Weather Icon

Ο πρώην υποδιοικητής της Μοσάντ «αδειάζει» την Τουρκία για την εξάρθρωση κυκλώματος κατασκοπείας

Ο πρώην υποδιοικητής της Μοσάντ «αδειάζει» την Τουρκία για την εξάρθρωση κυκλώματος κατασκοπείας

Πρώην υποδιευθυντής της Μοσάντ διαψεύδει τον ισχυρισμό της Τουρκίας που κάνει λόγο για εξάρθρωση ισραηλινού κυκλώματος κατασκοπείας που στόχευε Παλαιστίνιους στη χώρα, ανέφεραν την Κυριακή οι Times of Israel.

Ο Ραμ Μπεν–Μπαράκ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφαλείας του ισραηλινού κοινοβουλίου, υπηρέτησε ως ο δεύτερος στην ιεραρχία της Μοσάντ από το 2009 έως το 2011. Δήλωσε ότι οι πράκτορες που συνελήφθησαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες δεν εργάζονταν για το Ισραήλ και υπονόησε ότι, αντίθετα η Τουρκία προσπάθησε να δώσει στην υπόθεση μια πολύ μεγαλύτερη διάσταση από την πραγματική.

«Κανένα από τα δημοσιευμένα ονόματα δεν ήταν [ισραηλινών κατασκόπων] και ως εκ τούτου, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη», είπε ο Μπεν-Μπαράκ στο Channel 12.

Τα σχόλια του πρώην υπαρχηγού της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών συνάδουν με εκείνα αρκετών νυν και πρώην αξιωματούχους της Μοσάντ, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Τουρκίας για την εξάρθρωση 15μελούς κυκλώματος που σχετίζεται με κατασκοπεία. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι επέμειναν ότι η Τουρκία δεν ήταν καν στόχος προτεραιότητας συλλογής πληροφοριών ώστε να δικαιολογείται η δημιουργία ενός τέτοιου δικτύου, αλλά λένε ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να είχε οργανωθεί από αξιωματικούς πληροφοριών της Παλαιστινιακής Αρχής (PA).

Πέρυσι, ο πρώην διευθυντής της Μοσάντ Γιόσι Κοέν, είχε αποκαλέσει την Τουρκία μεγαλύτερη απειλή από το Ιράν όταν απευθυνόταν στους Άραβες ομολόγους του.

Η Άγκυρα έπαιζε εδώ και καιρό τον ρόλο του καταφυγίου για τη Χαμάς λόγω της υποστήριξης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το Τελ Αβίβ διαμαρτυρήθηκε ώστε να τερματιστεί η παρουσία Παλαιστίνιων αξιωματούχων της Χαμάς εντός της Τουρκίας, αλλά εισέπραξαν αρνητική απάντηση.

Δεν θα ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα στο Ισραήλ, σε επίπεδο υπηρεσιών πληροφοριών. Το 2013, η Τουρκία φέρεται να μοιράστηκε στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις της Μοσάντ με τον κύριο στόχο της, το Ιράν.

Οι σχέσεις των δύο κρατών επιδεινώθηκαν μετά το περιστατικό με το πλοίο «Mavi Mamara» το 2010, όταν Ισραηλινοί κομάντος σκότωσαν 10 Τούρκους πολίτες που προσπαθούσαν να εισέλθουν στη Γάζα δια θαλάσσης.

Αρχικά η συμφιλίωση έδειχνε να είναι ένα ρεαλιστικό ενδεχόμενο, αλλά κάτι τέτοιο «έφυγε από το τραπέζι» μετά τις επικρίσεις του Ερντογάν προς το Ισραήλ για τη στρατιωτική εκστρατεία του περασμένου Μαΐου στη Γάζα.

ΠΗΓΗ: pontosnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube