REAL TIME |

Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Τουρκία 4 Οκτωβρίου 2021

Θερμό επεισόδιο στήνει η Τουρκία: Στα «κόκκινα» η ένταση στον αέρα – Προκλήσεις και στη θάλασσα

Θερμό επεισόδιο στήνει η Τουρκία: Στα «κόκκινα» η ένταση στον αέρα – Προκλήσεις και στη θάλασσα

Από την περασμένη Τρίτη, ημέρα της ιστορικής για την Ελλάδα συμφωνίας με την υπογραφή του στο Παρίσι και την ανακοίνωση της απόκτησης τριών υπερσύγχρονων ψηφιακών φρεγατών Belharra, οι προκλήσεις των γειτόνων κορυφώθηκαν σε αέρα και θάλασσα.

Η αμυντική συμφωνία με τη Γαλλία, οι ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και η εξοπλιστική ενίσχυση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που ανατρέπει τις ισορροπίες στο Αιγαίο, οδηγούν τα τελευταία 24ωρα την Άγκυρα σε σπασμωδικές προκλητικές κινήσεις στα όρια του «θερμού» επεισοδίου με την Αθήνα. Με τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες να κορυφώνονται κατά τη διάρκεια της εθνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 21» και να συνοδεύονται με εμπρηστικές δηλώσεις έντονου εκνευρισμού, αν όχι πανικού, από το σύνολο των Τούρκων αξιωματούχων.

Ειδικά από την περασμένη Τρίτη, ημέρα της ιστορικής για την Ελλάδα συμφωνίας με την υπογραφή του στο Παρίσι και την ανακοίνωση της απόκτησης τριών υπερσύγχρονων ψηφιακών φρεγατών Belharra, οι προκλήσεις των γειτόνων κορυφώθηκαν σε αέρα και θάλασσα. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, η παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, λίγα μόλις μίλια από τις ανατολικές ακτές της Κρήτης, με την Ελλάδα να επιδεικνύει ψυχραιμία αλλά και ξεκάθαρη αποφασιστικότητα για τη συνέχιση των ερευνών. Το διπλό διάβημα προς την Άγκυρα τόσο για το Hailing στο ερευνητικό σκάφος όσο και για τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων ψαράδων μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα φαίνεται ότι εξόργισαν την Άγκυρα για να εκτιναχθεί ο εκνευρισμός των γειτόνων στα ύψη, όταν η Γαλλία έστειλε το δικό της μήνυμα για συνδρομή στην Ελλάδα απέναντι σε κάθε επιθετική ενέργεια. Ακόμα και από μέλος του ΝΑΤΟ, όπως ξεκάθαρα αναφέρεται στη Συμφωνία, παρακάμπτωντας ουσιαστικά την τακτική «Πόντιου Πιλάτου» της Συμμαχίας.

Σε αρκετές περιπτώσεις πλοία του τουρκικού στόλου κατά τη διάρκεια της άσκησης «Παρμενίων» κινήθηκαν με προκλητικό τρόπο κοντά σε Μονάδες του Στόλου, ενώ τόσο τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ηλεκτρονικού πολέμου των γειτόνων CN-235 και ATR-72 όσο και ελικόπτερα από τις τουρκικές φρεγάτες πετούσαν συνεχώς πάνω από το Αιγαίο κοντά σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθώντας τις κινήσεις τους και αναζητώντας προφανώς τα ελληνικά υποβρύχια που είχαν αναπτυχθεί σε κάθε γωνιά του Αιγαίου. Ειδικά την Πέμπτη, όταν εκτελέστηκε αποβατική ενέργεια από την 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών στη Χίο, οι κινήσεις των γειτόνων σε θάλασσα και αέρα ήταν άκρως προκλητικές σε ολόκληρο το ανατολικό Αιγαίο.

Ήδη από την περασμένη Δευτέρα στον ουρανό του Αιγαίου, εντός του FIR Αθηνών και του εθνικού εναέριου χώρου καθημερινά οι Τούρκοι πιλότοι είχαν ξεκάθαρες εντολές να προχωρούν σε παραβιάσεις και μάλιστα να προκαλούν μη αποχωρώντας αλλά αντίθετα να εμπλέκονται σε σκληρές εικονικές αερομαχίες με ελληνικά μαχητικά. Κάθε μέρα καταγράφηκαν εμπλοκές με τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις οι Τούρκοι ιπτάμενοι κινήθηκαν με άκρως επικίνδυνο και αντιεπαγγελματικό τρόπο στα όρια του ατυχήματος. Και όπως συνηθίζουν, για μια ακόμη φορά δεν δίστασαν να χρησιμοποιήσουν flares (θερμοβολίδες) με πρόθεση να αιφνιδιάσουν τους Έλληνες πιλότους.

Εδώ και καιρό, άλλωστε, στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία επικρατεί τεράστια ανησυχία για την επόμενη ημέρα στο Αιγαίο, με τα δεδομένα να είναι αρνητικά για τους γείτονες. Τους επόμενους μήνες φτάνουν στην Ελλάδα τα πρώτα έξι ετοιμοπόλεμα γαλλικά μαχητικά Rafale ενώ σταδιακά η 331 Πολεμική Μοίρα «Γεράκι» θα διαθέτει 24 «ριπές» που θα κάνουν τη διαφορά στο Αιγαίο. Η αναβάθμιση των 84 F-16 σε διαμόρφωση Viper προχώρα εντός χρονοδιαγράμματος, οι διαθεσιμότητες των Mirage 2000-5 αυξάνονται συνεχώς και έρχεται και η αναβάθμιση των 38 F-16 block50. Την ίδια ώρα, τα ελληνικά φτερά ενισχύονται και με νέα «έξυπνα» όπλα. Γεγονότα που όπως φαίνεται εξοργίζουν τους γείτονες με αποτέλεσμα να χάνουν την ψυχραιμία τους.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube