REAL TIME |

Weather Icon

Παρελαύνοντας για τα 61 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Παρελαύνοντας για τα 61 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ζήτω η Κυπριακή Δημοκρατία μας

Γράφει ο Λάζαρος Α. Μαύρος

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ, προχθές Παρασκευή, όπως κάθε 1η Οκτωβρίου τις τελευταίες δεκαετίες, γιόρτασε στην Κύπρο τα 61 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, με την καθιερωμένη παρέλαση των ένοπλων υπερασπιστών της, Κυπρίων και Ελλα-δικών μας, ανδρών και γυναικών, της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και των Σωμάτων Ασφαλείας, με το μέτωπο στραμμένο κατευθείαν στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο.

Στο 47ο έτος της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής των βόρειων εδαφών και πατρογονικών του εστιών, ο κυπριακός Ελληνισμός γιορτάσε κι εφέτος το μεγάλο του επίτευγμά:

– Τη διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, απέναντι στις επιθέσεις, τις μεθοδεύσεις και τα σχέδια διάλυσής της.

ΕΧΟΝΤΑΣ θεμελιωμένη γνώση και συνείδηση ότι το κυπριακό κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία, η όση ανεξαρτησία απέκτησε το 1960, υπήρξε προϊόν και αποτέλεσμα του ένδοξου ένοπλου αντι-αποικιακού απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955 – 1959 διά της οποίας, ο υπόδουλος στους Βρετανούς αποικιοκράτες κυπριακός λαός, μέσα σε άκρως αντίξοες διεθνείς συνθήκες και αντίθετα των ισχυροτέρων συμφέροντα, διεκδίκησε δυναμικά το δικαίωμα άσκησης της Αυτοδιάθεσης για την Ένωση της Κύπρου με τη μητέρα Ελλάδα.

– Γι’ αυτό στη συνείδηση του λαού πρυτανεύει κάθε 1η Οκτωβρίου ότι:

ΟΙ ΠΡΩΤΙΣΤΕΣ τιμές για την Κυπριακή Δημοκρατία, αρμόζουν στους Αθάνατους Ήρωες της ΕΟΚΑ οι οποίοι με τις δικές τους θυσίες αποτίναξαν τον βρετανικό ζυγό. Ο δικός τους ένοπλος αγώνας του 1955 – 1959 οδήγησε στον τερματισμό της βρετανικής κυριαρχίας και στην απόκτηση, έστω και κολοβής, της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ στην Κύπρο, γιορτάσε ξανά προχθές την Κυπριακή Δημοκρατία η οποία αντιστάθηκε, άντεξε, δεν διαλύθηκε, δεν στραγγαλίστηκε και δεν εξέπνευσε από τον τουρκικό βρόχο που σφικτά της είχαν επιβάλει, με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου του 1959 οι δόλιοι αποικιοκράτες.

– Άντεξε η Κυπριακή Δημοκρατία στην πολεμική επίθεση που ύπουλα εκτόξευσε εναντίον της η Τουρκία το 1963: Με όχημα και στρατηγικό προγεφύρωμα στο νησί, την τρομοκρατικά και δολοφονικά ελεγχόμενη από την ΤΜΤ και το Γραφείο Ειδικού Πολέμου της Τουρκίας, τουρκική μειονότητα του νησιού και την ένοπλη Τουρκανταρσία του 1963-64.

– ΜΕ ΕΥΓΝΩΜΟΣΥΝΗ έκτοτε ο λαός αποδίδει τιμές Αθανάτων Ηρώων σ’ Εκείνους που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι το 1963 – 64 και διέσωσαν την Κ.Δ. από την Τουρκανταρσία. Ήσαν οι πρώτοι ηρωικοί νεκροί της εθελοντικής Εθνοφρουράς και της νεοσύστατης τότε, τον Ιούνιο 1964, Εθνικής Φρουράς: Κύπριοι και Ελλαδίτες, αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, ναύτες, οπλίτες, αστυνομικοί κι εθελοντές, που έπεσαν μαχόμενοι στα πεδία των μαχών στην Ομορφίτα και στον Πενταδάκτυλο, στην Αμμόχωστο και στην Τηλλυρία, στην Πάφο και στον Λωρόβουνο, στον Άγιο Σωζόμενο και στην Ακταιωρό Φαέθων του πολεμικού μας ναυτικού.

Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ Δημοκρατία, από το 1964 στα χέρια αποκλειστικά και μόνο των Ελλήνων Κυπρίων, άντεξε, επέζησε και συνέχισε να υπάρχει – έστω και λαβωμένη από τους διχοτομικούς οχυρωμένους θύλακες των Τούρκων ενόπλων Στασιαστών της ΤΜΤ, έστω και υποσκαπτόμενη από τους εσωτερικούς διχασμούς – παγκοσμίως αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ και τους άλλους διεθνείς οργανισμούς.

ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΙΚΑ ο Ελληνισμός γιορτάζει κάθε 1η Οκτωβρίου την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία άντεξε την τραγωδία του μέγιστου εθνικού κακουργήματος που διέπραξε εναντίον της η ανθελληνική δικτατορική χούντα των Αθηνών:

– Την πισώπλατη μαχαιριά της απόσυρσης της ελλαδικής Μεραρχίας το 1967 και το αδελφοκτόνο προδοτικό χουντικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974.

– Άντεξε η Κ.Δ. την τουρκική πολεμική εισβολή του Αττίλα απ’ το 1974.

– Άντεξε τον ακρωτηριασμό και τη σκλαβιά των μισών εδαφών της.

– Άντεξε τη νέα Μικρασιατική Καταστροφή των χιλιάδων νεκρών και αγνοουμένων, των χιλιάδων εκτοπισμένων προσφύγων.

ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΙΜΗΣ, θαυμασμού κι ευγνωμοσύνης αφιερώνει ο Ελληνισμός στους Αθάνατους Ήρωες του 1974. Εκείνους που έπεσαν υπερασπίζοντας την Κ.Δ. στο χουντικό πραξικόπημα. Εκείνους που δεν λιποψύχησαν και δεν εγκατέλειψαν τις προδομένες κυπριακές Θερμοπύλες, αλλά έμειναν και πολέμησαν απέναντι στις ορδές των Τούρκων εισβολέων. Εκείνους της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ και της Α΄ Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη που σαν τους 300 Λακεδαιμονίους του Λεωνίδα και τους 700 Θεσπιείς του Δημόφιλου, παρέμειναν πολεμώντας ανδρειωμένοι και θυσιάστηκαν μαχόμενοι στις άνισες μάχες με τις υπέρτερες δυνάμεις του τουρκικού Αττίλα.

– Άντεξε και πάλι και έκτοτε η Κ.Δ. Εγκαταλελειμμένη, ακρωτηριασμένη, καθημαγμένη, με το τουρκικό πιστόλι στον κρόταφο.

– Άντεξε, αντιστέκεται και αποκρούει, με την αντιστασιακή πλειοψηφία των πολιτών της, τ’ αλλεπάλληλα σχέδια εκπόρθησης και διάλυσής της, που εξυφαίνουν οι διεθνείς θωπευτές των Τούρκων κατακτητών εναντίον της και υποκύπτοντας σύρονται να τα διαπραγματεύονται οι κατά καιρούς πολιτικές ηγεσίες της Λευκωσίας και των Αθηνών.

Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ γιορτάζοντας κι εφέτος τα 61 ήδη χρόνια της Κ.Δ. έχει πλήρη γνώση και συνείδηση ότι, με την ψήφο του, κάθε ξεχωριστός πολίτης αυτοπροσώπως, ιδιοχείρως, ευθέως, αυτοκράτωρ της δικής του προσωπικής βούλησης, για το «ΝΑΙ» και το «ΟΧΙ» στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, διέσωσε το κράτος του απ’ τις δόλιες δαγκάνες του Σχεδίου Ανάν που εγκυμονούσαν το τερατούργημα μετατροπής της μεγαλονήσου σε προτεκτοράτο της Τουρκίας.

ΜΕ ΔΙΑΡΚΗ αγωνία, εγκαρτέρηση κι ελπίδα για το μέλλον της πατρίδας και αμείωτο ζωτικού περιεχομένου ενδιαφέρον παρακολούθησε και προχθές την παρέλαση των ένοπλων υπερασπιστών της πατρίδας. Των στρατευμένων Ελλήνων της Κύπρου και της Ελλάδας, της Εθνικής Φρουράς και ΕΛΔΥΚ. Των κληρωτών, των συμβασιούχων οπλιτών, ανδρών και γυναικών, των εφέδρων κι εθνοφυλάκων, των μονίμων στελεχών του στρατού, του ναυτικού και της αεροπορίας, της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και της πολιτικής άμυνας.

– Ψάχνοντας εναγωνίως, με ποια νέα οπλικά συστήματα φρόντισαν (ή… δεν φρόντισαν) να ενδυναμώσουν οι κυβερνώντες την Αποτρεπτική Ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική απειλή στην ξηρά στην θάλασσα και στον αέρα. Ώστε να συνάδει και εμπράκτως να ενισχύσει το παράστημα, το βλέμμα, το νεύρο, την πειθαρχία και το φρόνημα όλων των ένοπλων ηλικιών, ανδρών και γυναικών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΚΔ που κάθε 1η Οκτωβρίου παρελαύνουν, με όσα όπλα και μέσα το κράτος τους εμπιστεύτηκε. Διότι επάνω τους πρωτίστως στηρίζει ο Ελληνισμός το αίσθημα ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Ισχύ Αποτροπής και την ελπίδα απελευθέρωσης των σκλαβωμένων εδαφών της.

Λάζ. Α. Μαύρος

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube