Weather Icon

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το άνοιγμα των συνόρων Αρμενίας-Τουρκίας! Έτοιμος να συναντήσει τον Αλίεφ ο Πασινιάν

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το άνοιγμα των συνόρων Αρμενίας-Τουρκίας! Έτοιμος να συναντήσει τον Αλίεφ ο Πασινιάν

Αρμενία – Αζερμπαϊτζάν: Οι ηγέτες των δύο χωρών, Νικόλ Πασινιάν και Ιλχάμ Αλίεφ δηλώνουν έτοιμοι για συνάντηση. Ο διάδρομος που θα ενώνει Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν.

Έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ είναι ο Αρμένιος πρωθυπουργός, Νικόλ Πασινιάν, όπως είπε ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας, Αρμέν Γκριγκοριάν σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση την Παρασκευή 1 Οκτωβρίου.

«Έχουμε εκφράσει την ετοιμότητά μας να συναντηθεί με το Αζέρο πρόεδρο και να έχει συζητήσεις. Αν υπάρχει θέληση από την πλευρά του Αλίεφ, ελπίζουμε οι συζητήσεις να πραγματοποιηθούν με την ομάδα του Μίνσκ του ΟΑΣΕ στο κοντινό μέλλον», είπε ο Γκριγκοριάν.

Σύμφωνα με αυτόν, η σύρραξη δεν έχει λυθεί, όπως αποδείχτηκε σε προγραμματισμένο ταξίδι στην περιοχή από τους συμπροέδρους της ομάδας του Μινσκ. Ο Γκριγκοριάν σημείωσε, ότι όλα τα στοιχεία της σύγκρουσης πρέπει να διευθετηθούν.

Σημειωτέον, ότι ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ σημείωσε στο France24 στα τέλη του Σεπτέμβρη, ότι αν οι μεσολαβητές της ομάδας του Μινσκ του ΟΑΣΕ (Γαλλία, ΗΠΑ, Ρωσία) οργανώσουν συνάντηση με τον Αρμένιο πρωθυπουργό, Νικόλ Πασινιάν, δεν θα είχε ενστάσεις.

Ο διάδρομος μέσω Αρμενίας

Στο μεταξύ ο Γκριγκοριάν αναφέρθηκε στα σενάρια δημιουργίας διαδρόμου μέσω Αρμενίας που να ενώνει το Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν. Πρόκειται για τον φημολογούμενο διάδρομο του Σιουνίκ, τον οποίο επικαλείται η αζερική πλευρά σε πολλές περιπτώσεις. Ο γραμματέας του εθνικού συμβουλίου ασφαλείας είπε, ότι κανένας διάδρομος άλλης χώρας δεν μπορεί να υπάρχει σε αρμενική περιοχή.

Ωστόσο δεν διέψευσε μελλοντικά να ανοιχθεί τέτοια οδική αρτηρία! Με μία προϊπόθεση! «Διάδρομοι και δρόμοι μπορεί να ανοιχθούν, αλλά μόνο αν η Δημοκρατία της Αρμενίας έχει τον κυρίαρχο έλεγχο».

«Μπορεί να ανοιχθούν δρόμοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το Αζερμπαίτζάν ή να ενώνει την Τουρκία με το Αζερμπαϊτζάν. Τέτοια επιλογή είναι πιθανή», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Γκριγκοριάν που υπογράμμισε την ανάγκη για διάλογο, επισημαίνοντας, ότι μέχρι στιγμής έχει συμφωνηθεί να ανοίξουν οι επικοινωνίες μεταφορών στην περιοχή.

Ο Γκριγκοριάν πρόσθεσε, ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα των διαδρόμων από τους υπηρεσιακούς πρωθυπουργός της Αρμενίας, της Ρωσίας και του Αζερμπαϊτζάν, οι οποίοι είναι μέλη ομάδας εργασίας που αναζητά να αναοίξει ξανά οι επικοινωνίες μεταφορών στην περιοχή του Νότιου Καύκασου.

«Είμαστε πιο διατεθειμένοι στην αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών, ειδικά της σιδηροδρομικής γραμμής Ερεβάν-Τυφλίδα-Μπακού-Ρωσία, όπως της σιδηροδρομικής γραμμής Ερεβάν-Ναχιτσεβάν-Τζούλδα, όπου δεν υπάρχει καν ανάγκη για επένδυση. Μόνο ένα μικρό μέρος της, μήκους ενός χιλιομέτρου, διαδρομής ανάμεσα σε Αρμενία και Ναχιτσεβάν απομένει να κατασκευαστεί εκεί», είπε ο Γκιγκοριάν, ο οποίος συμπλήρωσε, ότι το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να χρησιμοποιεί δρόμους της Αρμενίας.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το άνοιγμα των συνόρων με την Τουρκία

Ο Ουζρά Ζέγια,Υφυπουργός Πολιτικής Ασφάλειας, Δημοκρατίας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών, είπε, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις διπλωματικές προσπάθειες για το άνοιγμα των συνόρων ανάμεσα σε Αρμενία και Τουρκία και την ανάπτυξη οικονομικών δεσμών στον Νότιο Καύκασο.

Η τοποθέτηση του Ζέγια έγινε κατά τη διάρκεια δεξίωσης στην αρμενική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον, για την 30η επέτειο της Αρμενικής Ανεξαρτησίας, όπως αναφέρει το «Voice of America».

Ο διπλωμάτης αναφέρθηκε στη σύγκρουση του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στην επίτευξη ειρηνικής, συνολικής και σταθερής επίλυσης του θέματος. Τόνισε την ανάγκη επίλυσης όλων των προβλημάτων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και σχετίζονται με τη σύγκρουση.

Ο υφυπουργός είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Αρμενίας να οικοδομήσει δημοκρατικούς θεσμούς, να καταπολεμήσει τη διαφθορά και να προωθήσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε την στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση αμερόληπτης και ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube