Weather Icon
Ιστορία , Τουρκία 11 Νοεμβρίου 2021

11 Νοεμβρίου 1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ κηρύττει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας

11 Νοεμβρίου 1919: Ο Μουσταφά Κεμάλ κηρύττει τον πόλεμο κατά της Ελλάδας

Σαν σήμερα 11 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα που σημάδεψαν τη μέρα

1911: Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες της Βρετανίας, η Ρωσία εισβάλει στη βόρεια Περσία.

1918: Οι δυνάμεις της Αντάντ και η Γερμανία υπογράφουν ανακωχή. Τερματίζεται ο Α Παγκόσμιος Πόλεμος με τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.

1919: Ο Κεμάλ κηρύσσει πόλεμος εναντίον της Ελλάδας και στρατολογεί στρατιώτες στο εσωτερικό της Τουρκίας.

1921: Στις ΗΠΑ, αφιερώνεται ο πρώτος τάφος στον άγνωστο στρατιώτη, σε ειδική τελετή για το τέλος του Α Παγκοσμίου Πολέμου.

1932: Η κυβέρνηση Παναγή Τσαλδάρη, της οποίας οι προγραμματικές δηλώσεις συζητούνται στη Βουλή από τριημέρου, κερδίζει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

1938: Οι Εβραίοι υποχρεώνονται από το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας να φορούν στο πέτο τους το Αστρο του Δαβίδ.

1950: Σμήνος Ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών αναχωρεί για την Κορέα, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί επιχειρήσεις, υπό τις δυνάμεις του ΟΗΕ. (Πόλεμος της Κορέας)

1990: Πεθαίνει σε ηλικία 81 ετών ο μεγάλος μας ποιητής, Γιάννης Ρίτσος. Γεννήθηκε το 1909 στη Μονεμβασιά.

1995: Στα Κατεχόμενα της Κύπρου, παραιτείται η ψευδοκυβέρνηση Ατούν.

1996: Σημαντικά λείψανα οικισμού της μέσης γεωμετρικής περιόδου αποκαλύπτονται στο λόφο Βιγλατούρι, στην περιοχή Οξυλίθου Κύμης. Η περιοχή συνδέεται με τον ελληνικό αποικισμό του 8ου π.Χ. αιώνα στη Δύση και τη δημιουργία της ομώνυμης αποικίας στη Μεγάλη Ελλάδα.

1997: Σάλο προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία” για την ύπαρξη ακροδεξιών στελεχών στην Αστυνομία Θεσσαλονίκης.

2002: Το σχέδιο Ανάν, σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού, που συνέταξε ο γ.γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν παραδίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, στην τουρκοκυπριακή πλευρά και στις εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Κύπριος Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης δηλώνουν ότι «το σχέδιο είναι διαπραγματεύσιμο».

2004: Στην ιστορία περνά ο ηγέτης – σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα για ανεξαρτησία Γιάσερ Αραφάτ, που άφησε την τελευταία του πνοή, στο στρατιωτικό νοσοκομείο Περσί του Παρισιού, όπου νοσηλευόταν από τις 29 Οκτωβρίου, λόγω σοβαρής επιδείνωσης της υγείας του.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube