Weather Icon

Ακούστε τί λέει το πουλέν του Ερντογάν

Ακούστε τί λέει το πουλέν του Ερντογάν

Σάββας Καλεντερίδης: Επιτυχημένη στρατηγική της Ελλάδας ενάντια στην Τουρκία! Χαρακτηριστικές δηλώσεις από το πουλέν του Ερντογάν

Τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ κατά την επιστροφή του από το Αζερμπαϊτζάν σχολίασε ο Σάββας Καλεντερίδης.

Ο γεωπολιτικός αναλυτής, συγγραφέας, αρθρογράφος, εκδότης και επικεφαλής του www.infognomonpolitics.gr, Σάββας Καλεντερίδης, στην εκπομπή ZOOM στις 11 Νοεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Οι δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ

«Υπάρχουν προσπάθειες να μετατραπούν τα προβλήματά τους σε ζητήματα ΕΕ-ΗΠΑ-ΝΑΤΟ με συμφωνίες και πρωτοβουλίες που επικεντρώνονται στην Ανατολική Μεσόγειο, με στόχο την Τουρκία. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι αυτές οι ενέργειες δεν συμβάλλουν στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια, αλλά μάλλον κλιμακώνουν τις εντάσεις – σε αντίθεση με το πνεύμα της συμμαχίας. Ωστόσο, το έχουμε πει ξανά και ξανά. Ας καθίσουμε στο τραπέζι. Αυτά τα προβλήματα δεν επιλύονται. Αφήστε τους ειδικούς μας να συσκεφθούν και να μιλήσουν. Πράγματι, συναντηθήκαμε. Στο πλαίσιο των συνομιλιών για τα «Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης», πραγματοποιήσαμε τρεις συναντήσεις, δύο φορές στην Αθήνα και μία στην Άγκυρα. Αναμένουμε την ελληνική αντιπροσωπεία στην Άγκυρα στο πλαίσιο της τέταρτης συνάντησης. Συμφωνήσαμε με τον Έλληνα Υπουργό Άμυνας γι’ αυτό το θέμα στη συνάντηση των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ. Αυτές οι συζητήσεις είναι πολύ χρήσιμες. Εκτός από αυτή τη συνάντηση, συνεχίζονται οι «Συναντήσεις Διαδικασιών» στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ και οι «Συμβουλευτικές Συνομιλίες» μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών».

Σε «συμβουλευτικές» έχουν μετατραπεί και οι συνεχιζόμενες «διερευνητικές» συνομιλίες με την Ελλάδα. Η σημασία αυτού είναι εδώ… Οι συμβουλευτικές συνομιλίες είναι ένα πιο θετικό πεδίο συμφωνίας στη διπλωματία…

«Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία. Η επιτυχία του έγκειται σε αρχές και αξίες όπως η αλληλεγγύη, το αδιαίρετο της ασφάλειας, η ενότητα και η αρμονία και η διαβούλευση. Υπάρχουν κάποιες δυτικές χώρες που θέλουν να αναλάβουν ρόλο στη Μεσόγειο ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμή τους. Με το θάρρος αυτών των χωρών η Ελλάδα συνάπτει διμερείς συμμαχίες. Ωστόσο, η συμμαχία μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ εκτός των άλλων χωρών του ΝΑΤΟ, η συγκρότηση συμμαχίας εντός της συμμαχίας είναι ενάντια στον σκοπό ύπαρξης του ΝΑΤΟ… Βλάπτει το ΝΑΤΟ και δημιουργεί ρωγμές. Οι συμμαχίες μεταξύ συμμάχων θα υπονομεύσουν το όραμα του ΝΑΤΟ για το νέο περιβάλλον ασφαλείας της δεκαετίας του 2030».

«Δεν είναι σοφό να επιχειρείς αυτά τα πράγματα ανεξάρτητα από το μέγεθος και τη δύναμη. Η Τουρκία είναι ο εγγυητής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της και δεν αποτελεί απειλή για κανέναν. Επιπλέον, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος για τους συνεργάτες και τους φίλους μας. Στην πραγματικότητα, η Τουρκία αποδίδει σημασία στη συμμαχία της στο ΝΑΤΟ, σε αντίθεση με τις ενέργειες άλλων που βλάπτουν τη συμμαχία. Εκπληρώνει δεόντως τις ευθύνες της στην εκπαίδευση, τις ασκήσεις, τις επιχειρήσεις και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Τώρα, η Γαλλία επιδιώκει μια συμμαχία με την Ελλάδα και δίνει όπλα σε συνεργάτες σε ενεργειακά πεδία στην Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά αυτό θα βλάψει ξανά το ΝΑΤΟ και την Ελλάδα…»

«Αυτή η εξίσωση δεν μπορεί να λυθεί αγοράζοντας τρία ή πέντε τέτοια αεροπλάνα. Τα χρήματα που ξοδεύονται βγαίνουν από τις τσέπες του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες πολιτικοί, με την ανίκανη και φανταχτερή προσέγγισή τους, καταναλώνουν με αυτόν τον τρόπο τους πόρους του γείτονα ελληνικού λαού, που ήδη βιώνει οικονομικές δυσκολίες και κατεβάζουν ακόμη περισσότερο το επίπεδο ευημερίας. Εκατομμύρια δολάρια θα εξοικονομούνταν αν απλώς σταματήσαμε τις ασκήσεις. Δεν είναι κρίμα;».

«Ένας έρωτας για τους εξοπλισμούς ξεκίνησε από την Ελλάδα. Επιπλέον, ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα, λόγω των προσωπικών τους φιλοδοξιών, τροφοδοτούν τους εξοπλισμούς από εχθρότητα προς την Τουρκία. Αυτό όμως βλάπτει και πάλι τον ελληνικό λαό. Γιατί τα μαθηματικά και η ιστορία είναι στη μέση. Όλα όμως λύνονται με διάλογο. Εδώ είμαστε, ας βρεθούμε να συζητήσουμε. Μάλιστα, λέμε να μη μιλήσουμε στο πόδι, αλλά να βάλουμε τους ειδικούς, να συζητήσουν όλα τα προβλήματα. Λέμε να καθίσουμε να συζητήσουμε όπου θέλετε εσείς. Λέμε να λύσουμε τα προβλήματά μας ως δύο γείτονες. Επιπλέον, ας μιλήσουν οι υπουργοί τουρισμού, όχι οι υπουργοί Άμυνας, ας κερδίσουν οι λαοί των δύο χωρών. Τι άλλο να πούμε…»

«Στόχος μας είναι η επίλυση προβλημάτων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, των ειρηνικών μεθόδων και του διαλόγου. Η πιο ειλικρινής επιθυμία μας είναι ο τουρκικός και ο ελληνικός λαός να ζήσουν με ειρήνη, ευημερία και ασφάλεια κάνοντας δίκαιη χρήση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής. Παρά την καλοπροαίρετη προσέγγισή μας, βλέπουμε ότι ο γείτονάς μας συνεχίζει να προκαλεί, με παράνομη και επιθετική ρητορική».

«Μας κατηγορούν για επεκτατική πολιτική. Ποιος έχει επεκτατικές βλέψεις; Ανατρέξτε στην Ιστορία. Από το 1832, η επεκτατική στάση της Ελλάδας φαίνεται στους χάρτες».

«Όμως ποιος είναι ο λόγος να γίνονται όλα αυτά; Υπάρχει και μια άλλη χρονολογία. Το 1919 μπήκαν σε μια περιπέτεια. Όλος ο κόσμος είδε πώς τελείωσε εκείνη η περιπέτεια στις 9 Σεπτεμβρίου 1922…»

«Οι ΗΠΑ φέρνουν κάποιες δυνάμεις στην Αλεξανδρούπολη. Εμείς το βλέπουμε όλο αυτό σαν άσκηση. Όμως παρακολουθούμε το θέμα».

«Η Κύπρος είναι το εθνικό μας ζήτημα. Η λύση στο πρόβλημα στο νησί είναι η αποδοχή δύο ισότιμων, κυρίαρχων, ανεξάρτητων κρατών… Το κύριο πρόβλημα είναι ότι το δίδυμο της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων διατηρεί την αδιάλλακτη στάση του εδώ και πενήντα χρόνια σχετικά με τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και περιφρονεί τα δικαιώματα και τους νόμους του τουρκοκυπριακού λαού».

«Όσον αφορά την πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία, το έχουμε πει πολλές φορές. Αναφέρουμε σε κάθε πλατφόρμα ότι είναι λάθος για τις ΗΠΑ να υποστηρίζουν το YPG/PYD, ειδικά με όπλα και πυρομαχικά. Ωστόσο, εάν οι ΗΠΑ, ως παγκόσμια δύναμη, δράσουν μαζί με την περιφερειακή δύναμη της συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, Τουρκία, θα συμβάλουν στην περιφερειακή ειρήνη και θα έρθει η σταθερότητα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube