Weather Icon
Ιστορία 12 Νοεμβρίου 2021

12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.: Ο Αλέξανδρος ο Μέγας συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό

12 Νοεμβρίου 333 π.Χ.: Ο Αλέξανδρος ο Μέγας συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό

Σαν σήμερα 12 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

333 π.Χ: Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες στην Ισσό. (Η Μάχη της Ισσού)

1824: Εμφύλιος πόλεμος στην Αρκαδία, μεταξύ κυβερνητικών (Βάσος Μαυροβουνιώτης) και αντικυβερνητικών (Κολοκοτρωναίοι), κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων φονεύεται ο γιος του γέρου του Μοριά, Πάνος Κολοκοτρώνης, σε ηλικία 26 ετών.

1919: Στην Ελλάδα, αποκαλύπτεται συνωμοσία εναντίον του καθεστώτος, από απότακτους αξιωματικούς. Σκοπός τους ήταν η δολοφονία του Ελευθέριου Βενιζέλου.

1922: Παραιτείται η κυβέρνηση Κροκιδά και αναλαμβάνει νέα στρατιωτική Κυβέρνηση. Η επαναστατική επιτροπή μετονομάζεται σε Επανάσταση του 1922 και τελεί υπό την αρχηγία του Νικολάου Πλαστήρα.

1923: Πεθαίνει ο Ερνέστος Τσίλερ, γερμανός αρχιτέκτων, με σημαντικό έργο στην Ελλάδα, όπου σχεδίασε πάνω από 900 κτίρια. (Γεν. 22/6/1837)

1923: Συλλαμβάνεται ο Αδόλφος Χίτλερ, σε μπυραρία του Μονάχου μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα.

1927: Ο Λέων Τρότσκι εγκαταλείπει τη Σοβιετική Ένωση. Ο Στάλιν γίνεται ο απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.

1934: Γεννιέται ο Μιχαήλ Κουτσόφτας, ήρωας της Κυπριακής Ανεξαρτησίας, αγωνιστής της ΕΟΚΑ, που απαγχονίστηκε από τους Βρετανούς. (Θαν. 21/9/1956)

1942: Το Ναυτικό των ΗΠΑ καταρρίπτει 30 από τα 31 ιαπωνικά αεροπλάνα στα Νησιά του Σολομώντα.

1944: Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου, το τελευταίο μεγάλο πολεμικό πλοίο των Γερμανών, το “Τίρπιτζ”, βυθίζεται από τους Βρετανούς.

1944: Πεθαίνει ο Τέλλος Άγρας, φιλολογικό ψευδώνυμο του Ευάγγελου Ιωάννου, ποιητής και κριτικός. (Γεν. 1899)

2003: 19 Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Η Κυβέρνηση παρά τις αντιδράσεις αποφασίζει τη διατήρηση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων έπειτα από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube