Το κόστος των εξοπλιστικών προγραμμάτων με τη συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας
Εξοπλισμοί: Έγινε γνωστό και το κόστος του όλου εξοπλιστικού προγράμματος που υιοθέτησε η χώρα μας, έπειτα από τη συμφωνία Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι.
Συγκεκριμένα, τα 18 Rafale θα κοστίσουν 2.400.000.000 ευρώ έως 3.100.000.000 ευρώ λόγω της αλλαγής κόστους των μετάλλων. Οι 3 φρεγάτες Belharra (με option για 1 ακόμη το 2026) και 3 κορβέτες Gowind-2500 συν (1) option στα 5.000.000.000€. Για την αναβάθμιση των F-16 Block 52 σε F-16 Viper, το κόστος κυμαίνεται στα 1.200.000.000€. Οι 4 φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ 200 θα κοστίσουν 500.000.000 ευρώ, ενώ το σύστημα νυχτερινής σκόπευσης Sniper, 120.000.000 ευρώ.
Συνολικά οι εξοπλισμοί θα κοστίσουν 9.920.000.000 ευρώ.
Ο Φαίδων Καραϊωσηφίδης, με δηλώσεις του στο Mega, εξήγησε τη γεωστρατηγική σημασία που έχει η συμφωνία.
«Διαπραγματευόμασταν πολύ καιρό γι’ αυτή τη συμφωνία. Οι νέες φρεγάτες, οι οποίες είναι πρώτες του είδους, μπορούν να επιχειρήσουν σε μεγαλύτερη εμβέλεια, αυτές που έχουμε τώρα μπορούν να προστατεύσουν μόνο τον εαυτό τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραϊωσηφίδης. Ενώ για συμβάντα ηλεκτρονικού πολέμου, ο κ. Καραϊωσηφίδης, εξήγησε πως οι φρεγάτες προστατεύονται από τυχόν ηλεκτρονικές επιθέσεις, ενώ τόνισε πως η εν λόγω αμυντική συμφωνία είναι απαραίτητη και επιβεβλημένη για την ασφάλεια της χώρας.
Τα χαρακτηριστικά των πανίσχυρων Belharra
Οτιδήποτε πετάει, από τον Έβρο μέχρι την Κυπριακή ΑΟΖ θα εντοπίζεται από τις ελληνικές Belharra. Το πανίσχυρο ραντάρ Sea Fire που διαθέτουν δημιουργεί έναν θόλο γύρω από το πλοίο και μπορεί να εγκλωβίσει εναέριους στόχους ακόμη και σε απόσταση 200 χιλιομέτρων, πολύ πριν εκείνοι αντιληφθούν την ύπαρξη της φρεγάτας. Στη συνέχεια αναλαμβάνουν δράση οι πύραυλοι ASTER 30 με βεληνεκές που φτάνει τα 120 χιλιόμετρα και φήμη ότι δεν αστοχούν ποτέ.
Αντιναύαρχος ε.α. Στέλιος Φενέκος εξήγησε στον ΣΚΑΪ ότι «ειδικά ο συνδυασμός του ραντάρ με τους 32 Aster που θα φέρει του δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργεί μια ομπρέλα ασφαλείας γύρω του πάνω από 100 χιλιόμετρα».
Παράλληλα, ο Βασίλης Πολίτης Υποναύαρχος ε.α., τόνισε ότι «αν έχουμε ένα στο Β. Αιγαίο, ένα στην περιοχή της Κρήτης και ένα στην Κύπρο, με τις τρεις φρεγάτες καλύπτουμε πλέον όλη τη θαλάσσια περιοχή».
Οι γαλλικές φρεγάτες διαπρέπουν και στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο, καθώς διαθέτουν κορυφαία συστήματα που μπορούν να εντοπίσουν ακόμη και τα πιο αθόρυβα υποβρύχια.
Οι Belharra διαθέτουν δύο σόναρ, το Kingklip που είναι εγκατεστημένο πάνω στο πλοίο και το συρόμενο CAPTAS. Ακόμη είναι εφοδιασμένες με τορπίλες νέας γενιάς ενώ θα μεταφέρουν τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα ROMEO, καθιστώντας τον ελληνικό Στόλο απρόσβλητο από υποθαλάσσιες απειλές.
Όπως είπε ο κ. Φενέκος, «έχει ικανότητες πολλών συχνοτήτων που σημαίνει ότι και τα πλέον αθόρυβα υποβρύχια έχει πιθανότητες να τα πιάσει».
Οι ελληνικές Belharra θα διαθέτουν βαρύτερο οπλισμό από τις αντίστοιχες γαλλικές, καθώς θα είναι εφοδιασμένες με νέας γενιάς πυραύλους EXOCET που θα μπορούν να πλήξουν εχθρικά πλοία αλλά και παράκτιους στόχους, πυροβόλο 76 χιλιοστών, σύστημα αυτοπροστασίας RAM 21 πυραύλων και όλα αυτά θα ελέγχονται από το κορυφαίο σύστημα μάχης SETIS.
Σύμφωνα με τον κ. Πολίτη πρόκειται για «πλοία τα οποία μπορούν να επιχειρήσουν και σε ανοιχτές Θάλασσες όπως η Αν. Μεσόγειος αλλά και σε κλειστές όπως το Αιγαίο».
Ο Στρατιωτικός Αναλυτής Βασίλης Κοψαχείλης διευκρίνισε ότι «θα έχουμε πυραύλους επιφανείας πολύ εξελιγμένους, συνολικά οπλικά συστήματα με σημαντικές προσθήκες. Είναι η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσαμε να έχουμε».
Η Ελλάδα θα διαθέτει τα νέα πλοία σε χρόνο-ρεκόρ
Οι δύο πρώτες Belharra θα παραδοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό το 2025 και η τρίτη το 2026. Για να γίνει αυτό, οι Γάλλοι παραχώρησαν στην Ελλάδα την δεύτερη, την Τρίτη και την τέταρτη θέση στη σειρά ναυπήγησης που σημαίνει ότι η πρώτη ελληνική Belharra κατασκευάζεται ήδη στα γαλλικά ναυπηγεία.
Το πλοίο μάλιστα, έχει εντυπωσιακές δυνατότητες επιβίωσης ακόμη και αν χτυπηθεί από βαρύ οπλισμό.
Κάθε ζωτικό σύστημα έχει διαιρεθεί και βρίσκεται τόσο στην πρύμνη όσο και στην πλώρη ενώ αν κάποιο κέντρο ελέγχου χτυπηθεί μεταφέρεται αμέσως σε άλλο σημείο του πλοίου χάρη στην τεχνολογία cloud που διαθέτει.
ΠΗΓΗ: Newpost.gr