Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί , ΗΠΑ 6 Νοεμβρίου 2021

Αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 – Απογείωση της ισχύος των Ελληνικών «γερακιών»

Αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 – Απογείωση της ισχύος των Ελληνικών «γερακιών»

Η αναβάθμιση των 38 μαχητικών F-16 block 50 η οποία «πάγωσε» προσωρινά αποτελεί ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης και θα προχωρήσει κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με την εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας και τη συγκατάθεση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Πρόκειται για το πρόγραμμα το οποίο είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί τον προηγούμενο μήνα στην αρμόδια για τα εξοπλιστικά θέματα επιτροπή του κοινοβουλίου αλλά τελικά αποφασίστηκε να μην προχωρήσει.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έπειτα από συνεννόηση με την κυβέρνηση ετοιμάζει να καταθέσει το επόμενο διάστημα εκ νέου το πρόγραμμα προς συζήτηση στο κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά όμως το πρόγραμμα θα αφορά μόνο την αναβάθμιση των 38 μαχητικών αφού όπως φαίνεται έχει αποφασιστεί να διαχωριστούν τα νέα όπλα. Ουσιαστικά δηλαδή σε πρώτη φάση θα προχωρήσει μόνο η αναβάθμιση των F-16 block 50 ενώ τα προγράμματα για απόκτηση των ατρακτιδίων SNIPER όπως και η επαναπιστοποίηση όπλων που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία θα διαχωριστούν και θα προχωρήσουν στη συνέχεια.

Κάθε πρόγραμμα και κάθε σύμβαση τα εξοπλιστικά πρέπει να είναι απόλυτα αιτιολογημένη έως και το τελευταίο ευρώ είναι η «γραμμή» του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Και με αυτή τη λογική θα προχωρήσει και η αναβάθμιση των 38 F-16 block 50 έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή ‘’σκιά’’ η οποία μπορεί να δώσει αφορμές για κριτική περί υπερκοστολόγησης και σπατάλης δημοσίου χρήματος.

Το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση των F-16 από τις Πολεμικές Μοίρες 347 «ΠΕΡΣΕΑΣ» και 341 «ΒΕΛΟΣ» κυμαίνεται στα 450 εκ ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν τα όπλα αγγίζει τα 250 εκ ευρώ. Η αναβάθμιση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις τις 111 Πτέρυγας Μάχης στη Νέα Αγχίαλο όπου εδρεύουν οι δύο Μοίρες των Block 50 μαζί με την 330 Πολεμική Μοίρα ‘’ΚΕΡΑΥΝΟΣ’’ η οποία όμως διαθέτει τα πρώτα F-16 που απέκτησαν τα Ελληνικά «γεράκια» τα block 30.

Στο πρόγραμμα αναβάθμισης προβλέπεται όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί η κατασκευή στην 111 Πτέρυγα Μάχης υποστέγου αλλά και τριών εξειδικευμένων συνεργείων όπου θα πραγματοποιηθούν οι εργασίες. Τα έργα θα αναλάβει η κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έτσι ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα χωρίς χρονοτριβές και εντός χρονοδιαγράμματος. Με τους τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας να αναλαμβάνουν να εκτελέσουν την αναβάθμιση σε συνεργασία με την LM. Και τα νέα μαχητικά να έχουν παραδοθεί μέσα σε μία εξαετία.

Ο εκσυγχρονισμός των 38 F-16 block 50 ooποίος θα στηρίζεται στα απάρτια που θα αφαιρεθούν από τα 84 F-16 block 52+ αποτελεί για την Πολεμική Αεροπορία προτεραιότητα έπειτα από το πρόγραμμα των Viper και φυσικά από την απόκτηση των 24 Γαλλικών Rafale. Η HAF με αυτόν τον τρόπο θα διαθέτει δύο ακόμη Πολεμικές Μοίρες με υψηλές επιχειρησιακές δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιούν πλήθος όπλων και κυρίως θα διαθέτουν το εξαιρετικά χρήσιμο link 16.

Με την αναβάθμιση των block 50 η Πολεμική Αεροπορία θα διαθέτει μια πανίσχυρη δύναμη 170 μαχητικών τα οποία θα μπορούν να ανταλλάσσουν συνεχώς πληροφορίες και να μάχονται έχοντας τεράστιο πλεονέκτημα στα πεδία των επιχειρήσεων. Απέναντι στον σαφώς υποδεέστερο στόλο της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube