REAL TIME |

Weather Icon

Rafale με F-16 και στο βάθος F-35 – Με πολλά mach η ΗΑF… στολάρουν οι κινητήρες της Τουρκικής αεροπορίας

Rafale με F-16 και στο βάθος F-35 – Με πολλά mach η ΗΑF… στολάρουν οι κινητήρες της Τουρκικής αεροπορίας

Η Ελλάδα έχει κερδίσει με το ‘’σπαθί’’ της μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου. Το ισχυρό μήνυμα της εικόνας των Ελλήνων ιπτάμενων στην ‘’αφρόκρεμα’’ των αεροπόρων.

Ως εικόνα από το μέλλον της Πολεμικής μας Αεροπορίας περιγράφουν τα ‘’γεράκια’’ της HAF όσα συμβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες στο Ισραήλ στην κορυφαία αεροπορική άσκηση ‘’Blue Flag 21’’. Στα πιο δύσκολα σενάρια αεροπορικού πολέμου τα Ελληνικά F-16 block 52+ adv από την 336 Πολεμική Μοίρα ‘’ΟΛΥΜΠΟΣ’’ πέταξαν μαζί αλλά και απέναντι τόσο  με τα Rafale-το νέο απόκτημα της ΠΑ- όσο και με τα Ισραηλινά και Ιταλικά μαχητικά 5ης γενιάς F-35 τα οποία λαμβάνουν μέρος στην άσκηση.

Οι Έλληνες ιπτάμενοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να πετάξουν σε σχηματισμούς στους οποίους συμμετείχαν τόσο οι Γαλλικές ‘’ριπές’’ όσο και ο επόμενος μεγάλος στόχος της HAF, το Stealth μαχητικό που αποτελεί όπως έχει κατ’ επανάληψη τονίσει η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας το μεγάλο βήμα για τα Ελληνικά ‘’φτερά’’ τα επόμενα χρόνια. Βήμα το οποίο θα αποτελέσει την επισφράγιση της απόλυτης κυριαρχίας της HAF στην περιοχή και θα ακολουθήσει την αναβάθμιση των F-16 σε διαμόρφωση Viper αλλά και την απόκτηση των Rafale. 

Παρά το γεγονός ότι όλοι οι χρήστες των F-35 κρατούν καλά κρυμμένα τα ‘’μυστικά’’ των Stealth μαχητικών-εξαίρεση φυσικά δεν θα μπορούσε να είναι Ισραήλ και Ιταλία– οι Έλληνες ιπτάμενοι είχαν για μία ακόμη φορά την ευκαιρία να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα από την άσκηση. Τόσο για τις δυνατότητες των F-35 όσο και για τον τρόπο που συνεργάζονται με μαχητικά της γενιάς των Rafale αλλά και των αναβαθμισμένων F-16.

Kαι ναι μεν οι πληροφορίες που προκύπτουν από την ‘’Blue Flag 21’’ κάνουν λόγο για μια ακόμα εντυπωσιακή ‘’εμφάνιση’’ των Ελληνικών ‘’γερακιών’’ ειδικά στον ‘’Air to Air’’ πόλεμο ειδικά απέναντι σε μαχητικά όπως τα F-16 , τα Mirage και τα Eurofighter ωστόσο Rafale και κυρίως F-35 έδειξαν ότι αποτελούν ανώτερης γενιάς αεροσκάφη. Kαι κατά συνέπεια όποια αεροπορία καταφέρει να έχει έναν τέτοιο συνδυασμό μαχητικών στο οπλοστάσιό της ταυτόχρονα αποκτά δυνατότητα μη αναστρέψιμης αεροπορικής υπεροχής. Αυτό δηλαδή που επιδιώκει να κατακτήσει τα επόμενα χρόνια η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Συνδυασμός ‘’ανίκητος’’ όπως τον  χαρακτηρίζουν οι Επιτελείς της HAF και γι΄αυτό αποτελεί και το ζητούμενο στον σχεδιασμό της.  

Η παρουσία του ‘’πρώτου γερακιού’’ της Πολεμικής μας Αεροπορίας Αντιπτέραρχου Γεώργιου Μπλιούμη στο Ισραήλ και στηn Αεροπορική Βάση Ovda επισφραγίζει την ηχηρή παρουσία της HAF στη μεγάλη αεροπορική άσκηση ‘’Blue Flag 21’’. Με την Ελλάδα να έχει κερδίσει με το ‘’σπαθί’’ της μια θέση ανάμεσα στις κορυφαίες πολεμικές αεροπορίες του κόσμου. Και μόνο η εικόνα των Ελληνικών F-16 δίπλα στα ισχυρότερα μαχητικά, η εικόνα των Ελλήνων ιπτάμενων στην ‘’αφρόκρεμα’’ των αεροπόρων παγκοσμίως αρκεί για να γίνει αντιληπτή η παγκόσμια αναγνώριση.

 Η Ελλάδα κατάφερε να ‘’χτίσει’’ τα τελευταία χρόνια μια σχέση εμπιστοσύνης με το Ισραήλ και η HAF να αποτελεί  την αεροπορία που εμπιστεύονται οι Ισραηλινοί όλο και περισσότερο. Άλλωστε και η εντυπωσιακή παρουσία της IAF στον περασμένο ‘’ΗΝΙΟΧΟ’’ δεν ήταν τυχαία. Πάντως πέρα από τις άριστες σχέσεις Αθήνας και Τελ Αβίβ σε στρατιωτικό επίπεδο αξίζει να τονιστεί και η σημαντική προσπάθεια που καταβάλει στο Ισραήλ ο εξαιρετικός διπλωμάτης ,Έλληνας πρεσβευτής Κυριάκος Λουκάκης ο οποίος μάλιστα βρέθηκε στην Αεροπορική Βάση Ovda δίπλα στον Αρχηγό της Πολεμικής μας Αεροπορίας και στους Έλληνες ιπτάμενους και τεχνικούς.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube