Weather Icon

Το Ελληνο-Αμερικανικό «Σιδηρόφρακτο Κάστρο» της Λάρισας

Το Ελληνο-Αμερικανικό «Σιδηρόφρακτο Κάστρο» της Λάρισας

Ελληνικά F-16 block 52 τροχοδρομούν μαζί με Αμερικανικά F-15 Strike Eagle στον διάδρομο της 110 Πτέρυγας Μάχης στη Λάρισα. ΗΑF και USAFE απογειώνονται μαζί και πετούν στο FIR Αθηνών και ακόμη πιο μακριά. Την ίδια ώρα στο έδαφος τεχνικοί από τις δύο χώρες συνεργάζονται για να υποστηρίξουν τα μαχητικά που απογειώνονται κατά κύματα.

Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο αεροδρόμιο της Λάρισας από τότε που στην 110 ΠΜ προσγειώθηκαν τα 15 Αμερικανικά F-15 Strike Eagle μαζί με δεκάδες ιπτάμενους και τεχνικούς εδάφους. Η μεγάλη Συμμαχική άσκηση «Castle Forge» βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Το «Σιδηρόφρακτο Κάστρο» αποτελεί ένα ακόμα ξεκάθαρο μήνυμα των Αμερικανών σε διπλή κατεύθυνση. Με στοχευμένους αποδέκτες και σε πλήρη εναρμόνιση με την νέα πολιτική της Υπερδύναμης στην περιοχή που βάζει την Τουρκία στο περιθώριο και δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Η «Castle Forge» αποτελεί προσομοίωση σεναρίου που προβλέπει την ταχύτατη ανάπτυξη ισχυρών αεροπορικών δυνάμεων κρούσης στην ευρύτερη περιοχή με στόχο τον έλεγχο κυρίως της Μαύρης Θάλασσας αλλά και γενικότερα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Με τους Αμερικανούς να επιλέγουν ως «ορμητήριο» την Λάρισα και την 110 Πτέρυγα Μάχης και όχι κάποια Τουρκική αεροπορική βάση εγγύτερα στις περιοχές άμεσου ενδιαφέροντος.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι Αμερικανοί έφτασαν στη Λάρισα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο «έστησαν» μαζί με την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έναν ολοκληρωμένο «μηχανισμό» υποστήριξης 15 μαχητικών κρούσης F-15 Strike Eagle. Αεροσκάφη, προσωπικό αλλά και τεχνικά μέσα δεν μεταφέρθηκαν από κάποια βάση της USAFE στην Ευρώπη-Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο – φιλοξενούν σε μόνιμη βάση μαχητικά κρούσης αλλά έφτασαν απευθείας από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από την 336 Μοίρα Μαχητικών «Rocketeers» με έδρα την ΑΒ Seymour Johnson στη Βόρεια Καρολίνα.

«Η άφιξή μας εδώ είναι το αποκορύφωμα πολύμηνης σκληρής δουλειάς και συντονισμού…Το γεγονός ότι μπορέσαμε να το πετύχουμε τόσο γρήγορα δείχνει απλώς τη δέσμευση που έχουμε προς τους συμμάχους μας και αντίστροφα .Η υποστήριξη που λάβαμε ήταν φανταστική και είχε ως αποτέλεσμα μια επιτυχημένη ανάπτυξη εδώ στη Λάρισα» αναφέρει ο Lt. Col. Harry Starnes υπεύθυνος για την άσκηση «Castle Forge» από την 4η Πτέρυγα Μάχης.

Οι πτήσεις των Αμερικανικών F-15 άρχισαν την περασμένη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου και ήδη καταγράφονται καθημερινά δεκάδες απογειώσεις. Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου στη Λάρισα και στην 110 Πτέρυγα Μάχης είχαν προσγειωθεί αρκετές φορές τα μεταγωγικά C-17 μεταφέροντας εξοπλισμό και προσωπικό. Τα Αμερικανικά μαχητικά πετούν κυρίως μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» της 337 Πολεμικής Μοίρας «Φάντασμα» στο FIR Αθηνών με τους «Rocketeers» να κινούνται και Βόρεια πάνω από τα Βαλκάνια έως και τη Μαύρη Θάλασσα. Και να συνεργάζονται και με άλλες Συμμαχικές αεροπορίες εκτός από την Τουρκική η οποία φαίνεται ότι βρίσκεται σταθερά το τελευταίο διάστημα εκτός σχεδιασμού της USAFE.

Οι Αμερικανοί ιπτάμενοι που λαμβάνουν μέρος στην «Castle Forge» πετούν για πρώτη φορά μαζί με τα Ελληνικά «γεράκια» και δεν αποτελούν εξαίρεση σε όσα ήδη αναφέρουν όλοι οι Σύμμαχοι που εκπαιδεύονται μαζί με την HAF. Tόσο σε επίπεδο επιχειρησιακών δυνατοτήτων όσο και τακτικής δίνουν τα εύσημα στα «μπλε» φτερά.

ΠΗΓΗ: newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube