REAL TIME |

Weather Icon

Πνέει ούριος άνεμος για τα ελληνικά συμφέροντα

Πνέει ούριος άνεμος για τα ελληνικά συμφέροντα

Ιωάννης Μάζης: Η Γαλλία είναι το κλειδί για την Ελλάδα! Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά θετική συγκυρία. Πνέει ούριος άνεμος για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στην αναπροσαρμογή της αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην περιοχή με την ελληνογαλλική συμφωνια, την προμήθεια των φρεγατών Belharra και τη ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αναφέρθηκε ο Ιωάννης Μάζης.

Αιφνιδιασμός Γαλλίας με τη σύμπτυξη πυρηνικού άξονας του Ειρηνικού, ο γνωστός AUKUS και τη μείωση της γαλλικής επιρροής στην περιοχή.

Αυτό οδήγησε τη γαλλική διπλωματία να αναζητήσει εξισορρόπηση σε έναν χώρο, από τον οποίο οι ΗΠΑ δείχνουν, ότι επιθυμούν σε ένα ποσοστό της τάξεως τουλάχιστον του 50% να απομακρυνθούν. Διατηρώντας βέβαια ισχυρά ερείσματα.

Αυτό που θέλει να κάνει η Αμερική είναι να μην αποσυρθεί παντελώς από την περιοχή. Θέλει ισχυρή παρουσία στην περιοχή, επειδή είναι υψηλού στρατηγικού ενδιαφέροντος.

Γιατί ελέγχει τρία σημεία:

  1. Τα Δαρδανέλια
  2. Το Σουέζ
  3. Το Γιβραλτάρ

Οι ΗΠΑ δεν έχουν σκοπό να χάσουν τον έλεγχο, αλλά να τον συνδιαχειριστούν με τη Γαλλία.

Βαδίζουμε στον σωστό δρόμο. Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε όλα αυτά που παρέχει η συμφωνία. Βεβαίως και να ενισχύσουμε τη σύμβαση με όλες τις δυνάμεις μας, βοηθώντας τη Γαλλία, στη δημιουργία ενός πραγματικού Ευρωστρατού.

Το ευρωπαϊκό πνεύμα που διακατέχει τη συμφωνία είναι αυτό που μας θα μας προσδιορίσει ακόμα καλύτερα και θα μας καταστήσει την έννοια του τρίτου κράτους.

Δεν υπάρχει ευρωπαϊκός στρατός της δυναμικής της Γαλλίας.

Ανακατανομή ισχύος παρατηρείται μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και την τήξη των πάγων στον Βόρειο Ατλαντικό που δημιουργεί νέες κατανομές.

Ο αγγλοσαξονικός πυρηνικός άξων έχει σκοπό να εξισορροπήσει το δίπολο Ρωσία-Κίνα. Οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον οικονομικά σε θέση να διατηρήσουν μόνοι τους τη χωροφυλακή του διεθνούς συστήματος. Βάζουν και άλλους παίκτες στο παιχνίδι.

Η Γαλλία μετά το AUKUS επεδόθει σε πολύ μεγάλη διπλωματική δραστηριότητα, υπέρ της αναπτύξεως αμυντικών και στρατιωτικών σχέσεων με την Ινδία, κάτι που ενδιαφέρει και την Ελλάδα. Ειδικά λόγω των τεταμένων σχέσεων Ινδίας-Πακιστάν και των σχέσεων Πακιστάν-Τουρκίας.

Βρισκόμαστε σε εξαιρετικά θετική συγκυρία, η οποία δεν οφείλεται στην ελληνική διπλωματία, αλλά στην ανακατάταξη και ανακατανομή των δυνάμεων.

Από τη στιγμή που πνέει ούριος άνεμος για τα ελληνικά συμφέροντα, τα οποία συμβαδίζουν με τα γαλλικά, ας μην αφήσουμε την παραμικρή ευκαιρία, να πάει χαμένη.

Προσοχή για Ελλάδα! Πρέπει να αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με Γαλλία, Αυστρία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν κοινές απόψεις σε ζωτικά θέματα, όπως η μετανάστευση, η ευρωπαϊκή άμυνα και η παρουσία των νοτίων ευρωπαϊκών χωρών, ούτως ώστε να κερδίζει πάντα. Η Γαλλία είναι το καλύτερο κλειδί.

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης, στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες», του Λάμπρου Καλαρρύτη, στον Parapolitika901FM, στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Συντονιστείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

O Ιωάννης Μάζης είναι Καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας στο Πανεπιστήμιον Αθηνών.

Είναι Ιππότης του Τάγματος του Ακαδημαϊκού Φοίνικος της Γαλλικής Δημοκρατίας και Εταίρος της Royal Society of Arts/London-UK και μέλος του Συλλόγου Mελών (Alumni) IVP του USA Dept of State.

Έχει δημοσιεύσει είκοσι μονογραφίες (μεταξύ αυτών «Γεωπολιτική Θεωρία και Πράξη», «Θεωρία Διεθνών Σχέσεων και Γεωπολιτική στο Νεοθετικιστικό πλαίσιο», «Γεωπολιτική των Υδάτων στη Μέση Ανατολή», «Γεωπολιτική και Γεωστρατηγικές της Συριακής Κρίσεως», «Αραβικές Εξεγέρσεις») και πλήθος μελετών και επιστημονικών άρθρων.

Είναι Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Γεωπολιτική Ανάλυση, Γεωστρατηγική Σύνθεση και Σπουδές Άμυνας και Διεθνούς Ασφάλειας» και του Εργαστηρίου Γεωπολιτισμικών Αναλύσεων Μέσης Ανατολής-Τουρκίας του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επίσης, είναι διευθυντής της επώνυμης Έδρας Γεωπολιτικής «ΗΡΟΔΟΤΟΣ» του ελληνικού ΓΕΕΘΑ.

Έχει διδάξει σε πολλά ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια και υπήρξε εισηγητής, συνεργάτης και μέλος ευρωπαϊκών ινστιτούτων. Διδάσκει στις μεταπτυχιακές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube