Weather Icon
Video , ΗΠΑ , Ιωάννης Μάζης , Ρωσία , Τουρκία 31 Οκτωβρίου 2021

Oι Αμερικανοί θέλουν να οριοθετήσουν ποιός κάνει κουμάντο

Oι Αμερικανοί θέλουν να οριοθετήσουν ποιός κάνει κουμάντο

Ιωάννης Μάζης: Ο Ερντογάν δεν νίκησε! Οι Αμερικανοί θέλουν να οριοθετήσουν σαφώς ποιός κάνει κουμάντο. Έχουμε χωριστοί σε Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς για τις δύο συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίες είναι συπληρωματικές.

Τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν στο πλαίσιο της συνόδου της G20 στη Ρώμη, σχολίασε ο Ιωάννης Μάζης.

Η συμπεριφορά του Ερντογάν θα κριθεί αρνητικά από τον Μπάιντεν! Οι Αμερικανοί θέλουν να οριοθετήσουν σαφώς ποιός κάνει κουμάντο. Ο Ερντογάν έσωσε τα προσχήματα σε μία υποβαθισμένη συνάντηση. Χωρίς οπλισμό για μεγάλο διάστημα η Τουρκία αν επιλέξει ρωσικά μαχητικά! Δεν μπορεί να φύγει από τον αμερικανικό ολισμό. Ο Ερντογάν δεν νίκησε. Του έδωσαν το δικαίωμα να κάνει πίσω και να μην οδηγηθεί σε κρίση. Επανήλθαν ξανά και τόνισαν τη μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία. Έχουμε χωριστοί σε Ολυμπιακούς και Παναθηναϊκούς για τις δύο συμφωνίες με Γαλλία και ΗΠΑ, οι οποίες είναι συπληρωματικές.

Ο καθηγητής γεωπολιτικής, Ιωάννης Μάζης στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» στις 31 Οκτωβρίου 2021.

Το ρεπορτάζ

Την τελευταία εβδομάδα η τουρκική διπλωματία προσπαθούσε διακαώς να λάβει χώρα η συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τζο Μπάιντεν. Η αμερικάνικη πλευρά απέφευγε να δώσει ένα ραντεβού, ωστόσο τελικά ο Τούρκος Πρόεδρος συνάντησε τον αμερικάνό ομόλογό του στη Ρώμη στο πλαίσιο της συνόδου των G20, την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021.

Εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους S-400. Στο τραπέζι τέθηκε και η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να έχουν διαρρεύσει περισσότερες πληροφορίες έως στιγμής.

Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε μεν την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Τουρκία.

Στον απόηχο και των απειλών Ερντογάν για την απέλαση 10 πρέσβεων (μεταξύ αυτών και του αμερικανού) ξεκαθάρισε επίσης τη σημασία που έχουν για τις ΗΠΑ «οι ισχυροί δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου για την ειρήνη και την ευημερία».

Ο Τζο Μπάιντεν τόνισε την επιθυμία του να διατηρήσει εποικοδομητικές σχέσεις, να διευρύνει τους τομείς συνεργασίας και να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις διαφωνίες των δύο χωρών.

Επίσης, χαιρέτισε τις σχεδόν δύο δεκαετίες συνεισφοράς της Τουρκίας στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πολιτική διαδικασία στη Συρία, την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε Αφγανούς που έχουν ανάγκη, τις εκλογές στη Λιβύη και τις διπλωματικές προσπάθειες στον Νότιο Καύκασο.

Τι συμφωνήθηκε

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Νωρίτερα, σύμφωνα πάνμτα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Μπάιντεν δήλωσε ότι «σχεδιάζουμε να έχουμε μια καλή συζήτηση» πριν από το τετ-α-τετ με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube