Weather Icon

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις καινούργιες κορβέτες

Σκληρές διαπραγματεύσεις για τις καινούργιες κορβέτες

Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζονται για να δώσουν μια ακόμη νικηφόρα ναυμαχία και να κλείσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση του Στόλου με μικρότερα αλλά εξίσου απαραίτητα πλοία.

‘’Κάντο όπως στις Βelharra.’’ Αυτή φαίνεται ότι είναι η τακτική την οποία θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα το Πολεμικό Ναυτικό σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη διαπραγμάτευση που γίνεται για τις καινούργιες κορβέτες του Στόλου.

Με ‘’ούριο άνεμο στα πανιά του’’ έπειτα από την μεγάλη συμφωνία για την απόκτηση τριών Γαλλικών φρεγατών και με option για ακόμη μία οι Επιτελείς του Πολεμικού Ναυτικού ετοιμάζονται για να δώσουν μια ακόμη νικηφόρα ναυμαχία και να κλείσουν την καλύτερη δυνατή συμφωνία για την περαιτέρω ενίσχυση του Στόλου με μικρότερα αλλά εξίσου απαραίτητα πλοία.

Στα χέρια τους έχουν ήδη τουλάχιστον τρία ισχυρά διαπραγματευτικά ‘’όπλα’’. Είναι το σημαντικό ποσό που ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ, η δελεαστική πρόταση των Γάλλων για τις Gowind αλλά και το γεγονός ότι ήδη έχουν κλείσει το ζήτημα των φρεγατών με την συμφωνία για τις Belharra. Τη φρεγάτα δηλαδή την οποία είχαν εδώ και αρκετό καιρό θέσει στην κορυφή των προτιμήσεων τους, όπως άλλωστε αποκάλυψε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός που έκανε λόγο για τον διακαή πόθο του Πολεμικού Ναυτικού. Η συμφωνία που θα αγγίξει σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες τα 2,9 δισ. για τρεις ψηφιακές Belharra με την μέγιστη διαμόρφωση όπως επιθυμούσε από την αρχή το ΠΝ απέδειξε ότι η διαπραγμάτευση που έγινε όλο αυτό το διάστημα απέδωσε καρπούς. Το κόστος για κάθε πλοίο έπεσε κάτω από το ένα δισ. συμπεριλαμβανομένου του οπλισμού και μάλιστα με αποθέματα βλημάτων μαζί με την πλήρη υποστήριξη για τουλάχιστον τρία χρόνια. Και με παράδοση δύο πλοίων μέσα στο 2025 ενώ του τρίτου το 2026.

Ισχυρό πλεονέκτημα για τις κορβέτες εξακολουθεί φυσικά να έχει η Γαλλική πρόταση για τρεις συν μια Gowind με κόστος περίπου στα 400 εκ για κάθε Μονάδα με πλήρη οπλισμό αλλά και την υποστήριξη όπως ακριβώς συμφωνήθηκε για τις Belharra. Όμως το Πολεμικό Ναυτικό ούτε αυτή τη φορά πρόκειται να βιαστεί και επιλέγει να ‘’χάσει’’ λίγους μήνες ακολουθώντας την ίδια λογική. Άλλωστε τα 5 δισ. που αφορούν το συνολικό μπάτζετ που έχει στη διάθεσή του είναι ένα τεράστιο για τα Ελληνικά δημοσιονομικά δεδομένα ποσό και στόχος είναι να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο.

‘’Όσα περισσότερα μπορούμε θα προσπαθήσουμε να επιτύχουμε και σε αυτή τη διαπραγμάτευση’’ διαμηνύουν όσοι έχουν επιφορτιστεί να φέρουν σε πέρας και αυτή τη ‘’ναυμαχία’’. Ήδη ενδιαφέρον για τις νέες κορβέτες φέρονται να έχουν εκδηλώσει και άλλες εταιρείες πλην την ‘’NavalGroup’’ οι οποίες και εξετάζονται από το Πολεμικό Ναυτικό.

Όμως προτεραιότητα παραμένουν οι κορβέτες Gowind με τους Επιτελείς του Στόλου να διαπραγματεύονται τη μέγιστη δυνατή λύση η οποία μπορεί να αφορά είτε μεγαλύτερο πλοίο από την Gowind 2500, είτε περαιτέρω μείωση του κόστους και κατά συνέπεια περισσότερα πλοία, είτε ακόμη πιο ισχυρό εξοπλισμό και οπλισμό. Στην εξίσωση υπάρχει πάντα ως ζητούμενο η εμπλοκή Ελληνικών ναυπηγείων αλλά και η συμφωνία για μεταφορά των Blueprints, της τεχνογνωσίας δηλαδή προκειμένου η Ελλάδα και το Πολεμικό Ναυτικό να μπορούν να κατασκευάζουν στο μέλλον τις κορβέτες Gowind για τις ανάγκες του Στόλου όπως ακριβώς τις πυραυλακάτους Vosper. Βήμα-βήμα ‘’χτίζεται’’ ο Στόλος ώστε να κυριαρχήσει έναντι της Τουρκίας τις επόμενες δεκαετίες.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube