Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Κύπρος , Τουρκία 13 Οκτωβρίου 2021

Πιο σκληρή στάση από Αγκυρα για Κυπριακό και ΑΟΖ

Πιο σκληρή στάση από Αγκυρα για Κυπριακό και ΑΟΖ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Τουρκικοί σχεδιασμοί με στόχο τη δημιουργία χάους και τετελεσμένων σε όλα τα σχετικά με την Κύπρο ζητήματα, για τα οποία η Αγκυρα έχει εμφανώς σκληρύνει τη θέση της, βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η τουρκική πλευρά δεν συναινεί για το διορισμό Ειδικού Αντιπροσώπου, ο οποίος θα λογοδοτεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξέλιξη των συνομιλιών, ενώ εμμένει και σε κυριαρχική ισότητα του ψευδοκράτους. Την ίδια ώρα ετοιμάζεται για νέες έρευνες και ενδεχόμενες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα μεγάλο τμήμα της οποίας υποστηρίζει ότι της ανήκει.

Τόσο το Κυπριακό όσο και τα επόμενα βήματα του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, βρίσκονται στην κορυφή της λίστας προτεραιοτήτων και το επόμενο διάστημα, αναλόγως των χειρισμών που θα τύχουν, κρίνονται μια σειρά από παράγοντες, όπως οι κυβερνητικοί χειρισμοί, η υπόληψη της Ε.Ε. και η στάση τρίτων χωρών, όπως η ΗΠΑ, η Ρωσία και η Βρετανία.

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα πρέπει να αναμένονται κινήσεις που θα αλλάξουν δραματικά την κατάσταση πραγμάτων. Βραχυπρόθεσμα, ως ένα βαθμό αυτό που αναμένεται να συμβεί, είναι η τελική αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών, για το διορισμό Ειδικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό. Το πρόβλημα που δημιούργησε ο Ερσίν Τατάρ με την υπαναχώρηση από τα συμφωνηθέντα της τριμερούς, μετά από εντολές της Αγκυρας, δεν επιλύθηκε και ούτε πρόκειται, αφού εμφανίζεται αδιάλλακτος και στις πιο πρόσφατες επαφές που είχε με εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Φωνές ακούγονται και στα κατεχόμενα εναντίον της πολιτικής της διχοτόμησης και των δύο κρατών που ακολουθεί ο κατοχικός ηγέτης, ωστόσο δεν αναμένει κανείς από τον Ερσίν Τατάρ ότι θα αναδιπλωθεί, ειδικά από τη στιγμή που οποιαδήποτε πράξη του λαμβάνει προηγουμένως την έγκριση – αν δεν γίνεται και καθ’ υπόδειξη – της Άγκυρας.

Η αμετακίνητη απαίτηση του, για αναγνώριση κυριαρχίας του ψευδοκράτους, για να δώσει τη συγκατάθεση του σε διορισμό Απεσταλμένου και έναρξη συνομιλιών, μοιάζει να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο σε όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό.

Μάλιστα, το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για πιέσεις που δέχεται και από τρίτους για να ενδώσει σε μια τέτοια απαίτηση, αποτελεί ενδεχόμενα και τον μεγαλύτερο κίνδυνο στην παρούσα φάση.

Την ίδια ώρα, στο άλλο πεδίο που αναμένεται να μονοπωλήσει προσεχώς το ενδιαφέρον, αυτό των θαλάσσιων ερευνών με την επανέναρξη του γεωτρητικού προγράμματος, η Άγκυρα έδειξε ήδη τις προθέσεις της με την υπόθεση του Nautical Geo, το οποίο παραμένει μέχρι σήμερα αγκυροβολημένο στη Λάρνακα και κανείς δεν είναι σε θέση να πει πότε θα ολοκληρώσει τις έρευνες που ξεκίνησε νότια της Κύπρου στο πλαίσιο των εργασιών για την κατασκευή του East Med.

Σε ότι αφορά το γεωτρητικό πρόγραμμα, η ExxonMobil ετοιμάζεται για την επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος», ενώ ΕΝΙ και TOTAL βρίσκονται στο τελικό στάδιο των σχεδιασμών τους για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Παράλληλα, οι νέες Navtex για ασκήσεις του τουρκικού πολεμικού ναυτικού εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά και οι έρευνες του Oruc Reis βόρεια της Κύπρου, συνιστούν μια επανάληψη του σκηνικού που ξαναζήσαμε στο πρόσφατο παρελθόν.

Με δεδομένο, πάντως, ότι υπάρχει καταγεγραμμένη απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, με την ανάληψη της Προεδρίας της Ε.Ε. από τη Γαλλία τον Ιανουάριο του 2022, αλλά και την αλλαγή σκυτάλης στη γερμανική Καγκελαρία, η Λευκωσία είναι αισιόδοξη, ότι το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα πείσουν όλους εντός της Ένωσης, πως ήρθε η ώρα για λήψη πραγματικών αποτρεπτικών μέτρων τερματίζοντας το φιάσκο με τις κυρώσεις και τη λογική του μαστίγιου και του καρότου έναντι της τουρκικής πειρατείας.

ΠΗΓΗ: ekirikas.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube