Weather Icon
Εθνική Άμυνα , Εξοπλισμοί 17 Οκτωβρίου 2021

Πανίσχυρα τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού – Τέσσερα MARK V φορτωμένα με τους «φονικούς» Ισραηλινούς SPIKE – Έρχεται με ορμή 45 κόμβων ο «ΑΓΗΝΟΡ»

Πανίσχυρα τα «βατράχια» του Πολεμικού Ναυτικού – Τέσσερα MARK V φορτωμένα με τους «φονικούς» Ισραηλινούς SPIKE – Έρχεται με ορμή 45 κόμβων ο «ΑΓΗΝΟΡ»

Σε συνεργασία με το ΓΕΣ το οποίο ήδη είχε δρομολογήσει την απόκτηση των πανίσχυρων Ισραηλινών κατευθυνόμενων πυραύλων SPIKENLOS το ΠΝ μπήκε «σφήνα» στο πρόγραμμα με στόχο να εξοπλίσει με τα «φονικά» Ισραηλινά όπλα τόσο τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V όσο και τις τέσσερις κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ».

Τα τέσσερα σκάφη ήταν ουσιαστικά «γυμνά» τόσο σε οπλισμό όσο και σε επικοινωνίες-βοηθήματα ναυτιλίας ενώ και οι κινητήρες τους έχρηζαν εκτεταμένης συντήρησης. Διατέθηκαν μεν δωρεάν στο Πολεμικό Ναυτικό ως πλεονάζον υλικό μέσω του προγράμματος EDA(Excess DefenceArticles) ωστόσο τα τεχνικά συνεργεία του Στόλου ήταν αυτά που τα μετέτρεψαν σε πλήρως επιχειρησιακά «εργαλεία» τα οποία εκτινάσσουν τις δυνατότητες των βατραχανθρώπων.

Και μόλις πριν από ένα μήνα το Πολεμικό Ναυτικό προχώρησε στην κίνηση «ματ». Σε συνεργασία με το ΓΕΣ το οποίο ήδη είχε δρομολογήσει την απόκτηση των πανίσχυρων Ισραηλινών κατευθυνόμενων πυραύλων SPIKENLOS το ΠΝ μπήκε «σφήνα» στο πρόγραμμα με στόχο να εξοπλίσει με τα «φονικά» Ισραηλινά όπλα τόσο τα τέσσερα Σκάφη Ανορθόδοξου Πολέμου MARK V όσο και τις τέσσερις κανονιοφόρους κλάσης «ΜΑΧΗΤΗΣ».

Ήδη τα Στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού είχαν σπεύσει να επισκεφθούν το Ισραήλ και να κάνουν «αυτοψία» στους SPIKEτους οποίους χρησιμοποιεί το πολεμικό ναυτικό της χώρας. Οι έμπειροι αξιωματικοί άναψαν το «πράσινο» φως για την απόκτηση των πυραύλων, το πρόγραμμα συμφωνήθηκε και ήρθε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής για να εγκριθεί μαζί με τους SPIKE NLOS του Στρατού Ξηράς.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στα τέσσερα ΣΑΠ MARK V θα τοποθετηθούν ισάριθμοι εκτοξευτές των πυραύλων SPIKE ER οι οποίοι αποτελούν την «light» έκδοση των SPIKE NLOS. Ένας τετραπλός εκτοξευτής SPIKE ER θα τοποθετηθεί στο πίσω μέρος κάθε MARK V.Ουσιαστικά κάθε σκάφος θα έχει στη διάθεσή του τέσσερις πυραύλους SPIKE ER με δραστικό βεληνεκές που αγγίζει τα 10χλμ. Οι πύραυλοι θα κατευθύνονται από μια μικρή κονσόλα η οποία θα τοποθετηθεί στον χώρο διακυβέρνησης του ΜARK V και την ευθύνη για κάθε βολή θα έχει ειδικά εκπαιδευμένο Στέλεχος μέλος του πληρώματος.

Με ταχύτητα που μπορεί να ξεπεράσει υπό προυποθέσεις ακόμα και τα 60 ναυτικά μίλια, μήκος 25 μέτρα, πλάτος 5,25 μέτρα αλλά και με δυνατότητα μεταφοράς 16 κομάντος Ειδικών Επιχειρήσεων κάθε MARK V θα αποτελέσει ένα πανίσχυρο όπλο για κάθε επιχείρηση Ανορθόδοξου Πολέμου στη θάλασσα και όχι μόνο. Με τους τέσσερις SPIKE ER στο οπλοστάσιό του αποκτά νέο ρόλο σε επιχειρήσεις κρούσης απέναντι ακόμα και σε μεγαλύτερα πλοία ή σε στόχους στο έδαφος όπως σε ναυτικές βάσεις και λιμάνια.

Την ίδια ώρα διάχυτη είναι η αισιοδοξία για το εγχώριας σχεδίασης και κατασκευής σκάφος Ειδικών Επιχειρήσεων «ΑΓΗΝΟΡ». Κατασκευάστηκε από τα Ελληνικά Ναυπηγεία και τις επόμενες εβδομάδες ολοκληρώνονται σύμφωνα με πληροφορίες οι δοκιμές στη θάλασσα πριν παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό. Με εκτόπισμα 22 τόνους και μήκος 18 μέτρα ο «ΑΓΗΝΟΡ» μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα άνω των 45 κόμβων. Το πρωτότυπο κατασκευάστηκε με κονδύλια του ΠΝ και πρόκειται να ενταχθεί και αυτό στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών και στον Στόλο των Σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου. Με το επόμενο βήμα να είναι η μαζική κατασκευή του σκάφους.

ΠΗΓΗ: Newpost.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube