REAL TIME |

Weather Icon

Tεράστια Ευκαιρία για την Ελλάδα – ΗΑΕ και Μ. Βρετανία υπογράφουν κοινή αμυντική συμφωνία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη

Tεράστια Ευκαιρία για την Ελλάδα – ΗΑΕ και Μ. Βρετανία υπογράφουν κοινή αμυντική συμφωνία με βάση την τεχνητή νοημοσύνη

Xωριανόπουλος Άγγελος

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ηνωμένο Βασίλειο υπέγραψαν πρόσφατα ένα μνημόνιο κατανόησης/συνεργασίας σχετικά με την ανάπτυξη και οπλοποίηση τεχνητής νοημοσύνης το οποίο θα συμβάλει στην μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ τω κρατών αλλά και στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων. Tο Οικονομικό Συμβούλιο Tawazun των ΗΑΕ υπέγραψε υπόμνημα με το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση της συνεργασίας στην έρευνα και ανάπτυξη που σχετίζεται με την άμυνα.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, ο Mohamed bin Zayed, ο πρίγκιπας του Άμπου Ντάμπι και αναπληρωτής ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στο Ηνωμένο Βασίλειο, ξεκινώντας την «Εταιρική Σχέση για το Μέλλον» μεταξύ των δύο εθνών.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο προσβλέπει σε περαιτέρω συνεργασία με την Προεδρική Φρουρά των ΗΑΕ μέσω της συμμετοχής του Ηνωμένου Βασιλείου στο Advanced Tactical Leadership Course, με αεροσκάφη του Ηνωμένου Βασιλείου από την Carrier Strike Group», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε μετά τη συνάντηση. «Και οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει ισχυρότερους βιομηχανικούς δεσμούς μέσω συνεργασίας στην άμυνα και την ασφάλεια. Αυτό περιλαμβάνει εξελιγμένες σχέσεις, συμπεριλαμβανομένου του Οικονομικού Συμβουλίου Tawazun και του Ομίλου EDGE. Οι ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να υποστηρίξουν αυτές τις αναδυόμενες και μελλοντικές συνεργασίες, προκειμένου να προωθήσουν την ευημερία, ενισχύοντας παράλληλα τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και για τους δύο ».

Μετά την υπογραφή, ο Al Hosani δήλωσε σε δήλωσή του ότι το μνημόνιο «βασίζεται στους αυξανόμενους στρατηγικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου για την ενίσχυση των δεσμών στον τομέα της βιομηχανίας της άμυνας και της ασφάλειας αλλά και στον εντοπισμό νέων ευκαιριών για εμπορική συνεργασία. “

Τα εμπλεκόμενα μέρη της συμφωνίας θα επικεντρωθούν σε τέσσερις τομείς:

  • Ευθυγράμμιση υφιστάμενων προγραμμάτων Έρευνας και Ανάπτυξης.
  • Ευθυγράμμιση των αλυσίδων εφοδιασμού.
  • Συντήρηση, επισκευή και λειτουργίες κοινών συστημάτων.
  • Συνεργασία στον τομέα των αλυσίδων εφοδιασμού.

Ας ελπίσουμε η Αμυντική Συμφωνία που θα υπεγραφή μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου να λειτουργήσει συνεργατικά με την Συμφωνία Ελλάδας-ΗΑΕ και ενταχθεί η χώρα μας σε κοινά προγράμματα σαν τα προαναφερθέντα.

Πρωτεύον κοινός παρονομαστής της προαναφερθείσας ριζοσπαστικής Συμφωνίας με την Συμφωνία AUKUS είναι η σύσφιξη του Αγγλοσαξωνικού Δακτυλίου του Ρίμλαντ στο Νότιο Υποσύστημα της Ευρασίας και ο ενισχυμένος ρόλος της Μεγάλης Βρετανίας στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω της Σκληρής Ισχύος.

Δευτερεύον και σημαντικότερος (κατ’εμέ) κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο συμφωνιών είναι η συμπαραγωγή οπλικών συστημάτων με OΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ, big data, σύντηξη δεδομένων αλλά και κοινή αντίληψη περί του ενισχυμένου ρόλου της ”μερικής αυτοματοποίησης του πολέμου”. Οι δύο αυτοί ”Κοινοί Παρονομαστές” δύναται να λειτουργήσουν ως παράδειγμα οικοδόμησης γεωστρατηγικών σχέσεων μεταξύ του ΥΠΕΞ κ της Μ. Βρετανίας αλλά κ των ΗΑΕ με τα οποία διατηρούμε επίσημη Αμυντική Συμφωνία. Η αυτοματοποίηση μέρους της Πολεμικής Διαδικασίας είναι το μέλλον. 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube