Weather Icon

Σε διαρκές βέρτιγκο ο Ερντογάν: Πώς αποκλιμακώθηκε η κρίση με τους πρεσβευτές, το παρασκήνιο – Οι φήμες για παραίτηση Τσαβούσογλου

Σε διαρκές βέρτιγκο ο Ερντογάν: Πώς αποκλιμακώθηκε η κρίση με τους πρεσβευτές, το παρασκήνιο – Οι φήμες για παραίτηση Τσαβούσογλου

Σε αναδίπλωση, που έχει εξοργίσει την τουρκική αντιπολίτευση, αναγκάστηκε να προχωρήσει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα των απελάσεων των δέκα πρεσβευτών της Δύσης. Εν τω μεταξύ, τον Τούρκο πρόεδρο ήρθαν να εκνευρίσουν και οι φήμες για παραίτηση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ η κλιμακούμενη τουρκική ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας.

Η αποκλιμάκωση στο θέμα των πρέσβεων ήταν αποτέλεσμα διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και των πρεσβειών, καθώς βρέθηκε η φόρμουλα που θα εμπόδιζε στο «παρά πέντε» την πολιτική ρήξη με αφορμή τη δημόσια παρέμβαση των δέκα στην υπόθεση του φυλακισμένου Οσμάν Καβαλά.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, οι 10 πρέσβεις προχώρησαν σε κοινή δήλωση –την οποία δημοσίευσαν στο Τwitter– υπογραμμίζοντας ότι σέβονται τη διεθνή σύμβαση για το διπλωματικό πρωτόκολλο, ιδίως αναφορικά με τη μη ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της φιλοξενούσας χώρα. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το ζήτημα αυτό ανέφερε: «Με τη σημερινή δήλωση, υπήρξε υποχώρηση από το λάθος των πρεσβευτών. Δήλωσαν πως σέβονται τη Δικαιοσύνη μας. Πιστεύουμε πως από εδώ και πέρα θα είναι πιο προσεκτικοί. Οποιος δεν σέβεται την ανεξαρτησία και τις ευαισθησίες του τουρκικού λαού –όποια ιδιότητα κι αν έχει– δεν θα έχει θέση στη χώρα μας».

Ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως στόχος του «δεν είναι η δημιουργία κρίσης, αλλά η υπεράσπιση των δικαιωμάτων και της υπερηφάνειας της Τουρκίας». Στο άκουσμα της θετικής είδησης, σταθεροποιήθηκε η ισοτιμία δολαρίου/λίρας.

Τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως αξιωματούχοι και τεχνοκράτες είχαν προσπαθήσει να εξηγήσουν στην προεδρία τις επιπτώσεις που θα είχε η ρήξη και στην τουρκική οικονομία, αλλά και στη διεθνή θέση της Τουρκίας.

Σημαντικό ρόλο στην αποκλιμάκωση θεωρείται πως διαδραμάτισε και η επικείμενη συμμετοχή του κ. Ερντογάν στη σύνοδο του G20, που θα διεξαχθεί στο τέλος αυτής της εβδομάδας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας σχεδιάζει να συναντηθεί με πολλούς ηγέτες, όπως και με τον Τζο Μπάιντεν, και σε περίπτωση συνέχισης της κρίσης δεν θα ήταν εφικτή οποιαδήποτε συνάντηση.

Υπενθυμίζεται ότι η κρίση ξέσπασε όταν στις 18 Οκτωβρίου –με κοινή τους δήλωση– οι πρέσβεις Καναδά, Δανίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ολλανδίας, Νορβηγίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Νέας Ζηλανδίας και ΗΠΑ είχαν καλέσει σε μια «δίκαιη και ταχεία» επίλυση της υπόθεσης του επιχειρηματία και ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Οσμάν Καβαλά και είχαν ζητήσει την άμεση αποφυλάκισή του, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το σίγουρο είναι πως τόσο η Άγκυρα όσο και οι δέκα χώρες, αναζήτησαν μια μέση λύση προκειμένου να μην υπάρξει μεταξύ τους ρήξη που θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα

Οι απειλές Τσαβούσογλου με παραίτηση και η οργή Ερντογάν
«Φωτιά» στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας ήρθε να βάλει και το δημοσίευμα της Deutsche Welle, που ανέφερε ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απείλησε τον Ερντογάν με παραίτηση, σε περίπτωση απέλασης των δέκα πρέσβεων.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ο κ. Τσαβούσογλου -ο οποίος βρισκόταν στη Νότια Κορέα το Σάββατο, όταν ο κ. Ερντογάν ανακοίνωσε πως έδωσε εντολή να κηρυχθούν «ανεπιθύμητα πρόσωπα» οι 10 πρέσβεις– φέρεται να ζήτησε να συζητήσει κατ’ ιδίαν το ζήτημα με τον Τούρκο πρόεδρο, μετά την επιστροφή του από τη Νότια Κορέα.

«Εάν οι πρέσβεις χαρακτηριστούν persona non grata, θα αναγκαστώ να αφήσω το υπουργείο», φέρεται να είπε ο κ. Τσαβούσογλου στον κ. Ερντογάν, με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντά -σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα- ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο επικεφαλής επικοινωνίας της προεδρίας της Τουρκίας, Φαχτερίν Αλτούν, δήλωσε ότι ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας διέψευσε ότι τέθηκε θέμα παραίτησής του και καταλόγισε στη DW ότι «επιμένει σε αυτό το ψέμα».

«Εάν ο στόχος σας είναι η ενημέρωση, θα ανακαλούσατε αυτή τη δήθεν είδηση και θα ζητούσατε συγγνώμη» πρόσθεσε, καταλογίζοντας στο μέσο ότι «δηλητηριάζει» τις σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας.

ΠΗΓΗ: Infognomonpolitics.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube