Weather Icon

Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες «Μ» και τα ολλανδικά ναρκοθηρευτικά – Τα κόστη και οι χρόνοι παράδοσης

Το σχέδιο του Πολεμικού Ναυτικού για τις φρεγάτες «Μ» και τα ολλανδικά ναρκοθηρευτικά – Τα κόστη και οι χρόνοι παράδοσης

Τα νέα δεδομένα στο χρονοδιάγραμμα όπως και η δελεαστική τιμή των «Μ» φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για το έγγραφο ενδιαφέρον της Ελλάδας μέσω τoυ Letter of Interest.

Το έγγραφο ενδιαφέρον του Πολεμικού Ναυτικού τόσο για τις ολλανδικές φρεγάτες «Μ» όσο και για τα ναρκοθηρευτικά του Royal Netherlands Navy όπως εκφράστηκε μέσω του Letter of Interest από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων καταδεικνύει τη βούληση των Επιτελών του ΓΕΝ να μην αφήσουν να χαθεί καμία ευκαιρία σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του Στόλου. Και ναι μεν μας χωρίζουν μόλις λίγες εβδομάδες από την υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση των τριών γαλλικών ψηφιακών φρεγατών Belharra, ενώ με πυρετώδεις ρυθμούς προχωρούν και οι συζητήσεις τόσο με τη Naval Group όσο και με άλλους «μνηστήρες” για τις καινούργιες κορβέτες, όμως ουδέποτε το ΠΝ εγκατέλειψε την προσπάθεια για ενίσχυση και με μεταχειρισμένα πλοία.

Οι φρεγάτες «Μ» ήταν άλλωστε τα μοναδικά μεταχειρισμένα πλοία τα οποία είχαν επιθεωρηθεί από έμπειρα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού και είχε διαπιστωθεί ότι βρίσκονται σε ιδιαίτερα ικανοποιητική κατάσταση. Συγκεκριμένα, οι αρμόδιοι αξιωματικοί του Στόλου είχαν πραγματοποιήσει εν πλω «αυτοψία» σε Ολλανδική «Μ» και ανάλογη επιθεώρηση στον ναύσταθμο σε Βελγική «Μ». Τα αναβαθμισμένα πλοία Karel Doorman για τα οποία ενδιαφέρεται το ΠΝ είναι συνολικά τέσσερα, δύο ολλανδικά και δύο βελγικά. Σύμφωνα με όσα εκτιμούν οι επιτελείς του Στόλου, αν αποκτηθούν θα μπορούν για τουλάχιστον 15 χρόνια ώστε να χρησιμοποιηθούν για να καλύψουν ένα σημαντικό μέρος από τις ανάγκες του ΠΝ και ταυτόχρονα να διατηρηθεί ένας ικανοποιητικός αριθμός από μεγάλες Μονάδες Επιφανείας.

Αρχικά οι Ολλανδοί είχαν ενημερώσει το Πολεμικό Ναυτικό ότι ο χρόνος αποδέσμευσης των πλοίων προσδιοριζόταν για το 2027 γεγονός που δεν άφηνε ικανοποιημένους τους Ελληνες επιτελείς. Όμως, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, τόσο οι Ολλανδοί όσο και οι Βέλγοι φέρονται έτοιμοι να αποδεσμεύσουν και να πουλήσουν τις «Μ» στο ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό δύο χρόνια νωρίτερα, δηλαδή το 2025. Τα νέα δεδομένα στο χρονοδιάγραμμα όπως και η δελεαστική τιμή των «Μ» φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για το έγγραφο ενδιαφέρον της Ελλάδας μέσω τoυ Letter of Interest. 

To τελικό κόστος για κάθε «Μ» μαζί με τον πλήρη οπλισμό της φέρεται ότι αγγίζει περίπου τα 85 εκατ. ευρώ, ποσό που ικανοποιεί το Πολεμικό Ναυτικό με δεδομένη την καλή κατάσταση των πλοίων. Δηλαδή, με λιγότερα από 350 εκατ. ο Στόλος αποκτά τέσσερις εξαιρετικά χρήσιμες Μονάδες με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και οπλισμό. Πλοία τα οποία μπορούν σχεδόν άμεσα να ενσωματωθούν και να τεθούν σύντομα σε επιχειρησιακή ετοιμότητα αφού αποτελούν την επόμενη γενιά των «S», τις οποίες χρησιμοποιεί ο Στόλος για περισσότερα από 40 χρόνια.

Η τελική, πάντως, απόφαση για απόκτηση των «Μ» σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Πολεμικού Ναυτικού θα ακολουθήσει έπειτα από τη συμφωνία για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου. Και αυτή θα είναι η προτεραιότητα των επιτελών έπειτα από τις υπογραφές για τις Belharra. Σημαντικές παράμετροι για την απόφαση σχετικά με τις «Μ» αποτελούν τόσο το οικονομικό κόστος για τις νέες κορβέτες όπως και η τελική απόφαση για τις τέσσερις φρεγάτες ΜΕΚΟ, αφού το budget για τον Στόλο είναι συγκεκριμένο και αγγίζει τα 5 δισ. Εκτός και αν προκύψουν επιπλέον χρήματα. Ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης μαζί με τους επιτελείς του προχωρούν βήμα-βήμα τον σχεδιασμό με στόχο την αναγέννηση του Στόλου και την ενίσχυση της αποτρεπτικής του ισχύος. 

Την ίδια ώρα έκδηλη είναι η αισιοδοξία για αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό με τους Ολλανδούς για την απόκτηση των ναρκοθηρευτικών Alkmaar. Με το κόστος για κάθε πλοίο να βρίσκεται περίπου στα 3 εκατ., οι επιτελείς εκτιμούν ότι πρόκειται για μια εξαιρετική προσφορά αφού και για τα έξι ναρκοθηρευτικά θα απαιτηθούν λιγότερα από 20 εκατ. Πρόκειται για Μονάδες απαραίτητες στο Πολεμικό Ναυτικό ειδικά έπειτα από το ατύχημα που έθεσε εκτός το ΝΘ «ΚΑΛΛΙΣΤΩ». Σημαντικό είναι ότι ο χρόνος απόκτησης των ναρκοθηρευτικών, όπως ενημέρωσαν οι Ολλανδοί, μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube