Weather Icon

Το Αρτσάχ προσεγγίζει τη Ρωσία! Μήνυμα Χαρουτουνιάν: “Να ξαναχτίσουμε τον Στρατό μας – Η εκπαίδευση βασικό μας όπλο”

Το Αρτσάχ προσεγγίζει τη Ρωσία! Μήνυμα Χαρουτουνιάν: “Να ξαναχτίσουμε τον Στρατό μας – Η εκπαίδευση βασικό μας όπλο”

Αρτσάχ: Ο πρόεδρος του Αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μίλησε για την οικοδόμηση της ασφάλειας της χώρας βλέποντας τη Ρωσία ως μοναδική δύναμη που μπορεί να συνδράμει. Καμία αναφορά στην Αρμενία.

Την άποψη, ότι η Δημοκρατία του Αρτσάχ πρέπει να έχει έναν εταίρο, με τον οποίο θα προστατεύσει την ασφάλεια μακροπρόθεσμα, ίσως και απεριόριστα εξέφρασε ο πρόεδρος του αρμενικού θύλακα στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αραΐκ Χαρουτιουνιάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με νέους.

Ο Αρμένιος ηγέτης της χώρας που έχασε το 70% των εδαφών της μετά την ήττα της Αρμενίας απόστον πόλεμο των 44 ημερών με το Αζερμπαϊτζάν το φθινόπωρο του 2020, έχρισε τη Ρωσία ως τη δύναμη με την οποία το Αρτσάχ μπορεί να οικοδομήσει την ασφάλειά του.

Ρωσία, στρατός και εκπαίδευση

«Κατανοείτε τους κινδύνους στην περιοχή. Μόνο με τη Ρωσία. Δεν βλέπουμε ένα κοινό σύστημα ασφαλείας με καμία άλλη χώρα», είπε ο Χαρουτουνιάν, όπως μεταδίδει η Δημόσια Ραδιοφωνία της Αρμενίας.

Ο πρόεδρος του Αρτσάχ έδειξε τους δύο άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να στηριχθεί από εδώ και πέρα η περιοχή που διοικεί. Πρόκειται για τον στρατό και την εκπαίδευση.

«Ταυτόχρονα, πρέπει να μεταμορφώσουμε, να ξαναχτίσουμε και να κάνουμε τον Αμυντικό μας Στρατό αποτελεσματικό, προκειμένου να εγγυηθούμε από κοινού την ασφάλειά μας όταν το χρειαστούμε Πρέπει να κάνουμε την εκπαίδευση το βασικό μας όπλο. Στη βάση της ασφάλειάς μας, των δημογραφικών μας στοιχείων, της κοινωνικοοικονομικής και άλλων πρέπει να βρίσκεται η εκπαίδευση. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε και να εφαρμόσουμε μια σαφή μεταρρυθμιστική πολιτική».

Οι κίνδυνοι στην περιοχή, τους οποίους ανέφερε ο Αραΐκ Χαρουτουνιάν έχουν όνομα. Η τουρκική επεκτατικότητα κυριαρχεί στην περιοχή. Ήδη Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν χρησιμοποιούν ένα σύνθημα, το οποίο δείχνει τις προθέσεις τους. «Ένα έθνος δύο κράτη» είναι το μότο που ακούγεται σε δηλώσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και σε δημοσιεύματα στον Τύπο των δύο κρατών.

Πουθενά αναφορά στην Αρμενία

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός, ότι σε αυτήν την ομιλία του, ο Αραΐκ Χαρουτουνιάν, ο οποίος είχε πολεμήσει και στον πρώτο πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ (1988-1994) και σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τουρκικό Τύπο τραυματίστηκε στον δεύτερο πόλεμο (μετά από επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στο καταφύγιο που κρυβόταν), δεν έκανε καμία αναφορά στη «μητέρα Αρμενία», . Για να εξηγήσουμε αυτό το ζήτημα θα πρέπει να κάνουμε ένα χρονικό πισωγύρισμα την εποχή της συνθηκολόγησης της Αρμενίας, μετά τον δεύτερο πόλεμο, το 2020.

Μερικές ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας στις 9 Νοεμβρίου, ο Αραΐκ Χαρουτουνιάν είχε μιλήσει με σκληρή γλώσσα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Εκεί ανέφερε στοιχεία που άφηναν ερωτήματα για τη στρατηγική της Αρμενίας στον πόλεμο του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Επέρριψε ευθύνες στο αρμενικό έθνος, συνολικά, για τη στρατιωτική ήττα στο Καραμπάχ, λέγοντας ότι τμήματα των αρμενικών στρατευμάτων εγκατέλειψαν τη βόρεια γραμμή στην περιοχή Ματαγκίς στις 3 Οκτωβρίου, αφού τα στρατεύματα του Αζερμπαϊτζάν κατέλαβαν την περιοχή του Ταλίς.

Είπε μάλιστα ότι αυτοί που εγκατέλειψαν τις θέσεις τους δεν ήταν τακτικά στρατεύματα του Στρατού Άμυνας του Καραμπάχ, αλλά εθελοντές και μαχητές εκτός στρατού. Ανέφερε επίσης ότι ειδικές μονάδες εθνικής ασφάλειας από την Αρμενία αρνήθηκαν να πάνε στη βόρεια πρώτη γραμμή μαζί του εκείνη την ημέρα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube