Weather Icon

Το Ισραήλ και Σία κινούνται γρήγορα στη Μέση Ανατολή  

Το Ισραήλ και Σία κινούνται γρήγορα στη Μέση Ανατολή  


Μια κλιμάκωση λαμβάνει χώρα στη Συρία με μοναδικό στόχο να εμποδίσει τις δραστηριότητες του Συριακού Αραβικού Στρατού (SAA).

Τις τελευταίες ώρες της 13ης Οκτωβρίου ου , μια σειρά από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές  χτύπησαν τα περίχωρα της αρχαίας συριακής πόλης της Παλμύρας στην ανατολική ύπαιθρο της Χομς. Σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν ένας Σύρος στρατιώτης και τρεις φιλοϊρανικοί μαχητές.

Σύμφωνα με αναφορές, η επιδρομή ξεκίνησε από τη νοτιοανατολική περιοχή του αλ Τανφ, η οποία είναι υπό κατοχή από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και τους αντιπροσώπους του.

Αυτή είναι η δεύτερη ισραηλινή αεροπορική επίθεση στη Συρία μέσα σε μια εβδομάδα.  Προηγουμένως, στις 9 Οκτωβρίου η συριακή αεράμυνα αναχαίτισε ισραηλινή πυραυλική επίθεση πάνω από την ύπαιθρο της Χομς. Ως αποτέλεσμα, έξι Σύροι στρατιώτες τραυματίστηκαν και προκλήθηκαν μερικές υλικές ζημιές.

Οι σύμμαχοι της συριακής επιχειρησιακής αίθουσας, η οποία διοικεί τις δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία, έχει δεσμευτεί να απαντήσει «πολύ σκληρά». Αποκάλυψε ότι οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν μερικούς στρατώνες και ένα κέντρο εξυπηρέτησης των υποστηριζόμενων από το Ιράν δυνάμεων.

Όχι πολύ μακριά από εκεί που έπληξαν αυτά τα χτυπήματα, ένα άγνωστο πολεμικό αεροσκάφος ή πιθανώς ένα drone έπληξε μια περιοχή που ελέγχεται από τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Οι αεροπορικές επιδρομές μπορεί να πραγματοποιήθηκαν από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, πολεμικά αεροσκάφη του οποίου έπληξαν κρησφύγετα του ISIS στη βορειοανατολική Συρία στο παρελθόν ή από την Τουρκία που αύξησε τις απειλές της κατά των SDF.

Το Ισραήλ κινείται ξαφνικά πολύ πιο ενεργά από πριν, πραγματοποιώντας δύο αεροπορικές επιδρομές μέσα σε μία εβδομάδα, μία από τις οποίες προερχόταν από μια κατεχόμενη από τις ΗΠΑ περιοχή στη Συρία.

Σε ξεχωριστή είδηση, δεν είναι παρατραβηγμένη εικασία ότι το «χέρι» του Τελ Αβίβ είναι πιθανό πίσω από την επίθεση ελεύθερων σκοπευτών στην κοντινή πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό, που πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου.

Σφοδρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην πόλη αφού ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίον μιας ομάδας υποστηρικτών της Χεζμπολάχ και του Κινήματος Αμάλ που διαμαρτύρονταν στην περιοχή Ταγιούνεχ κατά της τρέχουσας έρευνας για την έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020.

Συνολικά έξι άνθρωποι, όλοι υποστηρικτές της Χεζμπολάχ και της Αμάλ, σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Ένα από τα θύματα ήταν μια άμαχη γυναίκα, μητέρα πέντε παιδιών.

Η Χεζμπολάχ και η Αμάλ κατηγόρησαν επίσημα το ακροδεξιό κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων για ενορχήστρωση της φονικής επίθεσης εναντίον των διαδηλωτών. Ο Samir Geagea, αρχηγός των δυνάμεων του Λιβάνου, αρνήθηκε τις κατηγορίες.

Ωστόσο, πηγές της ασφαλείας είπαν στην τηλεόραση al-Manar που συνδέεται με τη Χεζμπολάχ ότι ένα ολόκληρο ένοπλο κύτταρο των δυνάμεων του Λιβάνου που συμμετείχε στην αρχική επίθεση συνελήφθη από τον Λιβανέζικο στρατό.

Τόσο τα γεγονότα στη Συρία όσο και στον Λίβανο είναι ευεργετικά για το Ισραήλ, καθώς γίνονται πιο ισχυρά στοχεύοντας τα συμφέροντα και την επιρροή του Ιράν στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ, ωστόσο, είναι μόνο ένα μέρος ενός νέου άξονα που διαμορφώνεται μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών (και της Μεγάλης Βρετανίας σε κάποιο βαθμό). Κάθε συμμετέχων φέρνει κάτι στο τραπέζι και έχει τους δικούς του λόγους να καταβάλει προσπάθεια για τον περιορισμό της επιρροής του Ιράν.

Η Τεχεράνη είναι η βασική αντίπαλος του Τελ Αβίβ. Η Τουρκία και το Αζερμπαϊτζάν ονειρεύονται έναν «τουρκικό κόσμο», ο οποίος εμποδίζεται άμεσα από το Ιράν.

Ως αποτέλεσμα, τα γεγονότα στη Συρία, τον Λίβανο και η κινητοποίηση των φιλοτουρκικών δυνάμεων στην Ιντλίμπ αποτελούν απλώς ένα βήμα σε μια μεγαλύτερη στρατηγική.

Ο στόχος του Ισραήλ είναι να προκαλέσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ζημιά στο «ιρανικό καθεστώς» πριν τελικά το καταστρέφει.

Οι βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι στόχοι του είναι η διασφάλιση των Υψωμάτων του Γκολάν, η διασφάλιση ότι έχει τον πλήρη έλεγχο των παλαιστινιακών εδαφών και την εδραίωση της λαβής του.

southfront

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube