Weather Icon
Ιστορία 3 Νοεμβρίου 2021

3 Νοεμβρίου 1898: Τέλος Τουρκοκρατίας στην Κρήτη

3 Νοεμβρίου 1898: Τέλος Τουρκοκρατίας στην Κρήτη

Σαν σήμερα 3 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

361: Πεθαίνει ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Κωνστάντιος Β’, ο δεύτερος από τους τρεις γιους του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Τον διαδέχεται ο αυτοκράτορας Ιουλιανός.

867: Βυζαντινός αυτοκράτορας Βασίλειος Α’, με την άνοδο του στο θρόνο, καθαιρεί τον Φώτιο από Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, βάζοντας τέλος στο σχίσμα μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Εκκλησίας.

1507: Ο σύζυγος της Λίζας Γκεραρντίνι, πλούσιος έμπορος από τη Βενετία, μισθώνει τις υπηρεσίες του Λεονάρντο Ντα Βίντσι για να ζωγραφίσει το πορτρέτο της γυναίκας του. Ο ιταλός μετρ θα δημιουργήσει το αριστούργημά του, που έμεινε στην ιστορία ως Μόνα Λίζα.

1534: Το Αγγλικό Κοινοβούλιο ανακηρύσσει επικεφαλής της Εκκλησίας της Αγγλίας τον Ερρίκο H’ αντί του Πάπα.

1679: Οι Ευρωπαίοι περιμένουν, ότι θα τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι! Αιτία ένας κομήτης, που πρόκειται να περάσει κοντά από τη Γη και οι φήμες φέρνουν το τέλος του κόσμου.

1793: Πεθαίνει στη γκιλοτίνα η Γαλλίδα συγγραφέας Ολίμπ ντε Γκουζ, μεγάλη υπέρμαχος της Δημοκρατίας και της ισότητας των δύο φύλλων, η οποία συνέταξε το 1791 τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων της Γυναίκας και της Πολίτισσας.

1822: Οι αντιπρόσωποι των ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στο Συνέδριο της Βερόνας χαρακτηρίζουν αυθάδες το αίτημα της ελληνικής αντιπροσωπείας να εμφανισθεί μπροστά τους και να τους αναπτύξει τις θέσεις της για την Επανάσταση.

1838: Ιδρύονται οι Τάιμς της Ινδίας, η παλιότερη αγγλόφωνη εφημερίδα.

1839: Αρχίζει ο πρώτος Πόλεμος του Οπίου μεταξύ Κίνας και Βρετανίας.

1839: Ο σουλτάνος Μαχμούτ Β’ ξεκινά την προσπάθεια εκσυγχρονισμού της παραπαίουσας Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που έμεινε γνωστή ως «Τανζιμάτ».

1852: Ο αυτοκράτωρ της Ιαπωνίας Μεϊτζί ανεβαίνει στο θρόνο και αρχίζει η μεγάλη περιπέτεια του εκσυγχρονισμού στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου. Μεταξύ των πρώτων μέτρων που λαμβάνει είναι η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Κιότο στο Έντο, που μετονομάζεται σε Τόκιο.

1869: Πεθαίνει ο ποιητής Ανδρέας Κάλβος.

1898: Έπειτα από 229 χρόνια κατοχής, οι τελευταίοι τούρκοι στρατιώτες αποχωρούν από την Κρήτη.

1905: Ο Δήμος Αθηναίων συνάπτει σύμβαση με ελβετική εταιρεία για την ασφαλτόστρωση της Πλατείας Ομονοίας και των οδών Πανεπιστημίου και Αθηνάς.

1912: Στη Γαλλία, απογειώνεται το πρώτο εξ ολοκλήρου από μέταλλο αεροπλάνο, με πιλότους τον Πανς και τον Πρινάρ.

1913: Η ελληνική Κυβέρνηση παραχωρεί στη Σερβία τμήμα του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για αποκλειστική χρήση.

1918: Ξεσπά στο Κίελο η επανάσταση των ανδρών του γερμανικού ναυτικού. Οι εργάτες του λιμανιού ενώνονται μαζί τους και οδηγούν σε παραίτηση τον Κάιζερ. Η επανάσταση, που εξαπλώθηκε σε όλη τη Γερμανία, προκάλεσε τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς συνοδεύτηκε από την ήττα των Κεντρικών Αυτοκρατοριών.

1930: Στο «Θέατρο Λαού», γίνεται μεγάλη συγκέντρωση υπέρ της παλινόρθωσης της μοναρχίας στην Ελλάδα.

1933: Γεννιέται ο Ελληνοαμερικάνος πολιτικός Μάικλ Δουκάκης που διεκδίκησε και την προεδρεία των ΗΠΑ.

1935: Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα για την «επαναφορά» της Μοναρχίας. Υπέρ της Μοναρχίας ψηφίζει το 97,8%. Τα φαινόμενα που παρατηρούνται ωστόσο μαρτυρούν ότι το δημοψήφισμα δεν έγινε με τίμιους όρους, καθώς σε πολλά εκλογικά τμήματα τα ψηφοδέλτια υπέρ της βασιλείας και της επιστροφής του Γεωργίου ξεπέρασαν αριθμητικά το σύνολο των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

1936: Ο Αμερικανός Πρόεδρος Φραγκλίνος Ρούσβελτ διατηρεί το αξίωμα του μετά τη συντριπτική νίκη στις εκλογές κατά του αντιπάλου του Άλφρεντ Λάντον.

1940: Η Ακαδημία Αθηνών, το Πανεπιστήμιο και οι άνθρωποι του πνεύματος καταγγέλλουν την απάνθρωπη ιταλική επιδρομή εναντίον της Ελλάδας.

1942: Στην Αίγυπτο, στο Ελ Αλαμέιν, τα γερμανικά αφρικανικά στρατεύματα και οι ιταλικές δυνάμεις υπό τον Ρόμελ οπισθοχωρούν, μετά τη νέα εκστρατεία των Συμμάχων υπό τον Μοντγκόμερι.

1944: Κυκλοφορεί το μεγαλύτερο σε ονομαστική αξία ελληνικό χαρτονόμισμα των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών, το οποίο φέρει την υπογραφή του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Ξενοφώντα Ζολώτα.

1957: Εκτοξεύεται από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ το Σπούτνικ 2 με επιβάτη την σκυλίτσα Λάικα που γίνεται το πρώτο ζώο που πηγαίνει στο διάστημα. Το ζώο πεθαίνει λίγες ώρες μετά την εκτόξευση από την υπερθέρμανση του θαλάμου.

1961: Αρχίζει η παραγωγή υγραερίου στα Ελληνικά Διυλιστήρια.

1963: Η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου θριαμβεύει στις εκλογές με ποσοστό 42,02%, χωρίς όμως να συγκεντρώνει και την απόλυτη πλειοψηφία.

1968: Κηδεύεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, που είχε πεθάνει δύο ημέρες νωρίτερα. Αν και καταργημένος από τις 15 Ιουλίου 1968 υπήρξε ο εκλεγμένος πρωθυπουργός. Η χούντα έδωσε άδεια για δημόσια κηδεία, που εξελίχθηκε σε δυναμικό αντιχουντικό συλλαλητήριο.

1979: 63 Αμερικανοί συλλαμβάνονται όμηροι στην αμερικανική πρεσβεία στην Τεχεράνη.

1984: Η σορός της Ιντίρα Γκάντι, που δολοφονήθηκε τρεις μέρες νωρίτερα, εισέρχεται στο κρεματόριο.

1986: Το λιβανέζικο περιοδικό «Ας Σίρα» αποκαλύπτει μυστικές αμερικανικές πωλήσεις όπλων στο Ιράν, με στόχο την απελευθέρωση επτά Αμερικανών ομήρων, που είχαν απαχθεί από εξτρεμιστές.

1988: Μισθοφόροι αντάρτες Ταμίλ της Σρι Λάνκα προσπαθούν να ανατρέψουν την κυβέρνηση των Μαλδίβων. Μετά από αίτημα του Προέδρου της χώρας και μέσα σε 24 ώρες, άνδρες του ινδικού στρατού καταστέλλουν το πραξικόπημα.

1990: Εγκαινιάζεται η σήραγγα του Αρτεμισίου, που μειώνει τη διαδρομή Αθήνα-Τρίπολη κατά 35 χλμ, περίπου κατά μία ώρα.

1991: Ο γιουγκοσλαβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη Βούκοβαρ, ύστερα από 71 μέρες πολιορκίας.

1992: Ανακαλύπτεται χαυλιόδοντας μαμούθ στο σπήλαιο Αγγίτη, στη Δράμα.

1996: Οι αλβανόφωνοι του Κοσσυφοπεδίου μποϋκοτάρουν τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές της Νέας Γιουγκοσλαβίας.

2002: Το Κόμμα Δικαιοσύνη και Ανάπτυξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκεντρώνει το 34,1% των ψήφων στις εκλογές στην Τουρκία και εξασφαλίζει αυτοδυναμία.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube