Weather Icon

O «Σιδηρούς Θόλος» ανατρέπει τις ισορροπίες

O «Σιδηρούς Θόλος» ανατρέπει τις ισορροπίες

Στέφανος Καραβίδας: Game changer στην Ανατολική Μεσόγειο! O «Σιδηρούς Θόλος» ανατρέπει τις ισορροπίες. Δημιουργεί μια αδιαπέραστη ομπρέλα άρνησης πρόσβασης στην περιοχή. Αποδομεί και ακυρώνει πλήρως τις όποιες επιθετικές δυνατότες μπορούν να έχουν οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο.

Την απόκτηση του ισραηλινού συστήματος «Iron Dome» από την Κύπρο αναλύει ο Στέφανος Καραβίδας.

Αποδεικνύεται ξεκάθαρα, ότι το πρόβλημα της πατρίδας μας τα προηγούμενα δεν ήταν οικονομικό, αλλά γεωπολιτικό!

Η απόκτηση του ισραηλινού συστήματος «Iron Dome» από την Κύπρο, ένα τελικά υλοποιηθεί, ίσως επισκιάσει ακόμα και την απόκτηση Rafale από την Ελλάδα.

Και αυτό γιατί;

Επειδή το σύστημα δεν θα είναι απλός καταλύτης σε τακτικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, αλλά θα λειτουργήσει ως προπομπός ή προάγγελος διπλωματικών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Μάλιστα εντάσσεται στο επίπεδο της υψηλής στρατηγικής.

Τα πρώτα δείγματα του συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» τα είχαμε το 2010. Είναι σε πολεμική δράση από το 2011. Αυτό σημαίνει, ότι το σύστημα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Δείγμα γραφής ήταν στα πρόσφατα γεγονότα του Μαΐου. Εκτοξεύτηκαν περίπου 4.500 ρουκέτες, από την πλευρά της Γάζας. Το σύστημα σε αυτές τις οποίες ιεράρχησε ως απειλή είχε 90 % επιτυχία.

Είναι ένα σύστημα πολλαπλών χρήσεων ακόμα και εναντίον πυροβολικού. Είναι παντός καιρού, ημέρας και νύχτας.

Το ραντάρ μπορεί να παρακολουθήσει 1100 στόχους, ενώ για την εμπλοκή στόχων μπορεί να παρακολουθήσει 200.

Η εμβέλεια σε περίπτωση επιτήρησης είναι 250 ν.μ. Δηλαδή δίνει έγκυρη προειδοποίηση από τόσο μακρινή απόσταση. Από τα 100 μίλια και μέσα αρχίζει να ιεραρχεί.

Εκτός από τη στατική έκδοση, υπάρχει και αυτοκινούμενη. Μάλιστα οι Ισραηλινοί τα έχουν εντάξει στις κορβέτες Sa’ar 5 και σε αυτές που σχεδιάζουν, τις Sa’ar 6.

H προοπτική του είναι καταρρίπτει από μικρούς όλμους μέχρι να φτάσει την αντιβαλιστική ικανότητα.

Επί της παρούσης, αναφέρει ότι είναι ικανά για drone. Μας αφορά γιατί στα Κατεχόμενα, αφού στον Λευκόνοικο είναι η περιοχή όπου έχουν εγκατασταθεί τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τα οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Έχει την ικανότητα να προστατέψει μία περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Στην Κύπρο το σύστημα επιφέρει αλλαγές στο δόγμα των κατοχικών δυνάμεων.

Το Iron Dome θα δημιουργήσει μία ομπρέλα άρνησης πρόσβασης στην περιοχή, η οποία θα είναι αδιαπέραστη.

Σε τακτικό επίπεδο αποδομεί και ακυρώνει πλήρως τις όποιες επιθετικές δυνατότες μπορούν να έχουν οι κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο, αλλά και οι υποστηρίζουσες δυνάμεις της Τουρκίας.

Επί παραδείγματι, σε χερσαίο επίπεδο, το κατοχικό πυροβολικό, διαθέτει στοιχεία 155 χιλιοστών, το οποίο είναι μεγάλο και στην ουσία θα μείνει χωρίς ρόλο. Ακυρώνει τις όποιες επιθετικές δυνατότητες έχει. Δεν μπορεί να παρέχει προπαρασκευές προς παρασκευαστικές βολές. Επίσης όμως δεν μπορεί να επιφέρει οποιοδήποτε αποτέλεσμα. Δηλαδή θα κλείσει η ελεύθερη περιοχή για το τουρκικό πυροβολικό.

Το μοιραίο για τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις, είναι, ότι θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το δόγμα τους σε αμυντικογενές.

Υπάρχουν και άλλα δεδομένα που πρέπει να μπούνε στην ανάλυση, όπως ο παράγοντας «νύχτα». Όντως στα Κατεχόμενα υπάρχει μεγάλος αριθμός αρματικού δυναμικού. Έχει κοντά στα 400 άρματα. Ωστόσο, μόνο τα 42 είναι γερμανικά και είναι τα Leopard A4. Αυτά είναι τα μοναδικά που έχουν την ικανότητα να εκστρατεύσουν βράδυ.

Στη δικιά μας πλευρά τα τανκς μπορούν να επιχειρήσουν νύχτα.

Από τη στιγμή που έχει κλειδώσει ο εναέριος χώρος, τη νύχτα έχουμε υπεροπλία, σε σχέση με τις δυνατότητες του δικού μας αρματικού δυναμικού, μοιραία θα γυρίσουν σε μία αμυντικογενή τακτική.

Δεν είναι απλά game changer, είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτή η εξαγγελία να υλοποιηθεί.

Επίσης τα drone στο Λευκόνοικο θεωρείται μία κίνηση ως μη γενόμενη.

Η Τουρκία αεροπορία θα αναγκαστεί να μείνει μακρυά σε σχέση με τα όπλα μακρού πλήγματος που έχει. Θα χάσει τη χρησιμότητά της.

Το ενδιαφέρον έχει φύγει από τις πλατφόρμες και έχει επικεντρωθεί στα όπλα.

Εδώ μιλάμε, ότι κλείνει ο εναέριος χώρος της Κύπρου, ακόμα και για τα μικρά όπλα.

Μιλάμε για αλλαγή στο δόγμα σχετικά με το Κυπριακό.

Είναι μεγάλη η ευκαιρία βάσει των γεωπολιτικών εξελίξεων που διαμορφώθηκαν.

Ο επισμηναγός ε.α της ΠΑ και εκπαιδευτής πτήσεων στα ΗΑΕ, Στέφανος Καραβίδας, στην εκπομπή «Εμείς οι Έλληνες», του Λάμπρου Καλαρρύτη, στον Parapolitika901Fm.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube