, συναγελάζονται και ανταλλάζουν απόψεις. Παλιότερα το έπραξε κι ο ίδιος ο Αναστασιάδης, όντας ηγέτης της τότε (2005) αντιπολίτευσης, όταν μας «πούλησε» τον Ερντογάν ως «διαλλακτικό ηγέτη» και ως… διαφορετικό από τον Εβρέν και τον Ετζεβίτ. Μα και άλλοι βουλευτάδες, επίτροποι, υπουργοί, κομματάρχες, αισθάνονται την άνεση να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι με τα καθάρματα που κυβερνούν την Τουρκία και είναι ανυπόφορο. Θυμηθείτε και τους χαριεντισμούς του Νίκου Τορναρίτη με τον Μπιναλί Γιλντιρίμ το 2017, τους θερμούς εναγκαλισμούς του Χρήστου Στυλιανίδη με τον Τσαβούσογλου και την πόζα Ελληνοκυπρίων δημοσιογράφων και γνωστών παραγόντων της δημόσιας ζωής με τον Ερντογάν πριν αρκετά χρόνια. 

Από την άλλη, τώρα που άρχισε να ξεκαθαρίζει το σκηνικό, ίσως να πρέπει κι ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού ή το ΑΚΕΛ, να δημοσιεύσουν τα ντοκουμέντα εκείνου του δείπνου. Όχι γιατί έχει την ίδια βαρύτητα με τα ντοκουμέντα του Κραν Μοντάνα ή τα όσα παραχώρησε ή υποσχέθηκε ο Αναστασιάδης, μα γιατί αρκετά ανέχτηκε ο λαός τις κρυφές συναντήσεις, τις διασκέψεις, τα δείπνα που πάντα έχουν αρνητικά αποτελέσματα, είτε όταν δεν προχωρά το Κυπριακό είτε όταν προχωρά. Και πλέον, αν όντες δέσμιοι, δεν μπορούν να λένε δημόσια όσα συζητούν, ας κάνουν αυτές τις χαζοχαρούμενες συναντήσεις ως πρόσωπα, χωρίς να διασύρουν την Κύπρο και τον λαό της σε αμφιβόλου ποιότητας τραπέζια, σε σπίτια φονιάδων ή ξενοδοχεία θερέτρων, τόσο μακριά από την πραγματικότητα.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube