REAL TIME |

Weather Icon
ΗΠΑ , Ισραήλ 27 Οκτωβρίου 2021

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τους προγραμματισμένους ισραηλινούς εποικισμούς

Οι ΗΠΑ «ανησυχούν βαθιά» για τους προγραμματισμένους ισραηλινούς εποικισμούς

Αλλαγή στάσης των ΗΠΑ στο θέμα του επικισμού της Δυτικής Όχθης από το Ισραήλ, μετά από πολλά χρόνια

Για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών εξέφρασε «μεγάλη ανησυχία» για την ανέγερση 1300 νέων κατοικιών εποίκων από το Ισραήλ στη Δυτική Οχθη. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με ανακοίνωσή του ,επέκρινε δριμύτατα τη συνεχιζόμενη κατασκευή οικισμών από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. «Είμαστε σθεναρά αντίθετοι στην επέκταση των οικισμών», τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημειώνοντας ότι «αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις προσπάθειες μείωσης των εντάσεων και επηρεάζει την προοπτική λύσης δύο κρατών».

«Ανησυχούμε βαθιά για τα σχέδια της ισραηλινής κυβέρνησης να προωθήσει χιλιάδες οικιστικές μονάδες αύριο, Τετάρτη, πολλές από αυτές βαθιά στη Δυτική Όχθη», πρόσθεσε ο Πράις σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Πράις εξέφρασε ανησυχία για τη δημοσίευση διαγωνισμών την Κυριακή για 1.300 μονάδες οικισμού σε αρκετούς οικισμούς της Δυτικής Όχθης. Αακοίνωσε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα συζητήσει τα σχέδια εποικισμού με Ισραηλινούς αξιωματούχους κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που οι ΗΠΑ ασκούν δημόσια και σκληρή κριτική στην ισραηλινή πολιτική εποικισμών, καθώς ο πρόεδρος  Τζο Μπάιντεν διαφοροποιείται από τη στάση του προκατόχου του Ντόναλντ Τραμπ. 

Αφορμή για την κριτική από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης ότι θα συνεχίσει την επέκταση των οικισμών στη Δυτική Όχθη. Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργού Στέγασης Σέεβ Ελκσιν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι δημοσιεύθηκαν προσφορές για την πώληση περισσότερων από 1.300 διαμερισμάτων. Αυτά περιλαμβάνουν 729 διαμερίσματα στον οικισμό Αριελ και 346 στον οικισμό Μπέιτ Ελ.

Ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Μοχάμαντ Σταγιέχ καταδίκασε την Κυριακή τα σχέδια και είπε ότι θεωρεί τα ισραηλινά σχέδια «μια κατάφωρη επίθεση στα εδάφη μας».

Η Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, θεωρείται ως «κατεχόμενο έδαφος» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, καθιστώντας όλους τους εβραϊκούς οικισμούς εκεί παράνομους.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube