Weather Icon
Ιστορία 17 Νοεμβρίου 2021

17 Νοεμβρίου 1821: Απελευθερώνεται η Άρτα από επαναστάτες Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες

17 Νοεμβρίου 1821: Απελευθερώνεται η Άρτα από επαναστάτες Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες

Σαν σήμερα 17 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

1796: Ο Ναπολέων υψώνει τη γαλλική σημαία μετά τη νίκη του στρατού του επί των Αυστριακών στη γέφυρα του Αρκολί στην Ιταλία.

1815: Η Ρωσία και η Βρετανία υπογράφουν Συνθήκη στο Παρίσι, σύμφωνα με την οποία τα Ιόνια Νησιά αποτελούν ελεύθερο κράτος με το όνομα “Ηνωμένα Κράτη τω Ιονίων Νήσων” και υπό την αποκλειστική προστασία της Βρετανίας.

1821: Απελευθερώνεται η Άρτα από επαναστάτες Σουλιώτες και Αιτωλοακαρνάνες υπό το Γεώργιο Βαρνακιώτη.

1861: Γεννιέται ο Σπύρος Σαμάρης ή Σαμαράς ή Σαμάρας, κερκυραίος μουσουργός, που μελοποίησε τον «Ολυμπιακό Ύμνο» σε ποίηση Κωστή Παλαμά. (Θαν. 25/3/1917)

1869: Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια της διώρυγας του Σουέζ.

1902: Εθνικές εκλογές διεξάγονται στην Ελλάδα. Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, του Θεόδωρου Δηλιγιάννη και του Γεώργιου Θεοτόκη, εκλέγουν από 102 βουλευτές, γεγονός που οδηγεί σε κυβερνητική αστάθεια. Οι συνεχείς συγκρούσεις ανάμεσα στους οπαδούς των δύο κομμάτων καταλήγουν σε σοβαρά επεισόδια με πολλούς τραυματίες, που έμειναν στην ιστορία ως Σανιδικά.

1918: Κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου τα γερμανικά στρατεύματα εγκαταλείπουν τις Βρυξέλες.

1920: Η Αγγλία και η Γαλλία συμφωνούν στην επάνοδο του βασιλιά Κωνσταντίνου, υπό τον όρο η Ελλάδα να οργανώσει μεγάλη τακτική επίθεση του στρατού της στη Μικρά Ασία εναντίον του Μουσταφά Κεμάλ.

1936: Πεθαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Παπαναστασίου, πρωτεργάτης της αγροτικής μεταρρύθμισης, που απέδωσε τα τσιφλίκια στους καλλιεργητές.

1950: Ο ΟΗΕ συμφωνεί για την ανεξαρτησίας της Λιβύης.

1973: Τα μεσάνυχτα τα τανκ περικυκλώνουν το Πολυτεχνείο, προκειμένου να καταστείλουν τη φοιτητική εξέγερση κατά της δικτατορίας. Οι φοιτητές καλούν τους στρατιώτες να ενωθούν μαζί τους. Ξημερώματα ένα τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη περνώντας πάνω από τα σώματα όσων ήταν σκαρφαλωμένοι πάνω της και αφήνει πίσω του νεκρούς και τραυματίες. Η χούντα ανακοινώνει 16 νεκρούς, ενώ επανέρχεται ο στρατιωτικός νόμος από την κυβέρνηση Μαρκεζίνη.

1974: Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές που γίνονται στην Ελλάδα μετά το 1964, πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η ΝΔ του Κωνσταντίνου Καραμανλή με ποσοστό 54,37%, δεύτερο η Ένωση Κέντρου-Νέες Δυνάμεις με 20,42% και τρίτο το ΠΑΣΟΚ με 13,58%.

1989: Εγκαινιάζεται ο πρώτος ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα, το MEGA Channel.

1995: Τίθεται υπέρ της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με την ΕΕ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός Φελίπε Γκονζάλες.

1997: Στην Αίγυπτο, 78 είναι οι νεκροί, μεταξύ των οποίων 67 τουρίστες, τρεις αστυνομικοί και έξι μέλη της οργάνωσης, όταν φανατικοί ισλαμιστές της “Τζεμάα αλ Ισλαμίγια” ανοίγουν πυρ εναντίον τουριστών στο Λουξορ.

2008: Η ΠΓΔΜ προσφεύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας. Την κατηγορεί για παραβίαση του άρθρου 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη το 1995 και προέβλεπε τη μη υποβολή βέτο από τη χώρα μας στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube