REAL TIME |

Weather Icon

Θα μπορούσε η CIA να κρύβεται στο κουτί της Πανδώρας που δεν έχει αποκαλύψεις μόνο για Αμερικανούς;

Θα μπορούσε η CIA να κρύβεται στο κουτί της Πανδώρας που δεν έχει αποκαλύψεις μόνο για Αμερικανούς;

Αυτή η φωτογραφία δείχνει τη σκιά μιας γυναίκας στο λογότυπο των Pandora Papers

Κλάρενμπεργκ , R.T. 4 Οκτ, 2021 1270w

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού 

Ο Kit Klarenberg είναι ερευνητής δημοσιογράφος που διερευνά το ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αντιλήψεων. Ακολουθήστε τον στο Twitter @KitKlarenberg

Χαιρετιζόμενα ως νέο φως στις πολύπλοκες οικονομικές ταχυδακτυλουργίες  της παγκόσμιας ελίτ, τα Pandora Papers  εγείρουν πολλά ερωτήματα – αν μη τι άλλο πού είναι οι Αμερικανοί; Είναι οι συγγραφείς απρόθυμοι να δαγκώσουν το κρυμμένο χέρι που τους τάισε;

Στις 3 Οκτωβρίου, η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) με έδρα την Ουάσινγκτον ανακοίνωσε τη διαρροή σχεδόν τριών terabytes ενοχοποιητικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση υπεράκτιων οικονομικών ρυθμίσεων από διασημότητες, απατεώνες, εμπόρους ναρκωτικών, μέλη βασιλικών οικογενειών και θρησκευτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο.

Η «Κοινοπραξία» ηγήθηκε της λεγόμενης «μεγαλύτερης δημοσιογραφικής συνεργασίας στον κόσμο» στην οποία συμμετείχαν πάνω από 600 δημοσιογράφοι από 150 μέσα ενημέρωσης σε 117 χώρες, για να χτενίσει το σωρό των 12 εκατομμυρίων εγγράφων, τα οποία ονομάστηκαν «Pandora Papers».

Μεταξύ άλλων, τα στοιχεία αποκαλύπτουν τη χρήση φορολογικών και οικονομικών παραδείσων μυστικότητας «για την αγορά ακινήτων, σκαφών αναψυχής, αεριωθούμενων αεροπλάνων και ασφάλισης ζωής, τη χρήση τους για την παραγωγή επενδύσεων και τη μεταφορά χρημάτων μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, σχεδιασμούς κληρονομίας και άλλα κληρονομικά ζητήματα και την αποφυγή φόρων μέσω πολύπλοκων χρηματοπιστωτικών συστημάτων.» Ορισμένα έγγραφα λέγεται επίσης ότι συνδέονται με «οικονομικά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένου του ξεπλύματος χρημάτων».

Ενώ η δημοσίευση άρθρων που σχετίζονται με το περιεχόμενο των εγγράφων είναι μόνο στα αρχικά της στάδια, η Κοινοπραξία υπόσχεται ότι τα αρχεία περιέχουν «έναν άνευ προηγουμένου αριθμό πληροφοριών σχετικά με τους λεγόμενους πραγματικούς δικαιούχους περιουσιακών στοιχείων εγγεγραμμένων στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, τις Σεϋχέλλες, το Χονγκ Κονγκ, το Μπελίζ, τον Παναμά, τη Νότια Ντακότα και άλλες επικράτειες  μυστικότητας», με  την αναφορά ονομάτων άνω των 330 πολιτικών και 130 δισεκατομμυριούχων.

Παρά την ογκώδη ανασκαφή, πολλοί επικριτές έχουν επισημάνει ότι οι χάρτες της «Κοινοπραξίας» για το από πού προέρχονται ή/και διαμένουν αυτές οι «ελίτ και απατεώνες» επιλέγουν σε μεγάλο βαθμό τη Ρωσία και τη Λατινική Αμερική: Για παράδειγμα, δεν κατονομάζεται ούτε ένας διεφθαρμένος πολιτικός που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ. Ο ίδιος ο οργανισμός σημειώνει ότι τα πιο σημαντικά έθνη στα αρχεία είναι η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Κίνα, η Ρωσία και το Ηνωμένο Βασίλειο – κάτι που φαίνεται περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι η Κοινοπραξία εντόπισε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια που κατείχαν σε καταπιστεύματα με έδρα τις ΗΠΑ, βασικά μέσα για τη φοροαποφυγή, τη φοροδιαφυγή και το ξέπλυμα χρήματος.

Από την άλλη, οι προηγούμενες εκδόσεις υπερπαραγωγής από την Κοινοπραξία, και το Πρόγραμμα Αναφοράς Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς (OCCRP), τον κύριο συνεργάτη της, περιείχαν παρόμοιες ασύμβατες παραλείψεις. Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2019, το τελευταίο εξέθεσε το «Πλυντήριο της Τρόικας», μέσω του οποίου Ρώσοι πολιτικοί, ολιγάρχες και εγκληματίες φέρονται να διοχετεύουν δισεκατομμύρια δολάρια.

Το OCCRP δημοσίευσε πολυάριθμες εκθέσεις σχετικά με τη συνέργεια και λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τα πολλά εκατομμύρια που ξεπλύθηκαν μέσω μεγάλων δυτικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων της Deutsche Bank και  της JPMorgan Chase. Ωστόσο, ούτε μία φορά δεν αναφέρθηκε ποτέ η HSBC – παρά το γεγονός ότι η Τρόικα διαφήμισε ανοιχτά την τράπεζα ως «εταίρο πράκτορα» της, και ο τότε επικεφαλής της ομάδας δεδομένων OCCRP Friedrich Lindberg παραδέχθηκε δημοσίως ότι η HSBC ήταν «απίστευτα εμφανής» σε «όλα» τα διεφθαρμένα σχέδια της Τρόικας.

Ο λόγος αυτής της εξαιρετικής παράβλεψης δεν έχει εξηγηθεί ποτέ επαρκώς, αν και μια πιθανή απάντηση θα μπορούσε να είναι ότι οι αναφερόμενοι συνεργάτες του Προγράμματος Αποκάλυψης του Οργανωμένου Εγκλήματος στην ιστορία ήταν το BBC και η The Guardian. Επικεφαλής της πρώτης ήταν από το 2014 έως το 2017η Rona Fairhead,η οποία, διετέλεσε επίσης μη εκτελεστικός διευθυντής της HSBC μεταξύ 2004 και 2016. Εν τω μεταξύ, η τελευταία απολαμβάνει εδώ και πολύ καιρό μια προσοδοφόρα εμπορική σχέση με την τράπεζα, η οποία είναι σίγουρα ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση σε λειτουργία της αγωνιζόμενης να επιζήσει εφημερίδας.

Η έρευνα των Εγγράφων του Παναμά τον Απρίλιο του 2016, υπό την από κοινού ηγεσία του ICIJ και του OCCRP, αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες της υπεράκτιας δικηγορικής εταιρείας του Παναμά Mossack Fonseca είχαν αξιοποιηθεί από πλούσια άτομα και δημόσιους αξιωματούχους για απάτη, φοροδιαφυγή και καταστρατήγηση διεθνών κυρώσεων. Οι αποκαλύψεις των δυο οργανώσεων, και η επακόλουθη κάλυψη από τα ΜΜΕ, επικεντρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό σε πρόσωπα υψηλού προφίλ, όπως ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος επωφελήθηκε από ένα καταπίστευμα με έδρα τον Παναμά που ιδρύθηκε από τον πατέρα του.Ex-Moscow high-roller & yarn-spinner-supreme Bill Browder now claims Russians tricked a British bank into closing his account

Βασικός υποστηρικτής του πιο ζοφερού περιεχομένου των Εφημερίδων ήταν ο  καταδικασμένος απατεώνας δισεκατομμυριούχος Μπιλ Μπράουντερ. Αυτό που, και μάλιστα ένας τεράστιος αριθμός ειδησεογραφικών πρακτορείων που παρουσίαζαν τα σχόλιά του σχετικά με τη διαρροή, δεν έχουν επανειλημμένα αναγνωρίσει ήταν ότι ο ίδιος κατονομάζεται στα έγγραφα του Mossack Fonseca, που συνδέονται με μεγάλο αριθμό εικονικών εταιρειών στην Κύπρο που συνήθιζαν να απομονώνουν τους πελάτες του από τη φορολογία για τα τεράστια κέρδη που συγκέντρωσε για αυτούς ενώ επένδυε στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ταραχώδους δεκαετίας του 1990, και για να συγκαλύψει την ιδιοκτησία πλούσιων ακινήτων που του ανήκουν στο εξωτερικό.

Όπως έχει καταθέσει, ο Μπράουντερ, απολαμβάνει μια στενή σχέση με το OCCRP Πρόγραμμα Αποκάλυψης Οργανωμένου Εγκλήματος και Διαφθοράς, το οποίο έχει εμπλακεί στην παγκόσμια σταυροφορία του εναντίον της Ρωσίας, μετά την απαγόρευσή του να εισέλθει στη χώρα το 2005. Επιπλέον, πολλά άλλα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Bloomberg και των Financial Times, τα οποία έχει επίσης χρησιμοποιήσει ως πιόνια στην αντιρωσική προπαγάνδα του, σύμφωνα με πληροφορίες, αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν ιστορίες για τις αμφίβολες οικονομικές συναλλαγές του.

Αυτή η προφανής απροθυμία να δαγκώσουν το χέρι που τροφοδοτεί θα μπορούσε κάλλιστα να εξηγήσει γιατί τα Έγγραφα της Πανδώρας φαίνονται σε μεγάλο βαθμό σιωπηλά στις υπεράκτιες συναλλαγές πλούσιων υπηκόων των ΗΠΑ και ατόμων με έδρα τις ΗΠΑ.

Πάρτε για παράδειγμα τις περιουσίες του ιδρυτή του eBay Pierre Omidyar και του επενδυτή George Soros, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες ανέρχονται σε τουλάχιστον 11,6 δισεκατομμύρια δολάρια και 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα – καμία πληροφορία που να τους εμπλέκει σε οποιοδήποτε αμφισβητήσιμο σχέδιο δεν έχει ακόμη ανακαλυφθεί. Μπορεί να μην είναι τυχαίο ότι και οι δύο παρέχουν χρηματοδότηση στο ICIJ και το OCCRP μέσω των εξαιρετικά αμφιλεγόμενων «φιλανθρωπικών» επιχειρήσεων της «Φωτεινής» και «Ανοικτής Κοινωνίας».

Η ονομαστική αναφορά των χρηματοδοτών του OCCRP προσφέρει και άλλους λόγους ανησυχίας – μεταξύ αυτών είναι το Εθνικό Δόγμα για τη Δημοκρατία και η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών, τα οποία χρησιμεύουν και τα δύο για την προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, και έχουν εμπλακεί σε πολυάριθμες στρατιωτικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις πληροφοριών για την αποσταθεροποίηση και τον εκτοπισμό ξένων «εχθρικών» κυβερνήσεων από την ίδρυσή τους. Επιπλέον, όμως, υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις ότι το ίδιο το OCCRP δημιουργήθηκε από την Ουάσιγκτον για αυτόν ακριβώς τον σκοπό. « Η ανθρωπιστική οργάνωση» USAID ήταν το «εργαλείο κλειδί» της Ουάσιγκτον στην υπονόμευση της κυβέρνησης τους Βενεζουέλας, αποκάλυψε επίσημη επιθεώρηση.

Τον Ιούνιο,  συγκλήθηκε συνέντευξη Τύπου του Λευκού Οίκου με θέμα «την καταπολέμηση της διαφθοράς». Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ένας ανώνυμος «ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος» ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα θέσει «τη δεινή θέση κατά της διαφθοράς στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής της» και θέλησε να «δώσει προτεραιότητα σε αυτό το έργο σε όλους τους τομείς».

Συνέχισαν να δηλώνουν τις ακριβείς διαστάσεις αυτής της ώθησης κατά της διαφθοράς (παρέμειναν να γνωστοποιηθούν), αλλά αναμενόταν ότι «συστατικά της κοινότητας πληροφοριών», συμπεριλαμβανομένου του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, θα ήταν βασικοί παράγοντες σε αυτήν.

Οι δραστηριότητές τους θα συμπληρώσουν τις υπάρχουσες, τρέχουσες προσπάθειες των ΗΠΑ να «εντοπίσουν τη διαφθορά εκεί που συμβαίνει και να λάβουν τις κατάλληλες πολιτικές απαντήσεις», «ενισχύοντας άλλους παράγοντες», όπως «ερευνητές δημοσιογράφους και ερευνητικές ΜΚΟ» που λαμβάνουν ήδη υποστήριξη από την Ουάσινγκτον.

«Θα εξετάσουμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε σε αυτό το μέτωπο… Υπάρχουν γραμμές βοήθειας που έχουν ξεκινήσει [ερευνητικές] δημοσιογραφικές οργανώσεις», ανέφεραν. «Αυτό που μου έρχεται στο μυαλό πιο άμεσα είναι το OCCRP, καθώς επίσης η ξένη βοήθεια που πηγαίνει σε ΜΚΟ».

Αυτές οι διαφωτιστικές δηλώσεις, που αγνοήθηκαν εντελώς τότε από τα δυτικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, έχουν αποκτήσει ακόμη πιο απόκοσμη απήχηση υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων. Πράγματι, φαίνεται να δημιουργούν ένα σχέδιο για ακριβώς αυτό που έχει συμβεί, χάρη στο OCCRP, τον ίδιο τον οργανισμό που «ξεκίνησε» και υποστηρίζεται οικονομικά μέχρι σήμερα.

Από την πλευρά τους, τα μέσα ενημέρωσης απλώς δηλώνουν ότι , η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ)  «έλαβε» τα έγγραφα. Η τελική πηγή τους απροσδιόριστη. Ως εκ τούτου, είναι λογικό να ρωτήσετε – είναι η CIA πίσω από την κυκλοφορία των Pandora Papers;

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube