Weather Icon

Αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη δολοφονία Αρμενίων αμάχων! Πυρά στο Χατσίκ – Ένταση στο Λατσίν

Αντίδραση από Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη δολοφονία Αρμενίων αμάχων! Πυρά στο Χατσίκ – Ένταση στο Λατσίν

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: «Καταδικάζουμε τη βία που οδήγησε στο θάνατο των δυο Αρμενίων αμάχων», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανάρτηση του γραφείου Ευρασιατικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Πυροβολισμοί των Αζέρων στο Khachik

Το Γραφείο Ευρασιατικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολίασε στο Twitter του τη δολοφονία δυο αμάχων από δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κοντά στο Σούσι στις 8 Νοεμβρίου.

«Καταδικάζουμε τη βία που οδήγησε στο θάνατο των δυο Αρμενίων αμάχων. Καλούμε την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν να εντείνουν τη συμμετοχή τους, μεταξύ άλλων μέσω των Συμπροέδρων της Ομάδας του Μινσκ, στην επίλυση όλων ή ανεπίλυτων ζητημάτων που σχετίζονται με τη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Πυροβολισμοί των Αζέρων στο Khachik

Οι πυροβολισμοί των Αζέρων πριν δυο μέρες προς την κατεύθυνση του χωριού Khachik* της κοινότητας Areni ήταν στοχοποιημένοι. Από πυροβολισμούς των αζέρων έχουν σπάσει τα τζάμια του τρακτέρ ενός κατοίκου του χωριού που εκτελούσε χωματουργικές εργασίες.

Αυτά τα μηνύματα που στάλθηκαν στον Αρμένιο Διαμεσολαβητή, επαληθεύτηκαν και επιβεβαιώθηκαν από τα συλλεχθέντα στοιχεία (φωτογραφία του κατεστραμμένου τρακτέρ). Οι πυροβολισμοί σημειώθηκαν προς την κατεύθυνση του χωριού Χατσίκ της κοινότητας Αρενί της περιοχής Βάγιοτς Ντορ της Αρμενίας στις 9 Νοεμβρίου περίπου στις 14:30.

Αυτές οι ενέργειες των ενόπλων δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν στρέφονται κατά της αξιοπρέπειας, του δικαιώματος στη ζωή και της ιδιοκτησίας των αμάχων της Αρμενίας και υπονομεύουν την ειρηνική και ασφαλή ζωή των ανθρώπων και το δικαίωμα στη σωματική και ψυχική ακεραιότητα. Τα δικαιώματα αυτά αναγνωρίζονται στο διεθνές επίπεδο και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Αρμενίας.

Ένας από τους κύριους λόγους για τις καταπατήσεις του Αζερμπαϊτζάν, που παραβιάζουν συνεχώς τα δικαιώματα των κατοίκων της Αρμενίας, είναι η ατιμωρησία, καθώς και η κρατική πολιτική προπαγάνδας της αρμενοφοβίας και της εχθρότητας υπό την κρατική προστασία των αρχών του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτά τα δεδομένα θα συμπεριληφθούν στις αναφορές του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Αρμενίας και θα σταλούν σε διεθνείς οργανισμούς, αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο του Υπερασπιστή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

* Το Χατσίκ είναι χωριό στο δήμο Αρενί της επαρχίας Βάγιοτς Ντορ στην Αρμενία, που βρίσκεται στα σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν. Το χωριό είναι η βάση της τέταρτης μονάδας πεζικού της ταξιαρχίας Vayk.

Ένταση στο Λατσίν

Στο μεταξύ, το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε, ότι το το μεσημέρι της 9ης Νοεμβρίου, περίπου 60 Αρμένιοι στρατιώτες που επέβαιναν σε δύο στρατιωτικά φορτηγά κινήθηκαν προς τη λίμνη Γκαραγκόλ στην περιοχή Λατσίν και εγκαταστάθηκαν στο δρόμο που οδηγούσε στις θέσεις του στρατού του Αζερμπαϊτζάν. Οι Αζέροι αντέδρασαν εφαρμόζοντας μέτρα «αποκλεισμού» των στρατιωτών.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube