Weather Icon

Πώς η Τουρκία στρατολογεί κατασκόπους σε φτωχές χώρες της Αφρικής

Πώς η Τουρκία στρατολογεί κατασκόπους σε φτωχές χώρες της Αφρικής

Τουρκία: Αποκαλύψεις για τη δράση οργανισμών που προωθούν την ατζέντα της Άγκυρας σε υποανάπτυκτες χώρες, έκανε η πλατφόρμα Nordic Monitor.

Σύμφωνα με την έρευνα, σε διμερείς συμφωνίες με τις χώρες αυτές, η Τουρκία τοποθετεί ρήτρες οι οποίες παρέχουν οικονομικά και διπλωματικά προνόμια στους υπαλλήλους υπηρεσιών, που προωθούν την ισλαμική ατζέντα και την εικόνα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο εξωτερικό.

Μία από αυτές της υπηρεσίες είναι η  Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (ΤΙΚΑ), μια κρατική δομή που στόχος της είναι να αναβαθμίσει την εικόνα του Τούρκου προέδρου στις φτωχές μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής. Η ΤΙΚΑ, όπως υποστηρίζουν τα έγγραφα που παρουσιάζει το Nordic Monitor, δείχνει να αντιμετωπίζεται ως επίσημη διπλωματική αρχή σε ορισμένες διμερείς συμφωνίες, όπως σε αυτή με τη Σομαλία.

Πρόκειται για έναν οργανισμό που συχνά προβάλλεται ως το «μακρύ χέρι» του Ερντογάν στο εξωτερικό.

Παλαιότερα η ίδια πλατφόρμα είχε προβεί σε αποκαλύψεις για τον τρόπο με τον οποίο η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών στρατολογεί κατασκόπους μέσω της ΤΙΚΑ, καθώς στις τάξεις της υπάρχουν αρκετά στελέχη της ΜΙΤ.

Άλλες παρόμοιες κρατικές οργανώσεις είναι η Προεδρία για τους Τούρκους του Εξωτερικού και η Υπηρεσία Συγγενών Κοινοτήτων της Διασποράς (YTB). Οι υποψήφιοι πράκτορες αρχικά στρατολογούνται από αυτές τις υπηρεσίες και εφόσον αξιολογηθούν ως χρήσιμοι, προσλαμβάνονται ως μόνιμοι από τη μαμά-υπηρεσία ΜΙΤ.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε αποκαλυφθεί ότι η ΤΙΚΑ χρηματοδότησε μέλη της Χαμάς στην Παλαιστίνη, ενώ τα έγγραφα που ήρθαν πρόσφατα στη δημοσιότητα καταδεικνύουν τη συστηματική υπερτιμολόγηση έργων, ώστε τα χρήματα να διατεθούν για τις υπόγειες επιχειρήσεις της Τουρκίας στο εξωτερικό.

Πηγή: Nordic Monitor

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube