REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Οκτωβρίου 2021

Το «Αρχηγείο της Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας»… πλην Ορθοδόξων

Το «Αρχηγείο της Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας»… πλην Ορθοδόξων

Τα νέα έργα πολιτισμού στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ. Το παράρτημα του Μουσείου Guggenheim και ο «Οίκος της Αβρααμικής Οικογένειας». Οι Προτεστάντες βλέπουν το «Αρχηγείο της Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας» σε ένα διαθρησκευτικό κέντρο Καθολικών-Εβραίων-Μουσουλμάνων.

Το Άμπου Ντάμπι παραμένει δεσμευμένο στην ολοκλήρωση του παραρτήματος του Μουσείου Guggenheim μέχρι το 2025, παρά το ότι το έργο πλήττεται από καθυστερήσεις και αμφιβολίες σχετικά με τη βιωσιμότητά του, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Financial Times».

Η σχετική ανάπτυξη ανακοινώθηκε για πρώτη φορά πριν 15 χρόνια και αντιμετώπισε αρκετές διαμαρτυρίες σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα, ακυρώσεις συμβάσεων και άλλες αμφιβολίες που είχαν να σχετίζονταν με την παγκόσμια οικονομική κρίση, καθώς και την επιβράδυνση των κρατικών δαπανών μετά την κατάρρευση της τιμής του αργού πετρελαίου του 2014.

Το Εμιράτο του Κόλπου έχει δεσμεύσει $6 δισεκατομμύρια για την βιομηχανία του πολιτισμού και της δημιουργικότητας για τα επόμενα πέντε χρόνια. Όπως αναφέρουν οι «Financial Times», το πλούσιο σε πετρέλαιο κράτος «προσπαθεί να υπερφορτίσει την ανάπτυξή του βγαίνοντας έξω από την πανδημία και για να προετοιμαστεί για ένα μετα-πετρελαϊκό μέλλον».

2f0c3a98-8973-4b86-b462-f6b0ea5a3c0d.jpg

Το μουσείο σύγχρονης τέχνης θα προσφέρει «ανήκουστες» ευκαιρίες σε καλλιτέχνες από τον αραβικό κόσμο, την δυτική και νότια Ασία, αλλά και την Αφρική. Το Guggenheim Abu Dhabi έχει αποκτήσει 600 έργα από 300 καλλιτέχνες από 60 διαφορετικές χώρες.

Ο κλάδος του Άμπου Ντάμπι του Solomon R. Guggenheim Foundation θα είναι ο μεγαλύτερος. Το ίδρυμα διαθέτει μουσεία σε Νέα Υόρκη, Μπίλμπάο και Βενετία. Σύμφωνα με τον Mohamed Al-Mubarak, πρόεδρο του τμήματος πολιτισμού και τουρισμού του Άμπου Ντάμπι, το μουσείο δεν κτίζεται μόνο με τουριστικές προοπτικές, αλλά και ως εκπαιδευτικό ίδρυμα για να παραμείνει ως κληρονομιά στις επόμενες γενιές.

Νέο Εθνικό Μουσείο

Η πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων ανακοίνωσε πρόσφατα πως έχει συνάψει συμβόλαιο με την κοινοπραξία Besix-Trojan, η οποία χτίζει επίσης το Εθνικό Μουσείο Zayed που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και προγραμματίζεται να ανοίξει το 2023.

Το Guggenheim θα είναι μια ακόμα προσθήκη στο πολιτιστικό συγκρότημα Saadiyat σε ένα νησί κοντά στο κέντρο του Άμπου Ντάμπι.

Εκεί άνοιξε παράρτημα το 2017 και το γαλλικό μουσείο του Λούβρου.

Ο «Οίκος της Αβρααμικής Οικογένειας»

Η «Financial Times» αναφέρει ότι στον ίδιο χώρο κατασκευάζεται ήδη το «Abrahamic Family House», μια διαθρησκευτική εγκατάσταση που περιλαμβάνει ισλαμικό τζαμί, καθολική εκκλησία και εβραϊκή συναγωγή.

 

Για τον «Οίκο της Αβρααμικής Οικογένειας» έγραφε το «Vatican News» τον Ιούνιο του 2021 πως προγραμματίζεται να εγκαινιαστεί το 2022 και έχει ολοκληρωθεί κατά ένα 20%.

Το πρόγραμμα εποπτεύεται από την Ανώτερη Επιτροπή Ανθρώπινης Αδελφότητας (Higher Committee of Human Fraternity) και είναι εμπνευσμένο από το «Έγγραφο της Ανθρώπινης Αδελφότητας για την Παγκόσμια Ειρήνη και την Συνύπαρξη» (“Document on Human Fraternity for World Peace and Living Together”) του 2019. Το έγγραφο συνυπέγραψαν στις 4 Φεβρουαρίου 2014 στο Άμπου Ντάμπι ο Ρωμαιοκαθολικός Πάπας Φραγκίσμος και ο Μέγας Ιμάμης Αχμέτ αλ-Τεγιέμπ του αλ-Αζάρ.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά από τον Σεϊχη Αμπντουλλάχ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν, Υπουργό Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας των ΗΑΕ, σε μια παγκόσμια σύναξη στη Νέα Υόρκη το 2019, κατά τη διάρκεια της 2ης συνάντησης της Ανώτερης Επιτροπής της Παγκόσμιας Αδελφότητας.

Οι εργασίες, που διεξάγονται στη νήσο Saadiyat του Άμπου Ντάβι, παρακολουθούνται στενά από τον Πάπα Φραγκίσκο και τον Μέγα Ιμάμη, οι οποίοι και προσυπέγραψαν τον όλο σχεδιασμό.

Το «Vatican News» αναφέρει πως το «Abrahamic Family House» πήρε το όνομά του από τον βιβλικό Αβραάμ της Παλαιάς Διαθήκης, που αναγνωρίζεται και δοξάζεται από Ιουδαίους, Χριστιανούς και Μωαμεθανούς.

cq5dam.thumbnail.cropped.750.422.jpeg

Ο σχεδιασμός του έργου ανήκει στον αρχιτέκτονα Sir David Adjaye και «αποτυπώνει τις αξίες που μοιράζονται μεταξύ τους ο Ιουδαϊσμός, ο Χριστιανισμός και το Ισλάμ, μέσα από τρία κεντρικά κτίρια που περιλαμβάνουν τζαμία, εκκλησία και συναγωγή». Στόχος είναι «να κτίσει γέφυρες μεταξύ ανθρώπινων πολιτισμών και ουράνιων μηνυμάτων».

Τα επίσημα ονόματα των τριών κτιρίων είναι «Τέμενος Ιμάμη Αλ-Ταγιέμπ», «Εκκλησία Αγίου Φραγκίσκου» και «Συναγωγή Μωυσή Μαϊμονίδη».

Εκτός από τους τρεις ναούς, στο σημείο θα υπάρχει και πολιτιστικό κέντρο που θα ενθαρρύνει την ανθρώπινη αδελφότητα, αλληλεγγύη και ειρηνική συνύπαρξη, καθώς διατηρείται ο χαρακτήρας της κάθε θρησκείας, αναφέρει η εφημερίδα του Βατικανού.

Έσχατες ημέρες και το «Αρχηγείο Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας»

Οι πιο πάνω εξελίξεις, ωστόσο, θορύβησαν αμερικανικούς προτεσταντικούς και εσχατολογικούς κύκλους, οι οποίοι βλέπουν συνήθως τέτοιες εξελίξεις μέσα από ένα αποκαλυπτικό, συνωμοσιολογικό πρίσμα.

Μετά τις πρώτες ανακοινώσεις τον Οκτώβριο του 2019, η ιστοσελίδα «Believers Portal» χαρακτήρισε τις εξελίξεις ως μια προσπάθιεια επιβολής του «Chrislam» υπό τη μορφή «μιας παγκόσμιας θρησκείας», στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Οι έσχατες ημέρες ξεδιπλώνονται μπροστά από τα ίδια μας τα μάτια, άνθρωποι και πράγματα επιταχύνουν πολύ γρήγορα, με ένα ανοιγοκλείσιμο των ματιών μπορεί να το χάσεις. Αυτό μπορεί να είναι το Χρισλάμ, ένα νέο θεμέλιο της επερχόμενης Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας που η Βίβλος λέει ότι θα συγκροτηθεί στις έσχατες ημέρες. Η Καθολική Εκκλησία μπορεί να διατάζει, και το Ισλάμ να προσφέρει τους μύες με τους δεκάδες εκατομμύρια πολεμιστές της τζιχάντ που διαθέτει, και που τώρα θα είναι μάρτυρες του Χρισλάμ υπό τις εντολές ενός Ρωμαίους βασιλιά.»

Pope-One-world-religion.jpg

Σε ένα πιο πρόσφατο άρθρο στα τέλη Σεπτεμβρίου του 2021, η «Back to Jerusalem», δυτική ιστοσελίδα που στηρίζει τους Κινέζους που γίνονται προτεστάντες και υφίστανται διώξεις, σε άρθρο της με τίτλο «Αρχηγείο της νέας παγκόσμιας θρησκείας ορίζεται να ανοίξει τον επόμενο χρόνο» αναφέρει:

«Ο δηλωμένος σκοπός του “Οίκου της Αβρααμικής Οικογένειας” είναι να φέρει τη κατανόηση και την ανοχή μεταξύ των θρησκειών, αλλά υπάρχουν μερικές αξιοσημείωτες προκλήσεις. Πρώτον, το Άμπου Ντάμπι είναι μέρος των ΗΑΕ όπου είναι παράνομο για τους Χριστιανούς να προσηλυτίζουν και η μεταστροφή από το Ισλάμ απαγορεύεται. Ο Πάπας εκπροσωπεί τον Ρωμαιοκαθολικισμό όπου οι Χριστιανοί είναι ελεύθεροι να εξισλαμιστούν, αλλά οι πολίτες του Άμπου Ντάμπι δεν είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον Χριστό.»

Το άρθρο, το οποίο υπογράφεται από τον Eugene Bach, συγγραφέα του εσχατολογικού, προτεσταντικού βιβλίου «China and End-Time Prophecy: How God is Using the Red Dragon to Fulfill His Ultimate Purposes», σημειώνει πως «εάν η ιδέα του Αρχηγείου της Μίας Παγκόσμιας Θρησκείας είναι να φέρει ανοχή και κατανοήση, τότε για να χτιστεί σε μια μουσουλμανική χώρα όπου η αλλαγή πίστης είναι παράνομη», αναφέροντας πως αυτό είναι κατά της κατανόησης και της ανοχής.

Ο «Οίκος του Ενός» στο Βερολίνο

Παρόμοια προσπάθεια έγινε και το 2014 στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο Βερολίνο.

20210605_EUP003_0.jpg

Όπως αναφέρει το «BBC», κατά τη διάρκεια αρχαιολογικών ανασκαφών στη γερμανική πρωτεύοσα, ανακαλύφθηκε ένα παλιό νεκροταφείο της εκκλησίας του Αγίου Πέτρου, που χρονολογείται στον 12ο αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία είχε υποστεί μεγάλες ζημιές στο τέλος του Β’ Π.Π. από την είσοδο του Ερυθρού Στρατού της ΕΣΣΔ.

Αποφασίστηκε όπως τύχει εκμετάλλευσης ο ιστορικός χώρος και ο προτεστάντης πάστορας Gregor Hohberg πρότεινε όπως γίνεται ένας κοινός χώρος Χριστιανισμού, Ισλάμ και Ιουδαϊσμού.

Στα αρχιτεκτονικά σχέδια, υπάρχει μια κοινή είσοδος σε ένα ένα κοινό κτίριο, κάτω από μια στέγη, και από εκεί ο κάθε πιστός προχωρά προς τον ναό του, που περιλαμβάνει, πάντοτε κάτω από την ίδια στέγη, μια προτεσταντική εκκλησία, ένα τζαμί και μια συναγωγή.

_75680995_495429423-(1).jpg

Ο «Economist» ανέφερε πως στα τέλη Απριλίου του 2021 μπήκε ο θεμέλιος λίθος. Ο χώρος διαθρησκευτικής λατρείας κοντά στην πλατεία Alexanderplatz θα κοστίσει περίπου €47 εκατομμύρια και θα περιλαμβάνει τρεις ξεχωριστές αίθουσες λατρείας και ένα κοινό χώρο ύψους 46 μερων όπου οι πιστοί των τριών θρησκειών θα μπορούν να ανακατεύονται.

Δεν συμμετέχουν Ορθόδοξοι

Διευκρινίζεται πως στον «Οίκο της Αβρααμικής Οικογένειας» στο Άμπου Ντάμπι η πρωτοβουλία ανήκει στους Καθολικούς και στον «Οίκο του Ενός» στο Βερολίνο σε Προτεστάντες. Σε καμία εκ των δύο περιπτώσεων δεν έχει διαπιστωθεί εμπλοκή κανενός πατριαρχείου ή αυτοκέφαλης αρχιεπισκοπής ή άλλου επίσημου θεσμού της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube