REAL TIME |

Weather Icon
Ιστορία 7 Νοεμβρίου 2021

7 Νοεμβρίου: Οι ναζί καταστρέφουν το Καρπενήσι

7 Νοεμβρίου: Οι ναζί καταστρέφουν το Καρπενήσι

Σαν Σήμερα 7 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

80: Συγκαλείται στην Κωνσταντινούπολη η 6η Οικουμενική Σύνοδος

1185: Ο στρατηγός Αλέξιος Βρανάς κατατροπώνει τους Νορμανδούς σε μάχη κοντά στον Στρυμόνα. Οι τελευταίοι, μετά την κατάληψη του Δυρραχίου και της Θεσσαλονίκης, εκινούντο εναντίον της Κωνσταντινούπολης.

1307: Ο μυθικός Ελβετός τοξότης Γουλιέλμος Τέλος, λέγεται ότι εκείνη την ημέρα σκότωσε τον Χέρμαν Γκέσλερ, τον Αυστριακό κυβερνήτη του Τιρόλου.

1665: Εκδίδεται για πρώτη φορά η Λόντον Γκαζέτ, η επίσημη εφημερίδα του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη εφημερίδα της ιστορίας.

1837: Στο Άλτον του Ιλλινόις, δολοφονείται από το εξαγριωμένο πλήθος και ενώ προσπαθεί να προστατέψει από τρίτο βανδαλισμό το τυπογραφείο του, ο τυπογράφος και δημοσιογράφος Ελάιτζα Λόβτζοϊ, ο οποίος ήταν υπέρ της κατάργησης της δουλείας.

1867: Γεννιέται στη Βαρσοβία η Γαλλοπολωνέζα φυσικός Μαρί Σκλοντόφσκα Κιουρί, που έμεινε γνωστή ως Μαντάμ Κιουρί. Για τις μελέτες τους με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί πάνω στη ραδιενέργεια τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής το 1903. Το 1911 ξανατιμήθηκε αυτή τη φορά με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του ράδιου. Πέθανε το 1934.

1901: Το γαλλικό ναυτικό, που έχει υπό την κατοχή του τη Μυτιλήνη, αναγκάζει τους Οθωμανούς Τούρκους να καταβάλουν αποζημιώσεις για τις απώλειες του 1896.

1917: Κατά την Οκτωβριανή Επανάσταση, οι Μπολσεβίκοι του Λένιν καταλαμβάνουν την εξουσία στη Ρωσία. (25 Οκτωβρίου 1917 με το παλιό ημερολόγιο)

1917: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου, τελειώνει η μάχη της Γάζας, όπου οι δυνάμεις της Βρετανίας καταλαμβάνουν τη Γάζα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

1921: Ο Μπενίτο Μουσολίνι ιδρύει το Εθνικιστικό Φασιστικό Κόμμα του και κηρύσσει τον εαυτό του “Δούκα” ή ηγέτη του.

1926: Εκλογές στην Ελλάδα, οι πρώτες με απλή αναλογική και με ψηφοδέλτιο μετά την κατάργηση του σφαιριδίου. Εξαιτίας του εκλογικού νόμου, δεν σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση.

1931: Η Ιαπωνία, φοβούμενη ότι θα έρθει σε σύγκρουση με τη Ρωσία, σταματά την καταδίωξη των κινεζικών στρατευμάτων.

1943: Οι Ναζί καταστρέφουν με φωτιά το μεγαλύτερο μέρος του Καρπενησίου.

1944: Ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ γίνεται ο πρώτος Αμερικανός, που εκλέγεται για τέταρτη φορά Πρόεδρος.

1949: Γίνεται στο Παρίσι η πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

1952: Θερμή υποδοχή του Αλέξανδρου Παπάγου. Ο ελληνικός λαός στρέφεται φανερά υπέρ του “Ελληνικού Συναγερμού”.

1956: Κατά την κρίση του Σουέζ, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, υιοθετεί μία απόφαση, που καλεί τα στρατεύματα της Βρετανίας, της Γαλλίας και του Ισραήλ, να αποσύρουν αμέσως τα στρατεύματά τους από την Αίγυπτο.

1973: Οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος ανακοινώνουν την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεών τους, οι οποίες είχαν διακοπεί με την έναρξη του πολέμου του 1967.

1989: Ο Ντάγκλας Γουάιλντερ είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός, που εκλέγεται κυβερνήτης στις ΗΠΑ, στην πολιτεία της Βιρτζίνια.

1992: Στη Ρωσία, χιλιάδες κάτοικοι βγαίνουν στους δρόμους, με την ευκαιρία της 75ης επετείου από την Οκτωβριανή Επανάσταση και ζητούν την αποκατάσταση του σοσιαλιστικού συστήματος.

1992: Πεθαίνει ο Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ, τσεχοσλοβάκος κομουνιστής πολιτικός, ο πρωτεργάτης της Άνοιξης της Πράγας. (Γεν. 27/11/1921)

1993: Λήγουν στην Αλεξανδρούπολη οι εργασίες της τρίτης διαβαλκανικής συνάντησης των δημοσιογράφων.

1994: Αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου Μιράζ F1 συντρίβεται σε παραλιακή περιοχή της Χίου, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο χειριστής του.

2000: Η Χίλαρι Κλίντον εκλέγεται Γερουσιαστής και είναι η πρώτη “Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ”, που εκλέγεται σε δημόσιο αξίωμα.

2006: Υπερψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα.

2007: Στη Φιλνανδία ένας 18χρονος μπαίνει σε σχολείο στην πόλη Γιοκέλα και με πιστόλι σκοτώνει εννέα άτομα και στη συνέχεια αυτοπυροβολείται (πέθανε λίγες ώρες αργότερα).

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube